Son Güncellenme:
Özellikle de Abdi İpekçi Caddesi… Bu cadde, dünyanın en pahallı caddeleri arasında yer alıyor. Bunu biz demiyoruz. Dünyanın ünlü gayrimenkul araştırma şirketi Cushman&Wakefield’in (C&W) araştırması söylüyor.
ABD'li emlak şirketinin her yıl geleneksel olarak hazırladığı dünyanın kiralık alan olarak en pahalı alışveriş caddeleri raponuna göre Abdi İpekçi Caddesi dünyanın en pahalı caddeleri sıralamasında 33'üncü oldu. Cadde geçen yıl da yine 33'üncü basamakta yer almıştı. Abdi İpekçi yıllık bin 176 Euro'luk metrekare fiyatıyla, Portekiz, Tayvan, Arjantin, ve Güney Afrika gibi ülkelerin önde gelen alışveriş caddelerini geride bıraktı. Uzmanlar fiyatlardaki artışın 2008'de de devam edeceğine dikkat çekiyor.
En pahalı kiralar Nişantaşı’nda
Türkiye’de en pahalı kiraların konuşulduğu Nişantaşı’nda ortalama 100 metrekarelik mağazanın kirası 30 bin dolar civarında seyrediyor. Özellikle Abdi İpekçi Caddesi’nde firmalar deyim yerinde ise açık artırma yöntemi ile dükkan kiralama aşamasına geldiler. Bunun yanında iki yıllık dükkan kiralarına eşdeğer hava paraları konuşuluyor. Son olarak Mavi Cafe’nin yerinin Cartier’e 550 bin dolar devir bedeli ile aylık 45 bin dolara kiraya verilmesi buna iyi bir örnek. Valikonağı Caddesi ile Teşvikiye Caddesi’ndeki kira bedelleri açısından Abdi İpekçi Caddesi’nden aşağıya kalır yanı olmadığına işaret eden Turyap Yönetim Kurulu Üyesi
“Valikonağı ve Teşvikiye Caddesi’ndeki dükkanların metrekare bazında kira bedelleri 100-200 dolar arasında. Teşvikiye Caddesi’nde Terakki Vakfı'nın, sahibi olduğu arsayı yap-işlet devret modeli ile 30 yıllığına kiralayarak City's Nişantaşı Alışveriş Merkezi bölgede dükkan arayan firmaları biraz olsun rahatlattı”
Bölgedeki konut alanı trendleri
Nişantaşı bölgesi her ne kadar cadde mağazacılığı ve özellikle son yıllarda açılan eğlence mekanları ile anılsa da bölge tarihte İstanbul’ un en önemli prestij konut alanlarından biri olma özelliğine de sahip. Bölgenin eski bir yerleşim bölgesi olması ve kent merkezinde yer alması nedeni ile boş arsa bulunamaması sınırlı sayıda konut projesinin yapılabilmesine neden olmakta. Nişantaşı bölgesindeki konut projeleri sınırlı sayıda kalan arsalar üzerinde ya da mevcuttaki binaların parsel bazında yıkılarak yeniden yapılması yönünde bir eğilim göstermekte. Son dönemde bölgede Topağacı’nda ‘Topağacı Residence’ projesi geliştirildi. Yine Valikonağı’ndan Fulya’ya inişti Valikonağı Residence adında şeni bir rezidans projesi geliştiriliyor.
Projeyi Dünya Göz Hastaneleri’nin sahibi Eray Kapıcıoğlu’nun sahibi olduğu Kapcıoğlu İnşaat ile Dubai ve İngiliz kökenli ve Kaizen İnşaat gerçekleştiriyor. Üç kattan oluşan proje geçtiğimiz haziran ayında başladı. Projenin önümüzdeki mart ayında tamamlanması planlanıyor. 90 ile
Bölgede konut ve rezidans projeleri boş arsa bulmanın daha kolay olduğu Fulya bölgesinde ilerleme gösteriyor. Fulya’da İnanlar İnşaat’ın proje geliştiricisi olduğu Terrace Fulya Evleri, Aşçıoğlu İnşaat tarafından geliştirilen ve inşaatı devam etmekte olan ‘Selenium Twince’ ve mevcut olan Polat Tower ve Selenium Rezidans gibi projeler Nişantaşı devamında yer alan Fulya’nın yeni bir konsept ile çehresini oldukça değiştirdi.
Otellerin ilgisini de çekti
İstanbul'un markalaşma yolunda hızla ilerleyen bir semti olarak öne çıkan Nişantaşı, yeni yüzü ile Paris'in Champs Elysee Caddesi olma yolunda ilerliyor. Bu gelişmeler tabii ki, bölgeyle ilgili olarak otelcilerin de iştahını kabartıyor. Bu nedenle Nişantaşı, özellikle yabancı otel zincirlerinin ilgi odağı olmuş durumda. Aynı durum Nişantaşı ile aynı bölgede yer alan Osmanbey ve Maçka semtleri için de geçerli. Bölge, son yıllarda hem uluslararası otel zincirlerinin hem de yerli otellerin ilgi merkezi haline gelmiş durumda.
Bu bölgede Hilton, Swissotel gibi yabancı zincirlerin yanı sıra The Sofa Otel ve Riva Otel gibi butik oteller de faaliyet gösteriyor. Bu durum, Nişantaşı ve Maçka'yı turizm bakımından da hareketli kılıyor. İstanbul'un alışveriş, restoran ve eğlence mekanlarını bünyesinde barındıran bu bölgenin, tarihi binaları ile de ABD'li, Alman, İskandinav, İtalyan ve İngiliz turistlerin dikkatini çektiği ifade ediliyor.
Abdi İpekçi Caddesi:
Dünyaca ünlü markaların Türkiye’deki faaliyetlerine başlayacakları zaman ilk olarak yer aradıkları en ünlü cadde olan Abdi İpekçi Caddesi, dükkan fiyatları ile konuşulmaya devam ederken, bölgedeki yeni trendler de dikkat çekiyor...
Halihazırda dükkan kiralarının metrekare olarak aylık 100-150 dolar aralığında olduğu caddede son dönemde istenen rakamların yine metrekare bazlı aylık 200 dolar seviyesine yükseldiği bölgedeki emlakçılar tarafından dile getiriliyor. Cadde üzerindeki binaların üst katları, yıllardır bilinen ‘Prestij Konut Alanı’ kimliğine uygun olarak kullanılmaya devam ediyor. Bölgeye olan taleple doğru orantılı olarak cadde üzerindeki konutların kiralık ve satılık rakamları, inşası devam eden ve bitmiş birçok yüksek katlı rezidans projesi ile rekabet eder halde. Abdi İpekçi Caddesi’nde daire kiraları aylık metrekare olarak 20–25 dolar, satılık değerler ise metrekare olarak 5 ile 7 bin dolar arasında.
Vali Konağı ve Rumeli Caddeleri:
Valikonağı ile Teşvikiye Caddesi’ndeki dükkan kiraları Abdi İpekçi Caddesi’ni aratmıyor. Bu iki cadde üzerinde yer alan dükkanların kira bedelleri metrekare sazında aylık 100 dolardan başlayıp yerine ve konumuna göre 200 dolara kadar çıkabiliyor.
Makbule Yönel / TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