Pazar Bulutlara dokunan Cumhuriyet kadını

Bulutlara dokunan Cumhuriyet kadını

17.12.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Türk Hava Kurumu Paraşüt Kadın Milli Takımı’nda yer aldığı zaman hayali jet pilotu olmaktı. Havacılık tarihinde iz bırakan kadın pilotlardan Madelet Grabbe Başusta’nın hayat hikâyesini Cumhuriyet’in 100’üncü yılında genç kızlara rol model olması için hazırlanan belgeselden öğreniyoruz.

Bulutlara dokunan Cumhuriyet kadını

SAFA TEKELİ- Madelet Grabbe Başusta’nın çocukluğu, Ankara’nın ünlü Sosyal Apartmanı’nda, gökyüzüne sevdalı bir aile arasında geçer. Ve küçük Madalet’in hayatı; havacılığa olan aşkına kavuşmak amacıyla 1952 yılında 13 yaşındayken, yaşını büyüterek Eskişehir Türkkuşu İnönü Yüksek Planör Kampı’na katılmasıyla değişir. İlk önce 1953 yılında A, B ve C Planör brövesini, ardından 1955 yılında “Paraşütçü” sertifikasını alır. Aynı yıl; Beynelmilel Hava Federasyonu, Türk Hava Kurumu “Tayyareci-Pilot Brövesi” sahibi olur. 13 yaşında ilk kez planörle tanışır, 18 yaşına geldiğinde, C brövesi almış bir havacı olarak, artık Planör, Paraşüt ve Pilot öğretmen yardımcılığı yapmaktadır. 10 yıla yakın aralıksız Türk Hava Kurumu’nda çeşitli kademelerde görev yapar.

Haberin Devamı

Bulutlara dokunan Cumhuriyet kadını

İngiliz yapımı tek motorlu Magister tipi uçakla ilk uçuş deneyimini Ankara Etimesgut semalarında yapan Madelet Başusta’nın ilk hocası, ilk Türk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’in öğrencilerinden biri olan İlk Türk kadın akrobasi pilotu Edibe Subaşı’dır. Genç pilot Türkkuşu Kadın Paraşüt Takımı’nda yer alarak, 1955 yılında Hollanda’da yapılan uluslararası hava gösterilerinde dünya ikincisi olur. Bu takımın bir üyesi olarak, Irak, İtalya ve Almanya’da yapılan uluslararası müsabakalara da katılır. Başusta, hayatta olan ve (A, B ve C) üç havacılık brövesine sahip birkaç havacı arasında yer alıyor.

Bulutlara dokunan Cumhuriyet kadını

“Madelet-Bulutlara Dokunmak” kitabı ile “Dünyaya Göklerden Bakan Kız- Madelet” adlı biyografi romanına konu olan Madelet Grabbe Başusta’nın bu serüvenli yaşamı, “Madelet- “Rüzgâra Karşı Uzun ve Cesur Bir Yürüyüşün Öyküsü” adıyla belgesel filme çekildi. Nebil Özgentürk ve ekibi ile yapımcı ve yönetmen Hüseyin Başusta imzalı belgeselin ilk gösterimi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Resim Heykel Müzesi Türk Ocağı Salonu’nda 9 Haziran’da Türk Hava Kurumu’nun himayelerinde gerçekleştirildi. Kasım ayında yapılan 34. Ankara Film Festivali’nde finale kalan belgesel, planör, paraşüt ve pilot brövesi almasına vesile olan ve hayatının mihenk taşını oluşturan Türk Hava Kurumu’ndaki yolculuğundan, dünyanın sayılı iş kadınları arasında yer almasına kadar uzanıyor.