Pazar Bir Bursa daha çıkar mı?

Bir Bursa daha çıkar mı?

23.05.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bursaspor üç büyük takımın elinden şampiyonluğu alarak tarih yazdı, adeta bir devrim yaptı. Bu “Anadolu ihtilali” ne kadar sürecek, arkası gelecek mi?

Bir Bursa daha çıkar mı

Bursaspor’un şampiyonluğu diğer Anadolu takımlarının da iştahını kabarttı. Özellikle de Kayserispor, Sivasspor, Trabzonspor ve Eskişehirspor gibi kulüplerin isimleri önümüzdeki dönem artık daha fazla duyulacağa benziyor. Bursaspor’un yaptığını Türkiye’de başka takımlar da yapabilir mi? Hangi özelliklere sahipler? Bu “Anadolu ihtilali” kalıcı mıdır?


“Eskişehir yapabilir, belediye başkanı çok iyi”
Ali Şen (Eski FB Başkanı)

-Bursa çok fazla vergi veren, güçlü taraftarı olan bir büyükşehir. Bu güç Bursaspor’u daha büyük başarılara götürür. Bursaspor’un Şampiyonlar Ligi’nde olması şehre hareket getirecek, ekonomiyi canlandıracak.
-Bursaspor’dan sonra şampiyon olabilecek takım bence Kayserispor ve Eskişehirspor. Kayserililer çok becerikli, ayrıca maddi güçleri de var. Eskişehirspor da çok iyi bir belediye başkanına sahip. Onlar da aynı gücü gösterebilirler. Yani “Anadolu ihtilali” denen bu durum kalıcı da olabilir. Büyük takımların büyük paralar harcayıp hiçbir şey yapmadıkları bir dönemdeyiz çünkü.


“Bursa şampiyon olarak bu işi demokratize etti”
Bağış Erten (Eurosport)

-Bursa şampiyonluğu ulaşılabilir hale getirdi. Bu işi biraz demokratize etti, kolaylaştırdı. Sivas doğru hamlelerle iki yıl bu yarışın içinde yer alabildi. Kayserispor gibi şehir bilinci olan, maddi güce sahip takımlar da başarabilir. Trabzonspor, Gençlerbirliği ve Eskişehir de neden başaramasınlar ki? Gaziantepspor da akıllı yatırımlarla bu işin içinde olabilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bile hiç taraftarsız neredeyse ilk 5’e giriyordu.
-“Anadolu ihtilali”nin kalıcı olup olmayacağını göreceğiz. Bursaspor şehirde şampiyonluğa inanan bir ruh hali yarattı. Bu çok önemli. Anadolu takımları sosyalleşmeli, sokağa inmeliler.


“Stadı ve ekonomisi ile Kayserispor bir adaydır”
Bülent Timurlenk (acetobalsamico.blogspot.com)

-Sivasspor şampiyonluğa çok yaklaşmıştı. Kayserispor da şehir olarak, yeni stadı ve ekonomisiyle bu konuda potansiyel bir aday. Ama Bursaspor’daki futbol kültürü bu iki şehirden çok daha yüksek olduğu için başardı.
-İzmir takımları ve Kayserispor, Bursa’nın yaptığını yapabilir ama bunun için Bursaspor’un doğrularını iyi analiz etmeleri lazım. Bursa’nın doğrularından biri Ertuğrul Sağlam. Kadro da çok iyi.
-Bursaspor’un, üç büyük takımın elinden şampiyonluğu kapması çok büyük bir mesele. Çok doğru davranmış bir takımın önümüzdeki dönemde yanlışları arka arkaya sıralayacağını sanmıyorum. Bursaspor bence yine şampiyonluğa oynayacak.

