Pazar Bira tavan yaptı o zaman viskiye geçelim

Bira tavan yaptı o zaman viskiye geçelim

14.11.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Taksimdeki Pub Borsa & Club Karaborsada içki fiyatları tıpkı borsada olduğu gibi arz ve talebe göre değişiyor. 4 milyonluk biranın fiyatı saatler ilerledikçe 12 milyon liraya yükselebiliyor

Bira tavan yaptı o zaman viskiye geçelim

"Bir içkinin fiyatı düşünce müşteriler toptan alıp karaborsa satmak istiyorlar" Ankarada iki şubesi daha bulunan 1500 kişi kapasiteli mekan bir aydır Beyoğlunda. Pub Borsa & Club Karaborsa & Sugar Clubın üç ortağından biri eski bir basketbolcu olan Ankaralı Bahadır Akın. Fikir ondan çımkış, mekanlarında içki borsası oluşturma fikrini konsept yaratmak amacıyla geliştirdiğini söylüyor. "Bu sektörde nasıl marka olunur diye düşünürken aklıma içki borsası programı yaratma fikri geldi" diyor. İçki borsasını oluşturan bilgisayar programını da Akın bulmuş. Bu programın dünyadaki patenti de ona ait. Akın bu programın dünyada bir örneğinin olmadığını söylüyor. Yüzlerce bara, kafeye ve restorana ev sahipliği yapan Beyoğlunun artık yeni bir kiracısı var: Pub Borsa & Club Karaborsa & Club Sugar. Ama bu kiracı diğer kiracılardan biraz farklı. Çünkü burası İstanbulun içki borsasına sahip tek mekanı. Yani burada içki fiyatlarını müşteriler belirliyor. Gelen talebe göre fiyatlar sürekli değişiyor, artıyor ya da azalıyor. Fiyatları tıpkı borsada olduğu gibi elektronik monitörlerden ve kayan yazı bordlarından takip edebiliyorsunuz. Sonra da hangi içkinin fiyatı düştüyse ona hücum ediyorsunuz. İçki fiyatlarının arz ve talebe göre değiştiği mekanda fiyatları mekanın kalabalığı da etkiliyor. Mekandaki insan sayısı azaldıkça satış da düştüğü için içkilerin fiyatı da aşağıya iniyor. Akın "Bu yüzden kalabalığın az olduğu günler ve erken saatlerde buraya gelenler var. Mesela taban fiyatı 4 milyon lira olan biranın tavan fiyatı 12 milyon lira. Erken gelen birayı 4 milyon liraya içebiliyorken dört saat sonra gelen 12 milyon liraya içiyor. Sürekli içtiği bira markasının fiyatı artınca fiyatı düşük olan biraya akın edenler oluyor. Mesela bira 12 milyon lirayken yabancı bir viski markası 7 milyon lira olabiliyor" diye anlatıyor içki borsasının durumunu. Ardından ekliyor "Tekila 5 milyon liraya düşünce, bira ve viskinin üzerine ucuz diye tekila da içenler oluyor. Ankara Pub Borsada bira fiyatı düştüğü an bazı müşteriler toptan 20 bira almak istiyor. Çünkü biranın fiyatı artınca satarım, kâr ederim düşüncesindeler. Ancak buna izin vermiyoruz." Mekanın dekorasyonu da Akının elinden çıkma. Tarihi dokuya uygun olsun diye yapılan vitraylar ve kırmızı koltuklar ilk göze çarpanlar. Akın 250 metrekarelik el yapımı vitray ve yaklaşık 16 bin boncuk kullanmış. Eskiden bir kilisenin müştemilatı olan, 50 yıllığına kiralanan ve yaklaşık 1 milyon dolara mal olan üç katlı mekanın girişinde Club Karaborsa, üst katında Pub Borsa, en alt katında ise Club Sugar var. Üst kattaki Pub Borsa saat 11.00de açılıyor. Mönüsünü İtalyan, Meksika ve Türk mutfağı yemekleri oluşturuyor. Burada 18.00de DJ müziği başlıyor. Mekanın DJi Hayko pazartesi ve salı günleri hariç her gece çalıyor. Club Karaborsa 23.00te açılıyor, saatler 04.00ü gösterdiğinde kapanıyor. Club Karaborsa ve Pub Borsada 23.00ten itibaren aynı parçalar yani Latin ezgileri, 1980lerden parçalar ve Türkçe şarkılar çalınıyor. Club Karaborsada ilerleyen günlerde grupların canlı performansları da yer alacak. Sugar Club ise mekanın işletmecisi Yelda Kellynin söylediği üzere kardeşlerine göre biraz daha marjinal takılacakmış. Bu 200 kişilik kulüp özel partilere ev sahipliği yapacak. Beyoğlundaki mekanın müşterileri arasında çevredeki işyerlerinde çalışanlar ve üniversitelilerin yanı sıra borsacılar da var. Kilise müştemilatıydı, 1 milyon dolar harcanarak kulübe dönüştürüldü