Pazar Antalya’nın ilginç park kuşları

Antalya’nın ilginç park kuşları

25.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kent müzeleri, kuruldukları kentler için önemli birer kültür merkezi olma özelliği taşıyor. Antalya Kent Müzesi de, bu amaç için çalışan müzelerden biri

Antalya’nın ilginç park kuşları


Kent müzeleri, yaşadıkları kentin tarihi ve kimliği konusunda, kentlilerin ona sahip çıkmaları için önemli görevler üstleniyor. Son birkaç yıldır bu konuda çalışmalar yapan Antalya Kent Müzesi de bu amaç doğrultusunda çalışan müzelerden biri...
Antalya Kent Müzesi, Antalya’nın coğrafyasının ve biyolojik çeşitliliğinin ilgiyle öğrenilip sahiplenilmesi için çalışıyor. Bu amaç doğrultusunda, Antalya konulu yayınlar yapıyor ve sergiler açıyor. Bu ay Antalya Kent Müzesi Yayınları arasından çıkan ve Dr. Tamer Albayrak tarafından hazırlanan “Antalya Karaalioğlu Parkı Kuşları” adlı çalışma da, müzenin kentin doğal mirası hakkında farkındalık yaratma amacının ürünü...
Antalya Kent Müzesi’nin Karaalioğlu Parkı’nı bu denli önemsemesi nedensiz değil. Çünkü neredeyse yüz yıla yaklaşan geçmişiyle bu park, Türkiye’nin en eski parklarından biri. Dr. Tamer Albayrak’ın çalışması, parkın birçok kuş türüne ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, belki de birçok Antalyalının farkında bile olmadığı bir ayrıcalığı belgelemiş oluyor. Dr. Tamer Albayrak’ın 2008 yılının Haziran ve Ekim ayları arasında yaptığı saha çalışmasının ürünü olan kitap, parkta yaşayan 56 farklı kuş türünün varlığını ortaya koyuyor. Bu türlerin neredeyse tamamı, çeşitli koruma listelerinde tehlike altında olan türler sınıfında yer alıyor.
Dr. Tamer Albayrak amacının çevremizdeki çeşitliliği fark ederek, sahip olduğumuz zenginliği yaşatmak olduğunu söylüyor.
Antalya Kent Müzesi, bu çalışmanın daha çok kentliye ulaşması ve öğrenciler için daha etkin bir eğitim aracı olabilmesi için, “Karaalioğlu Parkı Kuşları” adlı bir sergi de açacak. Küratörlüğünü İbrahim Keleş’in yaptığı sergi Ferit Avcı tarafından resimlenmiş.
58 farklı kuş türünün resimlendiği sergi, 7 Nisan’da Antalya Kent Müzesi Karaalioğlu Parkı Sergi Alanı’nda açılacak ve altı ay boyunca Antalyalıların ziyaretine açık kalacak...

Haberin Devamı

Düzceli çocuklara bale dersi

Milli balerin Yeşim Gökpınar, Türkiye’nin en genç illerinden Düzce’nin ilk bale kursunu açtı

Düzce Kültür Mahallesi’nde kurulan Eylül Sanat Merkezi’nde bale derslerine başlayan milli balerin Yeşim Gökpınar, kısa süre içinde 40 kız çocuğunu baleyle tanıştırdı. 3-12 yaş arasındaki kız çocuklarına bale dersleri veren Eylül Sanat Merkezi’nde, çocuklar için keman, gitar, tiyatro, şan ve yan flüt gibi dersler de bulunuyor.
Çocuklara yönelik bale derslerinin genellikle büyük şehirlerde yoğunlaşmasına karşın, Anadolu’da bu sanata ilgi duyan pek çok aile var. Düzce’de baleye ve sanata olan ilgi öğretmenleri de çok sevindiriyor. “Balenin çocuklara esneklik kazandırdığını ve çocukların ruhsal gelişimine yararlı olduğunu,” vurgulayan Yeşim Gökpınar, “Baleyle kızlarımızın kendilerine güveni artıyor. Erkek çocuklarının baleye gönderilmemesi gibi bir önyargı var, ama bunu aşacağımıza inanıyorum. Çünkü bale de bir
beden eğitimidir. Düzce’de kısa süre içinde bu kadar ilgi görmek, Türkiye’de balenin geleceği için çok sevindirici” diyor.

