Pazar Bollywood hayranı çılgın Türkler

Bollywood hayranı çılgın Türkler

05.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birkaç hafta önce Aamir Khan yeni filmi “Secret Superstar” filminin tanıtımı için Türkiye’ye geldi. Çılgın Bollywood hayranları bir anda Türkiye’de gündem oldu. Peki bu “çılgın” hayranlık nasıl başladı? Anlamaya çalıştık...

Bollywood hayranı çılgın Türkler

Bollywood denilince sizin de aklınıza ilk olarak Raj Kapoor’un “Avare” filmi geliyor değil mi? Ama inanın Bollywood bundan çok daha fazlası. Bir Bollywood hayranı olarak söylüyorum bunu. Bize deli diyenler var, çünkü kimine göre en uçta yaşıyoruz sevgimizi. 4 Ekim’de Hindistan’ın en önemli aktörlerinden Aamir Khan, Filmartı aracılığıyla Türkiye’ye geldi. Türkiye genelinde bir milyonu bulan Bollywood hayranları da bu vesileyle ulusal basının dikkatini çekti. Öyle bir sevgiydi ki Aamir Khan’ı bile şaşırttı. Bu sevgi Hint kültürü ve neredeyse tüm Bollywood oyuncuları için de geçerli. Çılgınlıkların sebebini merak edenler için Bollywood hayranlarıyla İstanbul’un sayılı Hint restoranlarından Musafir Indian Restoran’da buluştum, Bollywood’la alakalı bugüne kadar neler yaptıklarını ve neler hissettiklerini bu kültürün hayranlarıyla konuştuk... Dans ettik, Hint yemekleri yedik ve kına çizimleri yapıldı. Bu arada Bollywood sevgisinin bana en güzel hediyesi nişanlım oldu. Kendisiyle de 2.5 yıl önce bir Hint etkinliği üzerine yaptığım röportajda tanışmıştım.

Haberin Devamı

“Hindistan’a dair ne varsa çevirisini yaptık”

İlknur Yalçın (25) / Aamir Khan Fan Türkiye sayfa admini

Altı yıl önce okuldaki sinema kulübünde Aamir Khan’ın “3 Idiots” filminin gösterimi yapılmıştı ve ben katılamamıştım. İlk fırsatta filmi izledim. O dönemde pek çok filmin altyazısı yoktu. “Ne yapabiliriz?” diye araştırırken 130 bin takipçisi olan Aamir Khan Fan Türkiye sayfasıyla tanıştım ve sayfa adına film çevirileri yapmaya başladım. Sonrasında daha fazla film çevirisi olsun diye ekip kurup, Hindistan’a dair ne varsa çevirisini yaptık. Bu sayede Aamir Khan’la da tanıştım. Khan Türkiye’deyken “Kim Milyoner Olmak İster” yarışmasına katıldı. Her yarışmacı gibi ailesi yanında olamayacağı için hayranlarının kendisine “ailesi olarak” eşlik etmesini istedi. Ben yanımda iki arkadaşımla katıldım. Program sonunda bizi kulise çağırdı.

Haberin Devamı

“Resmen dört gün havaalanında yaşadım”

Bollywood hayranı çılgın Türkler


Merve İnal (20) / Öğrenci

Bir arkadaşımın tavsiyesiyle Aamir Khan ve Shah Rukh Khan’ın filmlerini izlemeye başladım. Bu filmlerde kalbe dokunan bir şeyler var. Aslında Hint filmlerinin insanlara yol gösterdiğini düşünüyorum. “Nasıl bir insan olmalıyım?” diye kendinizi sorgulamanızı sağlıyor. Aamir Khan Türkiye’ye geldiği andan itibaren onu görebilmek için çok uğraştım. Dört gün boyunca sabah 07.00’den akşam 19.00’a kadar bekledim ve resmen havaalanında yaşadım. Okula bile gitmedim. Sonunda onu gördüm, hatta fotoğraf bile çektirdik. Bu benim yıllardır hayalini kurduğum bir şeydi.

“Arkadaşlar Aamir Khan’a benzediğimi söylüyor”

Arif Karataş (39) / Ürün müdürü

Bollywood’la 2008’de tanıştım. Aamir Khan’ın “Ghajini” filmini izleyen bir arkadaşım benim ona ne kadar benzediğimi söyledi ve merak edip ben de filmi izledim. Bugüne kadar kendisine ulaşmak için çok uğraştım ama başaramadım. Ta ki Türkiye’ye gelene kadar. Hayran buluşmasında, Oktay Çalı beni Aamir Khan’ın yanına gitmem için cesaretlendirdi. Yanına gittiğimde Khan’a “Size benzediğimi düşünüyorlar. Sizce de benziyor muyum?” diye sordum. “Evet çok benziyorsun” dedi ve bana sarıldı. Bu gerçekten çok güzel bir duyguydu.

