Emlak Emlak vergisi nasıl ödenir? (2021)

Emlak vergisi nasıl ödenir? (2021)

26.07.2021 - 14:11 | Son Güncellenme:

Taşınmaz sahibi vatandaşların yükümlü oldukları emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi ödemeleri belediyelerin hesap numaralarına ödenebiliyor. Ayrıca e-Devlet ve belediyelerin internet siteleri üzerinden vergi ödemek de mümkün. Vatandaşlar bu web sitelerinde borç sorgusu da yapabiliyor.

Emlak vergisi nasıl ödenir (2021)

 

Bina, arazi ve arsalar sahipleri tarafından her yıl iki taksitle ödenen emlak vergisi ikinci taksitleri Kasım ayına kadar yapılabiliyor. 2021 yılı emlak ve çevre temizlik vergisinin ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs tarihine kadar gerçekleşmişti.

Haberin Devamı

Taşınmazı olan vatandaşlar emlak vergilerini mülklerinin bulunduğu belediyeye giderek bizzat ödeyebilirler. Öncesinde tutara ilişkin bilgi sahibi olmak için e-devlet üzerinden ya da belediyenin web sitesi üzerinden borç sorgulamak mümkün. Covid 19 salgınına karşı mücadele kapsamında havale ve eft imkanlarını da geliştiren belediyelerin hesap numaralarına EFT ya da havale yoluyla ödeme yapılabiliyor.

Emlak vergisi online olarak  ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinden ve e-devlet üzerinden ödenebiliyor. E-devlette “İnternet Vergi Dairesi” bölümünde emlak vergisi görüntülenebiliyor.

Emlak vergisi ödenirken gerekli belgeler

Eğer belediyenin online ödeme seçeneği bulunmuyorsa, ilgili belediyeye giderek beyanname doldurmak gerekiyor. Bunun için başvurulurken tapu, nüfus cüzdanı ve eğer söz konusu bina ise kullanma izninin fotokopilerinin hazır bulundurulması gerekiyor. Ayrıca, meskenin bulunduğu adres ile mükellefin ikamet adresi ve vergi numarası bildirilmelidir.

Haberin Devamı

Kimler emlak vergisinden muaf tutuluyor?

Birden fazla konuta sahip olmayan, aylık geliri dışında başka bir geliri bulunmayan emekliler, ev hanımları, işsizler ve engelliler emlak vergisinden muaftırlar.