Pazar Çağdaş Türkiye’yi Avrupa’ya anlatacak

Çağdaş Türkiye’yi Avrupa’ya anlatacak

28.11.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Çağdaş Türkiye Araştırma Kürsüsü’nün başkanı Prof. Dr. Yaprak Gürsoy “Görüyoruz ki, kendimizi doğru şekilde anlatamıyoruz veya bizi anlamak istemiyorlar. Dolayısıyla akademik çalışmalar yaparak buna katkıda bulunmak istiyoruz” diyor

Çağdaş Türkiye’yi Avrupa’ya anlatacak

MELTEM GÜNAY - Avrupa Enstitüsü, Londra Ekonomi ve Siyasal Bilimler Fakültesi’nin (LSE) Çağdaş Türkiye Araştırma Programı Kürsüsü’nün yeni başkanı Prof. Dr. Yaprak Gürsoy oldu. Prof. Dr. Gürsoy, yapacakları çalışmalarla çağdaş Türkiye’yi anlamak ve anlatmak istediklerini söyledi.  

Haberin Devamı

Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitiren, Virginia Üniversitesi’nden dış ilişkiler ve siyaset konusunda doktorasını alan, daha önce Yunanistan ve Türkiye’yi karşılaştırmalı olarak çalışan Prof. Dr. Gürsoy, uzun yıllar İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde hocalık yaptı. Siyasal Araştırmalar Derneği (PSA) Türkiye Siyaseti Uzmanlar Grubu’nun eş-başkanı ve üyesi, İngiliz Türkiye Bölge Araştırmaları Derneği’nin (BATAŞ) konsey üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Gürsoy, çok sayıda makalenin yanı sıra “Askeri Rejim ve Demokrasi Arasında: Yunanistan ve Türkiye’de Rejimi Konsolidasyonu” isimli İngilizce kitabın da yazarı. Dört yıl önce Birmingham Aston Üniversitesi’ne geçen ve Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Kıdemli Öğretim Üyesi olarak çalışan Gürsoy, şimdi de yaklaşık 10 yıldır faaliyetlerini sürdüren Çağdaş Türkiye Araştırma Kürsüsü’nün başkanı oldu.  

Haberin Devamı

İş birlikleri yapacaklar

Kürsünün amacının Türkiye’yi doğru şekilde anlamak ve anlatmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gürsoy, “Burada aslında anlatmak kısmı çok önemli. Birçok aşamada görüyoruz ki, kendimizi doğru şekilde anlatamıyoruz veya bizi anlamak istemiyorlar. Dolayısıyla akademik çalışmalar yaparak buna katkıda bulunmak istiyoruz. Kürsü, Avrupa Enstitüsü içerisinde ve Enstitü aslında ağırlığı olan bir bölüm. Dünyada, Avrupa çalışmalarında en iyi bölümler arasında yer alıyor. Bu nedenle Türkiye çalışmalarını bunun içine almaları çok iyi. Biz Avrupa ülkesi Türkiye’yi anlatmak istiyoruz. Avrupa’yla ilişkilerimizi güçlendirecek faaliyetlerde bulunmayı önemsiyoruz. Avrupa’nın ve İngiltere’nin bizi iyi ve doğru anlamasını istiyoruz. Bu noktaya yönelik akademik çalışmalarımız olacak” diye konuştu. Bu çerçevede diğer Avrupa ülkelerindeki araştırmacılarla da ortak çalışmalar yapmayı, ortak projeler üretmeyi hedeflediklerini söyleyen Prof. Dr. Gürsoy, “Siyaset yapımına destek veren çalışmaları önemsiyorum ve bu tarz çalışmalar yapmaya devam edeceğim. Ticareti, ekonomik ilişkileri güçlendirecek faaliyetlerde de bulunmayı istiyoruz. Ama pandemi dolayısıyla saha çalışmaları ya da yüz yüze etkinlik şimdilik yapamıyoruz” şeklinde konuştu.  

Haberin Devamı

Güvenli alanınızdan çıkın  

Kendisi gibi sosyal bilimler alanında çalışmak isteyenlere de tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Gürsoy, “Değişik çalışmalar yapmaya, farklı şeyler öğrenmeye insanın kendisini zorlaması gerekiyor. Kendi kalıbınızdan çıkın, bu yönde adım atın. Kendimizi zorlamak gerektiğini öğrenmemiz gerekiyor, konfor alanlarının dışına çıkmak gerekiyor” dedi.