Haberin Devamı

“Filmleri kızımla birlikte izliyorum”

Ayşegül Yazıcı (38) / Ev hanımı

Bollywood filmleriyle 7-8 yaşlarında Raj Kapoor’un “Avare” filmini izleyerek tanıştım. Kadın ve erkeklerin karşılıklı şarkı söylemeleri çok hoşuma gidiyordu. O zaman teknoloji bu kadar gelişmemişti ve istediğimiz şeyleri istediğimiz zaman izleyemiyorduk. Şimdi filmleri kızımla birlikte izliyorum. Bazen evde kendi kendime dans da edityorum.

Bollywood hayranı çılgın Türkler
“Bollywood’tan asla vazgeçmeyeceğim”

Oktay Çalı (43) / Bollywood İstanbul Etkinlikleri Kurucusu

1994’te Aishwarya Rai’nin dünya güzeli olarak seçilmesinden sonra keşfettim Bollywood’u. Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla da diğer hayranların varlığından haberdar oldum. Önce küçük gruplarla etkinliklerde biraraya geldik. Zaman içinde sayımız bir hayli arttı. Filmler ülkemize gelmediği için özel gösterimler düzenledik. Fark ettik ki işin eğlence kısmı eksik kalmıştı. Sosyal medya üzerinden etkinlikler düzenledik. Ülkemize film çekimi için gelen oyuncuları karşılayıp, setlerini ziyaret ettik. Amacımız bu büyük ilginin varlığını göstermekti. Bunu bir ölçüde başardık. Bollywood hayranı olmaktan asla vazgeçmeyeceğim. Hayatıma mükemmel insanlar kattı, özellikle de nişanlımla tanışma sebebim oldu.

Haberin Devamı

“Her gece bir film izlemeden kesinlikle uyuyamıyorum’’

Bollywood hayranı çılgın Türkler


Gülseren Öten (58) / Ev hanımı

Bollywood filmlerini ilk çocukluk yıllarımda keşfettim. Komşularımızın getirdiği kasetlerden “Avare”, “Abdullah” gibi filmleri izliyordum. Ama o zaman sadece dansları ve müzikleri beni cezbediyordu. Bollywood’la ikinci tanışmam 2009’da oldu. Eşimi kaybetmiştim ve ciddi bir boşluktaydım. Shah Rukh Khan’ın “Veer Zaara” filmini izledim ve çok etkilendim. Shah Rukh Khan’a âşık olmuştum çünkü eşime çok benziyordu. Her gece bir film izlemeden kesinlikle uyuyamıyorum. Bollywood filmlerini herkes seyretmeli çünkü verilen mesajlar çok önemli. Filmlerde kötülükleri de affetmemiz gerektiğini öğretiyorlar. Yapılan bir Bollywood etkinliğinde ilk tanıştığım kişi Oktay Çalı’ydı. Onun sayesinde bir sürü etkinlikte Hint dansı yapabilme şansım oldu. Ben arkadaşlarla birlikte vakit geçirdiğim zaman var oluyorum.

Haberin Devamı

‘’Kültürümüzün Türklerce sevilmesi bizi mutlu ediyor’’

Bollywood hayranı çılgın Türkler


Imran R. Rana / Musafir Indian Restoran Sahibi

Ben bir Hintliyim ama eşim Türk. Kültürümüzün Türkler tarafından sevilmesi bizi mutlu ediyor. Eskiden ilgi azdı ama filmlerin izlenme oranlarının yükselmesiyle yemeklere karşı da bir merak uyanmaya başladı. Bollywood fanları sık sık restoranımızı ziyaret ediyor. Türk yemeklerinden daha baharatlı olmasına rağmen yemeklerimizi çok seviyorlar. Türk müşterilemizin en çok tercih ettikleri yemekler etli ya da tavuklu safranlı pilav, butter chicken, chicken tikka masala, kültürümüze özel sarımsaklı ve tereyağlı ekmeklerimiz. 2004 yılından beri restoranımız Taksim, Talimhane’de hizmet veriyor.

Bollywood hayranı çılgın Türkler
“Hindistan’ı görme şansım da oldu”

Murat Çınar (29) Her Gün Bir Hint Filmi sayfa yöneticisi

Bollywood maceram bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine yaklaşık 7-8 yıl önce Aamir Khan’ın “3 Idiots” filmini izlememle başladı. Sonrasında kendimi tamamen farklı bir dünyada hissettim. Bollywood’u farklı kılan özelliği müzikal bir dille insanların içine işlemesi ve kalpten birçok şeyi hissettirmesi. Zaman içinde Hindistan’ı ve oyuncularını araştırmaya başladım ve kendimi tamamen Bollywood’a adadım. Mesela benim yaklaşık 20 bin takipçisi olan “Her Gün Bir Hint Filmi” adında bir sayfam var. Filmlerle ilgili öngörülerimi ve izlenimlerimi paylaşıyorum. Bunun dışında merakım sayesinde Hindistan’ı görme şansım da oldu.

Yazarlar