Pazar Bir Kars masalı

Bir Kars masalı

06.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fotoğrafa meraklı 11 kadın Kars ve Ardahan’ı ziyaret edip bol bol deklanşöre bastılar. Bu arada kızak turuna çıkmayı, cirit gösterilerini izlemeyi ve âşıkları dinlemeyi de ihmal etmediler

Bir Kars masalı

ralarında Türkiye’nin önde gelen kadın fotoğraf sanatçılarının, üniversitelerin fotoğraf bölümü akademisyenlerinin, belgeselci ve yazarların olduğu 11 kadın, Serhat Kalkınma Ajansı’nın davetlisi olarak üç günlüğüne Kars ve Ardahan’a gittiler; iki kentin tarihi, turistik ve sosyal yaşamını fotoğraflarına yansıtmak için deklanşöre bastılar.

Fotoğraf sanatçısı ve senarist Ebru Ceylan, Bennu Gerede, Ayten Alpün, Defne Sesin Okay, Sezgi Olgaç, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğba Taş, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülbin Özdamar Akarçay, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Nihal Gündüz ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Derya Kılıç, belgeselci Bilge Egemen, oyuncu ve yazar Pelin Batu ilk olarak Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan Ani Antik Kenti’ni ziyaret ettiler.

Eskimo usulü balık avı

Tarihi 5 bin yıl öncesine dayanan antik kentteki bütün kalıntıları tek tek gezen kadın fotoğrafçılar üç saat boyunca fotoğraf çekti. Daha sonra merkeze bağlı Kozluca köyüne giden ekip köydeki kadınlarla sohbet etti ve sosyal yaşamı fotoğrafladı.
Akşam saatlerinde Kars’a dönen kadın fotoğrafçılar, Âşıklar Otağı’nda âşık Günay Yıldız ile Ilgar Çiftçioğlu’nun dinletisini izlediler. Programın ikinci gününde Selim ilçesine bağlı Hasbey köyüne giden fotoğrafçılar, Kars-Ankara seferini yapan Doğu Ekspresi’ni çektikten sonra objektiflerini bu kez köy yaşamına çevirdi. Özellikle köydeki kadınların günlük yaşamının fotoğrafını çeken fotoğrafçılar, daha sonra köy gençlerinin kıyasıya yarıştıkları atlı cirit müsabakasını izledi.
Öğle saatinde Kars-Ardahan arasında bulunan buzla kaplı Çıldır Gölü’ne geçen kadın fotoğrafçılar, göl kıyısındaki köylülerin Eskimo usulü balık avını izlediler ve en iyi “an”ları yakalamak için uğraştılar. Grup akşam saatlerinde buzlu göl üzerinde atlı kızak turu attı ve daha sonra fotoğraflarını çekti.

Günbatımında Çıldır ilçesindeki Şeytan Kalesi’ne giden fotoğrafçılar, tarihi bilinmeyen ve Orta Çağ şatolarını anımsatan kalenin en iyi karelerini çekmek için çalıştı. Programın son gününde Kars kent turu yapan grup, Kars Kalesi, tabyalar, 12 Havariler Kilisesi (Kümbet Cami), Aleksandr Nevski Kilisesi (Fethiye Cami), Hayvan Pazarı, gar ve Rus mimarisiyle yapılan evleri gezdi.

Gezi sırasında belgesel yönetmeni Bilge Egemen’in hazırladığı “Kadın Fotoğrafçıların Gözünden Serhat İlleri” programı belgesel olarak televizyonlarda yayınlanacak ve çekilen fotoğraflar sergi haline getirilerek sosyal sorumluluk projelerinde kullanılacak.

Haberin Devamı

Ne dediler?

- Bennu Gerede: Kars’ın büyüleyici manzarası ve olağanüstü içten insanları gerçekten çok etkileyiciydi. İnsan kendini bambaşka bir gezegende hissediyor.

- Defne Sesin Okay: Kars büyülü bir kent. Seslenen, kendini duyuran bir sessizliğe sahip. Doğası, dağlarla çevrili müthiş manzarası, ışığı, tarihi, insanları bizde derin izler bıraktı. Pek çok yer için geçerlidir elbette ama Kars kendini insana sunarken, insanı kendine yaklaştıran bir güce de sahip.

- Ebru Ceylan: Kars benim için çok ilham verici bir kent. Hem mimari hem coğrafi hem de insani açıdan büyüleyici bulduğum bu kent, aynı zamanda fotoğrafik açıdan da çok verimli ve etkileyiciydi.

- Sezgi Olgaç: Kars benim için kendi ülkemin henüz görmediğim masalsı bölgelerinden biriydi. Bugüne kadar hep ziyaret etmeyi düşlemiştim ve hayal ettiğim kadar güzel olduğunu gördüm. Tarih, doğa ve
1000 yıldır ayakta kalmış mimari yapıların birlikteliğini Ani Harabeleri’nde izlemek olağanüstüydü. Çıldır Gölü üzerinde kızaklarla yaptığımız yolculuk ise gerçek olamayacak kadar güzeldi. Kars’ta keşfedilecek o kadar çok şey var ki farklı bir mevsimde yeniden görmek istiyorum. n