Son Güncellenme:
Hukuki bir terim olan mürur hakkı ya da daha yaygın kullanılan hali ile geçit hakkı, sınırlı ayni haklardan biri olup, taşınmazlara dair irtifak hakları kapsamında değerlendirilir. Geçiş hakkı gerçek ya da tüzel kişi lehine veya taşınmaz lehine kurulabilir.
Medeni Kanunun zorunlu geçidi tanımlayan düzenlemesi uyarınca, genel yola çıkmak için geçidi olmayan bir taşınmazın maliki, bedeli tam olarak ödemek şartı ile komşu parselden yol için kullanmak üzere mahkeme kararı ile pay talep edebilir.Genel bir tanım olarak başkasının arazisinden geçmeye ya da bir kişinin taşınmazına ulaşabilmesi için, başkasına ait bir taşınmaz üzerindeki yoldan faydalanma hakkına geçiş hakkı adı verilir. Paylı mülkiyetin konusu olan taşınmazlarda, tüm paydaşların rızası ile ivazlı ya da ivazsız olarak kurulabilir. İrtifak haklarından biri olan geçiş hakkının kurulumunda tapuya tescil şartı aranır.
Mürur hakkının kaldırılmasında sözleşme ve mahkeme yolu esastır. Sözleşme ile belirlenen sürenin tamamlanması ile mürur hakkı kendiliğinden sona erer. Müruru hakkını doğuran sebeplerin ortadan kalkması gerekçe gösterilerek asliye mahkemelerine dava açılarak da hakkın sonlandırılması talep edilebilir.