Cinayetler sürecek!İki kadın yazar cinayete bakıyor. "Kolici" seri katiller üzerine Sevinç Yavuz’un bir araştırması. "Kitapçı Dükkanı" ise Aykol’un cinayet romanlarının ilkiİki kadın, iki gazeteci, iki ilk kitap... Her iki kitap da cinayetler üzerine. Gazeteci Sevinç Yavuz "Kolici-Bir Seri Katilin Öyküsü"nde (Metis Yayınları) beş kişinin katili Orhan Aksoy’dan yola çıkarak seri katilleri anlatıyor. Genç ama eski gazeteci Esmahan Aykol ise "Kitapçı Dükkanı" (Everest Yayınları) adlı polisiye romanında okuru bir cinayetin gizemine çekiyor.
"Bu kitabı yazmasam cinayet işleyebilirdim" Üç yıldır Berlin’de yaşayan Esmahan Aykol, Almanya’da bir Türk olarak yaşadıklarına, Türk olduğunu duyunca üniversitedeki profesörlerin bile yüz ifadesinin ekşimesine o kadar öfkeli ki "Bu kitabı yazmasaydım bir cinayet işleyebilirdim" diyor. "Sokağa çıkıp bir Almanı öldüremem. Kurgusal bir şey yapmalıydım" diyen Aykol, sonunda bir polisiye roman yazıp bir Alman yönetmeni İstanbul’da öldürüyor.
Bir çırpıda okunan, sürükleyici bir roman olan Kitapçı Dükkanı’nda salt kurban değil, dedektif de bir Alman. İstanbul’da yaşayan ve kendini İstanbullu hisseden Kati Hirşel, Kuledibi’nde polisiye romanlar satan bir kitapçı dükkanının sahibi. Esmahan Aykol "Ben Almanya’da, Türk olduğum için bir sürü kötü şey yaşıyorum. Bir Alman, İstanbul’da neler yaşar acaba diye düşünerek yarattım Kati karakterini" diyor.
Bir yanda cinayet, diğer yanda manikür, pedikür, selülit savaşı
Kati orta yaşlı olmasına rağmen hâlâ güzel, çekici ve çok akıllı bir kadın. Tek sorunu iyi bir erkek bulamamak. Buna da kendince bir açıklama getiriyor Kati: "İstanbul’daki bütün cazip erkekler ya evli ya da eşcinsel!"
Kati bir yandan cinayeti çözmeye çalışıyor, diğer yandan tipik kadın sorunları ile uğraşıyor, selülitleriyle savaşıyor. Manikürü, pedikürü, saç yaptırmayı, şık giyinmeyi hiç ihmal etmemesinin ödülünü de cinayetle ilgilenen genç komiseri kendine aşık ederek alıyor. Komiser ona öyle aşık oluyor ki, cinayetle ilgili ipuçlarını ağzından kaçırıveriyor!
Kitapta Kati’nin e-
posta adresi bile var: "katihirsel@web.de". Aykol "Kati’nin e-mail adresine mesajlar gelmeye başladı" diyor.
Kitapçı Dükkanı bir yandan orta yaşlı, yalnız kadınlarından hayatından kesitler sunarken, diğer yandan da Türkiye’nin sıcak gündemini, ekonomik krizi, işten çıkarmaları anlatıyor. Ve tüm bunları, "Katil kim?" sorusunu okuyucuya bir an bile unutturmadan yapmayı başarıyor.
Bu bir ilk kitap ama Esmahan Aykol cinayetlerin ve Kati’nin maceraları devam edeceğini söylüyor. İkinci kitap yakında...
Seri katil bıraktığı izlerle topluma zekasını kanıtlıyor Gazeteci Sevinç Yavuz’un "Kolici-Bir Seri Katilin Öyküsü" kitabı da cinayetleri anlatıyor ama kurgusal değil, araştırmalar ışığında.
Dünyadan ve Türkiye’den seri katillerin seceresinin sayıldığı kitapta seri katillerin akıl hastası kabul edilmeyerek cezalandırılmalarındaki çelişkiye dikkat çekiliyor.
Sevinç Yavuz seri katil ile toplumun marazi ilişkisini de gözler önüne seriyor kitabında. "Seri katil bıraktığı izlerle topluma zekasını kanıtlamaya çalışırken; toplum onu bir tür dehşetle ama yine de tapınmayla izliyor" diyor Yavuz. Seri katillerin ortak özellikleri, neden Türkiye’de seri katillere ender rastlandığı da "Kolici"nin cevabını aradığı sorular.
"Cemiyet değiliz, hâlâ cemaatiz" Sevinç Yavuz: "Türkiye’de seri katil sayısı az. İyi ki az. Çünkü biz akraba, arkadaş iç içe yaşayan bir toplumuz. Hatta bizde hâlâ cemiyet değil cemaat kuralları geçerli diyebilirim. Modernleşmenin birtakım hastalıkları var diye düşünüyorum. Seri katillere de biraz böyle bakıyorum. Türkiye’de belli bir kesim modernleştikçe bunun bazı hastalıkları da, mesela seri katiller de ortaya çıkacak."
PAZAR