Haberin Devamı

Cenap Şahabettin İlköğretim Okulu

Yazarlar Okullarda” etkinliğinin bu haftaki okulu Cenap Şahabettin İlköğretim Okulu’ydu. Miço okurlarının oldukça yoğun olduğu bu okulda, etkinliği izlemeye Milli Eğitim Kadıköy İlçe Şube Müdürü Fahri Cürebal ile Ar-Ge Birimi Koordinatörü Soner öğretmen de katıldı.
Etkinliğe ilgi çok fazlaydı. Özel okullara nazaran devlet okullarında öğrenci-yazar etkinliği daha az yapılıyor. Belki biraz bu yüzden, belki de Miço okurlarının çok fazla olması yüzünden etkinlik oldukça başarılıydı ve katılımın en yüksek olduğu okullardan biriydı Cenap Şahabettin İlköğretim Okulu. Öğrencilerin bazıları Miço dergilerinin eski sayılarını getirip yazarımıza imzattılar. Daha çok dil oyunları, kaybolan sözcükler, sözcüklerin içindeki gizli hazine ve sözcük dedektifliği gibi oyunlarla bir saate yakın bir söyleşi gerçekleştirildi. Programın başında öğretmenleriyle birlikte, Yalvaç ve Miço üzerine uzun bir biyografik barkovizyon gösterisi yapan çocuklar, sunumun seslendirmesini de kendileri yaptılar. Önümüzdeki haftalar içinde özellikle Kadıköy bölgesinde Milli Eğitim’le birlikte gerçekleştirilecek etkinlikler farklı okullarda sürecek.

Haberin Devamı

Silivri’deki okullara ruşeymlI ekmek

Küçük yaştaki çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak için Silivri Belediyesi, okul kantinlerinde satılması amacıyla Türkiye’de ilk kez özel ekmek üreten yerel yönetim oldu. Halk ekmek fırınında ruşeymli ve tam buğday ekmeği üretilirken, bunun yaygınlaştırılması için çalışmalara da başlandı. Özellikle ilköğretim okullarının hedef kitlesi olduğu projede, küçük yaştaki çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılması amaçlanıyor. Ruşeym ekmekte katkı maddesi olmadığını; yüksek oranda vitamin ve mineral içerdiği için günlük tüketilmesi gerektiğini belirten Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar iki gün içinde tüketilmeyen ekmeklerin iade alınacağını söylüyor. Silivri Belediye Başkanı Işıklar, “Beslenme alışkanlığını özellikle anaokullarından başlatarak daha sağlıklı olan lifli ekmek tüketimine alıştırarak, sosyal bir sorumluluğu yerine getirmeyi amaçlıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Ruşeymli ekmek
Bir ton buğdaydan sadece bir kg olarak elde edilen ruşeym E vitamini deposu. Buğdayın hayat kaynağı olan ruşeym, doğanın altın sırlarından biri sayılıyor. Türkiye’de çok tüketilmeyen ve bilinmeyen ruşeym, ABD ve Avrupa’da vazgeçilmez gıda ürünleri arasında. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar için çok önemli bir besin kaynağı olarak gösteriliyor.

Mini Bank Çocuk Filmleri Festivali Anadolu’da

Garanti Bankası ve TÜRSAK Vakfı’nın işbirliğiyle çocuklar için gerçekleştirilen Garanti Mini Bank Çocuk Filmleri Festivali’nin dokuzuncusu 4-6 Nisan tarihlerinde Konya, 9-11 Nisan tarihlerinde de Aksaray’da çocuklarla buluşacak. Çocukların ebeveynleriyle birlikte ücretsiz olarak katılabileceği festivalin film gösterimleri, Konya Mevlana Kültür Merkezi ve Aksaray Kültür Merkezi’nde yapılacak. Festivalin Konya’daki açılışı sürprizlerle başlayacak; “Çizgi Kahramanların Maceraları”, “Eyvah Büyüyorum”, “Hayvanlar Âlemi” ve “Miniklere Masallar” gibi eğlenceli bölümlerle devam edecek. Festival kapsamında; bir yarışma gerçekleştirilecek ve festivalin “En İyi Film”ini yaşları 6-9 arasında değişen çocuk jürisi seçecek. Jüri üyeleri Konya’da toplanarak, festivalin yarışma bölümünde seyirci karşısına çıkacak dört filmi izleyip, birinciyi belirleyecekler.
Bilgi için: garantikultur@ab-pr.com

Haberin Devamı

Minik Ayı Vadu Arkadaş Arıyor

Ayfer Gürdal Ünal’ın okul öncesi kitaplar kapsamındaki sevilen dizisi “Minik Ayı Vadu”, üçüncü kitap “Minik Ayı Vadu Arkadaş Arıyor”la devam ediyor... “Minik Ayı Vadu’nun saklı kayın ormanındaki en iyi arkadaşı Dadu’ydu. Birlikte balık yakalar, bal ararlardı. Günlerden bir gün Vadu, Dadu’dan sıkıldığına karar verdi. ‘Hep aynı şey. Ben başka bir arkadaş bulacağım!’ dedi. Ormanda yeni bir arkadaş aramaya başladı...” Acaba Vadu, ormanda Dadu’dan daha iyi bir arkadaş bulabilecek mi?
Ayrıntılı bilgi: www.cancocuk.com