Cadde Yelkenin sultanları

Yelkenin sultanları

31.07.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

51 teknenin yarıştığı Gant Cup’tan ödülle dönen iki kadın skipper (kaptan) iddialı konuştu: Katılım artsın, rekabet kızışsın...

Yelkenin sultanları

Bu yıl 51 teknenin yarıştığı Gant Cup’a iki kadın yelkenci damgasını vurdu. Skipper olarak görev yapan Müge Çizgenakat ve Eser İnce 4 günlük yarıştan ödülle döndü. Giyim markası Gant ve Akdeniz’in ödüllü marinası Milta Bodrum Marina’nın ana sponsorluğunda  Bodrum Açıkdeniz Yelken Kulübü’nün düzenlediği  8. Gant Cup’ta Müge Çizgenakat ve ekibi 4 gün sonunda IRC Race (A) sınıfında ikinci olurken, Eser İnce ve ekibi  IRC Cruiser (C) sınıfında  üçüncü sırada geldi. 
Bir orkestranın nasıl şefi varsa teknenin de skipper’ı var. Yelkenlide orkestra şefinin görevini, skipper yapıyor. Taktikler ondan soruluyor, son kararı o veriyor.  Müge Çizgenakat, çok değil, 1.5 yıl önce babasının teknesiyle yarışlara katılmaya başlamış. 8 - 9 yaşındayken başladığı yelken eğitimi, lise yıllarına kadar devam etmiş. Eğitim için gittiği ABD’den 3 yıl önce döndükten sonra da yelkenden hiç kopmamış. Yelken sporunun teşvik edilmesini isteyen Çizgenakat  “Katılım çok olsun ki , rekabet kızışsın” diyor.
Çizgenakat iş hayatında ise takı, aksesuar ve kıyafet tasarımlarıyla tanınan bir isim. “Müge NY” markasını ABD’den tanıtıp Türkiye’ye taşımış. Tasarımcı kişiliğini tekneye  de yansıtan Çizgenakat şapkasından tişörtüne, şortundan havlusuna kadar ekibin kıyafetlerini tasarlamış.
Esnek kumaşlardan yararlandığını söyleyen tasarımcı nefes alabilen ince kumaşları tercih ettiğini söylüyor. Yarıştığı Pelikan adlı teknenin amblemi de Çizgenakat’ın imzasını taşıyor.          


Sigortadan sıkıldı dümene sarıldı
51 teknenin yaklaşık 65 mil yol kat ettiği 8. Gant Cup’ta yarışan Dalga’nın dümeninde ise bir diğer kadın göze çarpıyor. Tam 12 yıldır  yelken yapan Eser İnce... Sigorta sektöründe uzun yıllar çalıştıktan sonra “Ticari hayat beni yordu” diyen İnce, rotasını denize çevirmiş.
Denizci bir aileden gelen İnce, 3 yıldır yarışlara katılıyor.”Deniz, yelken, tekne bizim yaşam şeklimiz” diyen İnce, yarışa kızı Nazlı ve eşi Hasan İnce’yle birlikte katılmış. İş yoğunluğu nedeniyle İnce’nin eşi yarış sabahı geliyor, yarış bitince gidiyor. İnce “Teknenin hazırlığı, tüm detaylar benim sorumluluğumda” diyor.

Kızı da izinden gidiyor
İki yıldır dümende olduğunu söyleyen İnce, eşinden gördüğü destek karşısında çok şanslı olduğunu söylemeden edemiyor. Artık yelkencilik İnce’nin mesleği gibi olmuş. “Dümende olmak büyük sorumluluk. Daha önce konsantrasyonu dağılan biriydim, son bir yıldır kendimi terbiye ettim” diyor. Kızı Nazlı da 4 yaşından bu yana teknede. Şu anda 17 yaşında olan Nazlı denizcilik bilgisiyle annesini şimdiden geçmiş. Hafta arası PAF takımı için eğitim veren İnce, Cumhur Gökova’nın öğrencisiymiş. Sadece kadınların yarıştığı International Women’s Cup’ta iki yıl üst üste ikinci olmuş. Women’s Cup’a katılım sayısının düşük olmasından yakınan Eser kaptan, çevresindekileri de yelkenci yapmaya çalışıyor. Eser, “Herkese kapımız açık” diyor. Burak Tüzel, Eser İnce, Gül Akgül, Hasan İnce ve Nazlı İnce’den oluşan ekip IRC Cruiser (C) sınıfında   üçüncü oldu. 

Yelkenlerin gücü adına! 
“Gant Cup Junior” sınıfında Yıldızlar Takımı olarak yarışan yelkencilere özel bir kupa verildi. Son gün yorgun, ama bir o kadar da mutlu olan çocuklarla konuştuk. En küçükleri 10 yaşındaki Enis Kaynak ana yelkende görevli. Oğulcan Çilingir ise 13 yaşında. Yarışa Eskişehir’den katılmış. 14 yaşındaki Dilara Ahman dümenci. Batuhan Malkoç’un yelkende üçüncü yılı. Mustafa Çağan Yalman ise 14 yaşında ilk eğitiminin ardından yarışa katılmış.

Bodrum-Kos Dostluk etabı ile başlayan yarış, Kos-Turgutreis, Turgutreis-Bodrum ve Bodrum-Yalıçiftlik etaplarından oluştu. 27 Temmuz’da sona eren yarışta, IRC Cruiser (A) sınıfında ‘’Truva-E’’ adlı teknesiyle Atilla Yener, IRC Cruiser (B) sınıfında ‘’Vivace-Dockers’’ adlı teknesiyle Cevat Satır, IRC Cruiser (C) sınıfında ‘’Kalkış’’ adlı teknesiyle Cihat Kalkış, IRC Race (A) sınıfında ‘’Caramio’’ adlı teknesiyle Bülent Örgen, IRC Race (B) sınıfında ‘’Komet’’ adlı teknesiyle Vamık Kural ve Misafir sınıfında ‘’Fantasy’’ adlı teknesiyle de Axel Moschkau birinci oldu. Dereceye girenler, Kempinski Hotel’de düzenlenen törenle ödüllerini aldılar.