“Bu başarı Anadolu’nun iştahını kabarttı”
Feyyaz Uçar (Hürriyet)

-Trabzonspor eski başarısını yakalayabilir. Ama Bursaspor’un yapacaklarını yapacak başka bir takım yok. Bursa bir futbol şehri, herkes orada Bursasporlu. İnsanlar önce Fenerbahçeliyim, Galatasaraylıyım, sonra mesela Kayserisporluyum diyor. Önce kendi şehirlerine sahip çıkmalılar.
- Bu şampiyonluk kalıcı değil. İstanbul takımları, yeni transferlerle lige ağırlığını koyacak. Ama Bursaspor’un bu başarısı diğer Anadolu takımlarının iştahını kabarttı.


“Ertuğrul Sağlam Bursa’nın en büyük şansı oldu”
Mehmet Demirkol (Milliyet)

-Bursaspor’un yaptığını yapacak çok takım var ama nasıl yapacağını bilen takım yok. Bursaspor’un yaptığı büyük bir işti ancak nasıl yaptıklarını kolay kolay açıklayabileceklerini düşünmüyorum. Bir metotla ulaşmış değiller şampiyonluğa. Biraz şansları yaver gitti. Ertuğrul Sağlam’ı takımın başına getirebilmeleri büyük bir şans oldu.
-İzmir, Antalya gibi endüstrileşmiş şehirlerin şampiyon çıkarmış olması lazımdı. Şu anda Avrupa’da şampiyon çıkarmamış tek başkent Ankara.
l “Anadolu ihtilali” kalıcı değil. Ama bunun üç büyük takıma derin bir darbe olduğu kesin. Bursa’nın bugüne kadar başarılı olamaması hata. Avrupa’nın bütün ülkelerindeki Bursa karşılığı şehirlerin en az beş şampiyonluğu var.


“En kısa sürede İstanbul’a döner”
Sergen Yalçın (NTV)

l Bursaspor çok önemli bir işi başardı. Bunun nedeni aslında şu: Türk futbolunda son yıllarda ciddi bir düşüş var. Buna Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın yanlış yabancı transferleri eklendi. Çok zayıf yabancılar transfer edildi. Böylece Anadolu’da iyi takım kuran bir şehirler yükseldi. Sivas, Bursaspor, Eskişehirspor, Gaziantepspor veya Kayserispor’un devreye girdiği bir lig görebiliriz.
l Anadolu
ihtilali kalıcı olmaz bence. Çünkü
bir Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gerçeği var. Bir de Trabzonspor var. Ama en kısa sürede iş İstanbul’a döner.

“Bu başarı bence kalıcı değil Bursa’da ve hatıralarda kalır”
Tanju Çolak (Eski futbolcu)

l Bursaspor’un yaptığını Trabzonspor da rahatlıkla yapabilir. Futbol heyecanları Trabzon’da en üst seviyede ama diğer Anadolu kulüplerinde aynı şey yok. Bursaspor bence çok zoru başardı. Bunu başararak aslında futbol kalitesinin de nerede olduğunu ortaya koydu. Bir tarafta 100 milyon avroluk, diğer tarafta ise 15 milyon avroluk bir takım var. Ertuğrul Sağlam’ı gerçekten kutluyorum ama bu başarıyı Bursaspor bir daha yakalayamaz.
l “Anadolu ihtilali” kalıcı değil. Bu iş bence Bursa’da kalır. Hatıralarda kalır, “Tarihe geçtiler” denir, o kadar.

“Eskişehir üç büyüklere kafa tutmuştu, favorilerden biridir”
Uğur Vardan (Radikal)

l En son Trabzonspor’un 26 yıl önce Anadolu’dan çıkan şampiyon olduğunu düşünürsek, bu aralar “Yeşil-Beyazlılar’ın başardığını başka takımlar başarır mı?”dan çok Bursaspor’un zaferinin tadını çıkarmalıyız.
l Eskişehirspor, 1970’lerin başında “Üç Büyükler”e kafa tutan ilk Anadolu kulübü olmuştu, gelenekleri ve seyirci potansiyeli itibarıyla kağıt üzerinde aslında bu yoldaki favorilerden biri.