25.06.2025 - 15:53 | Son Güncellenme:
Muharrem ayında yapılan hem tatlı hem de bereketli olan aşure için tarif araştırması başladı. Aşure yapmak isteyenler, ilk olarak içine giren malzemeler hakkında bilgi almak istiyor. Ardından ise en güzel aşurenin yapılışını öğrenmek istiyor. Peki aşureye ne konur, aşure nasıl yapılır? İşte aşure yapılışı
1 su bardağı buğday
1/2 su bardağı nohut
1/2 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı kuru kayısı (doğranmış)
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı fındık (dövülmüş)
1 çay bardağı nar taneleri
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı toz şeker (isteğe göre daha fazla eklenebilir)
1 yemek kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı limon suyu
1 paket vanilin (isteğe bağlı)
10 su bardağı su
Buğday, nohut ve kuru fasulyeyi hazırlayın: Nohut ve kuru fasulyeyi bir gece önceden suda bekletin. Buğdayı ise yıkayıp suya koyarak kaynatın. 1-2 saat haşlayın.
Pirinç ve diğer malzemeleri ekleyin: Buğday, nohut ve kuru fasulye haşlandıktan sonra pirinci ve suyu ekleyin. Karışıma doğranmış kayısı, üzüm, kuş üzümü ve fındığı da ekleyin. Karışım kaynamaya devam ederken ara ara karıştırın.
Şeker ve vanilin: Kaynadıktan sonra şekeri ve vanilini ekleyin. Karıştırarak 15-20 dakika daha pişirin.
Kıvam alana kadar pişirin: Tüm malzemeler iyice yumuşadığında, aşurenin kıvamı yoğunlaşacak. Ocağın altını kapatmadan önce limon suyu ve gül suyunu ekleyin.
Servis yapın: Aşureyi ocaktan alıp, sıcak ya da ılık olarak kaselere dökün. Üzerini nar taneleri, tarçın ve isteğe bağlı ceviz ya da fındıkla süsleyin.
Soğutun ve tadını çıkarın: Aşureyi buzdolabında soğutun ve dilerseniz bir gece bekletin. Afiyet olsun!