Cadde Yıldız Kenter kaç yaşında öldü, kimdir? Usta oyuncu Yıldız Kenter ölüm yıl dönümünde anılıyor

Yıldız Kenter kaç yaşında öldü, kimdir? Usta oyuncu Yıldız Kenter ölüm yıl dönümünde anılıyor

17.11.2021 - 15:18 | Son Güncellenme:

Yıldız Kenter ölüm yıl dönümünde unutulmadı. Birçok tiyatro oyunu ve sinema filminde rol alan Yıldız Kenter'in vefatının üzerinden 2 yıl geçti. Peki, Yıldız Kenter kimdir, kaç yaşında öldü? İşte usta oyuncu Yıldız Kenter'in hayatı.

Yıldız Kenter kaç yaşında öldü, kimdir Usta oyuncu Yıldız Kenter ölüm yıl dönümünde anılıyor

Usta oyuncu Yıldız Kenter 2. ölüm yıl dönümünde anılıyor. 1928 doğumlu olan Kenter 17 Kasım 2019 tarihinde vefat etti. Devlet sanatçısı olan Yıldız Kenter aynı zamanda UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'ydi. İşte Yıldız Kenter'in hayatı.

Haberin Devamı

YILDIZ KENTER KİMDİR?

11 Ekim 1928 tarihinde İstanbul'un Çamlıca semtinde doğdu. Annesi İngiliz asıllı Olga Cynthia (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını aldıktan sonra adı Nadide Kenter olarak değişmiştir), babası bir diplomat olan Ahmet Naci Kenter'dir. Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Bölümünü sınıf atlayarak bitirdi. On bir yıl Ankara Devlet Tiyatrosunda çalıştı. "Rockefeller" bursu kazanarak, American Theatre Wing, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar yaptı. Ankara Devlet Konservatuvarı'na hoca olarak atandı.

1959'da Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldı. Muhsin Ertuğrul ile bir yıl çalıştı. Kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları Topluluğunu kurdu. Daha sonraki yıllarda sürekli olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta "Değişen Eğitim Metotları" ve "Oyunculuk Metotları" üzerine çalışmalar yaptı.

Haberin Devamı

1962’de tiyatro hizmetlerinden ötürü “Yılın Kadını” seçildi ve Behzat Butak ile birlikte "İlhan İskender Tiyatro Ödülü"nü kazandı. 1968’de İstanbul’da Kenter Tiyatrosunun binasının inşaatını tamamladı. Sinema oyuncusu olarak üç kez “Altın Portakal” ödülüne layık görüldü. Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe oyunlar sergiledi.

100’ün üstünde oyun oynadı. 100’e yakın oyun sergiledi. Shakespeare, Çehov, Bertolt Brecht, Eugène Ionesco, Harold Pinter, Edward Albee, Tennessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Tom Stoppard, Brian Friel, Neil Simon, David Mamet, Athol Fugard, Sergey Kokovkin gibi pek çok yazarların yanı sıra Melih Cevdet Anday, Oktay Rıfat Horozcu, Necati Cumalı, Güner Sümer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Muzaffer İzgü gibi pek çok Türk yazarının oyunlarını da sahneye koydu, oynadı.

1984'te Roma’daki İtalyan Kültür Birliğince “Adalaide Ristori” ödülüne layık görüldü. Profesör Yıldız Kenter, 37 yıl sahne hocalığı yaptı.

1989 yılında, Korsika - Bastia Film Festivalinde “Hanım” filmindeki rolüyle “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü aldı.

Haberin Devamı

1991 yılında tiyatro sanatına hizmetlerinden ötürü Uluslararası Lions Kulübünün “The Melvin Jones” ile ödüllendirildi. İki kez Ulvi Uraz “En İyi Kadın Oyuncu”, üç kez de aynı dalda Avni Dilligil ödülüne layık görüldü.

1994'te “Konken Partisi” oyunundaki Fonsla rolü ile “Olağanüstü Yorum” ödülünü aldı. Finlandiya Dünya Kadın Kuruluşu tarafından yüzyılın en başarılı yüz kadınından biri olarak onurlandırıldı. 1995'te Kültür Bakanlığınca, tiyatro sanatına katkılarından ötürü “Onur” ödülüne layık gördü. Profesör Kenter’e aynı yıl tiyatro sanatına katkılarından dolayı “Mevlana Kardeşlik ve Barış Ödülü” verildi.

1996’da Magazin Gazetecileri Derneği tarafından Ramiz ile Jülide’deki Jülide rolü için “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü verildi. 19 Mayıs 1997'de Uluslararası İstanbul Festivali tarafından ömür boyu Tiyatro Sanatına katkısından dolayı verilen onur ödülü Yıldız Kenter’e Dame Diana Rigg tarafından takdim edildi.

Haberin Devamı

1998’de Ankara Sanat Kurumu “Yılın Kadın Sanatçısı” ödülü, 1998 Muhsin Ertuğrul yaşam boyu tiyatro sanatına katkılarından dolayı onur ödülü, 1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü, “Martı” adlı oyunda Madam Arcadina rolüyle 1999, Afife Tiyatro Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı.

YILDIZ KENTER KAÇ YAŞINDA NASIL ÖLDÜ?

1965-2002 yılları arasında Şükran Güngör ile evlilik yapan Yıldız Kenter 2019’da uzun zaman mücadele ettiği akciğer rahatsızlığı sebebi ile İstanbul da hastaneye kaldırıldı. Yaşa bağlı solunum yetmezliği sebebiyle 17 Kasım 2019 tarihinde 91 yaşında ölmüştür. Cenazesi Kenter Tiyatrosu'nda yapılan törenin ardından getirildiği Levent Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'na defnedilmiştir.

YILDIZ KENTER FİLMLERİ

1951      Vatan İçin            Büyükanne       

1964      Ağaçlar Ayakta Ölür                       

1965      İsyancılar                            

1966      Pembe Kadın     Pembe

1967      Yaşlı Gözler        Ümran 

1971      Anneler ve Kızları             Fatma  

1971      Elmacı Kadın      Fatma, Gündoğdu bacı 

Haberin Devamı

1972      Fatma Bacı                         

1973      Ablam                  

1974      Kartal Yuvası                     

1974      Kızım Ayşe          Huriye Bacı        

1974      Bir Ana Bir Kız    Zeynep

1983      Zulüm   Orhan'ın annesi Ayşe    

1988      Hanım   Olcay Hanım      

1999      Güle Güle            Zarife   

2001      Büyük Adam Küçük Aşk Müzeyyen Hanım           

2005      Sen Ne Dilersen Dadı Mimi          

2007      Beyaz Melek      Melek  

2008      Mevlana Aşkı Dansı                        Seslendirme