29.11.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:
PELİN ÇİNİ pelin.cini@milliyet.com.tr
Festivalin organizatörü, ana sponsoru ve katılımcı dövme sanatçılarından ikisiyle bir araya gelip etkinlikten beklentilerini ve dövme dünyasındaki son trendleri konuştuk.
“Türkiye’de tahmin edilenden daha fazla dövme meraklısı var”
Ömer Yılmaz (Festivalin ana sponsoru Dragon Tattoo’nun sahibi)
Bu festivalin amacı ne?
Bu festivalin tanışma açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Türkiye’de tahmin edilenden çok daha fazla dövme meraklısı var. 35-40 arası sanatçı katılacak. Bizim ülkemizde dövmeciler birbirleriyle yakın ilişkiler içinde değil. Vücut Süsleme Sanatçıları Derneği (VÜSAD) adında bir derneğimiz olmasına rağmen ortak hareket edemiyoruz. Bu festivalin tanışma açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Örneğin uzun zamandır dövme stüdyolarıyla ilgili kanun teklifimiz Sağlık Bakanlığı’nda bekliyor. Beraber hareket etmeyi başarırsak belki istediklerimizi elde edebiliriz.
Size dövme yaptırmaya hangi meslekten insanlar geliyor?
İlk yıllarda genç ve alternatif insanlar gelirken şimdi ilk bakışta vücudunda dövme olduğunu tahmin edemeyeceğiniz kişiler geliyor. Mesela Ankara’dan gelen bir devlet memuru müşterimiz sırtını tamamen kaplattı.
Dövmelerinizin fiyatlandırmasını nasıl yapıyorsunuz?
Dövmeciler Derneği’nin belirlediği bir fiyatlandırma var. Buna göre, makine açılışı
100 TL. Gerisi sanatçıya kalmış. Bizim sanatçımız Vaso iri desenleri tercih ediyor, ödemeyi de iki-üç seansa bölebiliyor.
“Festivale katılan dövme ustaları yedi kategoride yarışacak”
Hasan Kocabıyık (Festivali düzenleyen Darknight Organizasyon’un sahibi)
Dövme festivali organize etme fikri aklınıza nereden geldi?
Dövme kişisel olarak sevdiğim bir şey. Dolayısıyla dövme etkinlikleri hakkında bilgi sahibiyim. Bu sene başında da Dövme Sanatı dergisi ile beraber bu festivallerin bir benzerini ülkemizde gerçekleştirmeye karar verdim.
Festivalde bir yarışma da düzenleyeceksiniz değil mi?
Bir dövme yarışması olacak. Katılımcılar yedi ayrı kategoride yarışacaklar: Siyah-beyaz, Karanlık, Renkli, Realistik, Fantastik, Serbest Desen ve Japon. Bir dövmeci en fazla üç kategoride aday olabilecek. Ayrıca festival boyunca yurtdışından ünlü dövme sanatçıları konuk olacak. Polonya’dan Victor Portugal, İspanya’dan Punko gelecek.
“İdeal müşteri beyaz tenli ve tüysüz olandır. Dövmeci müşterinin tenini beğenirse fiyatı indirir”
Vaso Vasiko (Dragon Tattoo)
Gürcistan asıllısınız. Ne kadardır Türkiye’de dövmecilik yapıyorsunuz?
Gürcistan doğumluyum ama babam subay olarak Türkiye’de görev yaptığı için burada büyüdüm sayılır. Profesyonel olarak altı yıldır Taksim’deki Dragon Tattoo’da dövme yapıyorum.
Önümüzdeki hafta onların adına festivale katılacaksınız. Yarışma için önceden hazırlık yaptınız mı?
Esasında her kategoriye ait güzel dövmelerim var ama kurallar nedeniyle sadece Japon ve renkli dövme kategorilerinde yarışacağım. Bir de büyük dövmeleri, kol, bacak, sırt kaplamayı seviyorum.
Bu saydıklarınız kolay rastlanan çalışmalar olmasa gerek. Böyle bir istekle gelen çok kişi var mı?
Kapladığım sırt sayısı üç ya da dörttür. Türkiye dövme konusunda alışma döneminde. Önceleri sadece alternatif tipler gelirken şimdi doktorlar, avukatlar ve memurlar gelmeye başladı. Bu güzel bir durum. Sırtına, koluna, göğsüne ve bacağına kocaman dövmeler yaptıran müşterilerim var. Hepsi de devlet memuru.
Sizce ideal müşteri nasıl olmalı?
Güzel tenli olmalı. Rusların teni harikadır. Hatta bir dövmeci müşterisinin tenini beğenirse onun üzerinde çalışmak için fiyatta elinden gelen kolaylığı sağlar. Ben öyle yapıyorum bazen. Beyaz tenli, tüysüz ve acıya dayanıklı müşteri en ideali.
“David Beckham’ın dövmelerinden istiyorlar”
Mehmet Reşat Gül (Street Body art Tattoo)
Önümüzdeki haftaki festivalde yarışmaya katılıyorsunuz...
Etkinlikten geç haberim olduğu için çok hızlı bir çalışma içine girdim ve üç ayda bütün bir bacağı kapladım. Yarışmaya onunla katılacağım.
Bir seansta maksimum dövme yapma süresi nedir? Sizin en uzun seansınız ne kadar sürmüştü?
Kişinin acı eşiğine göre değişir. Dövme vücudun direncini kırdığı için bir süre sonra acı dayanılmaz gelebilir. Benim en uzun seansım
11 saat sürmüştü. Bir kadın müşterimin sırtını 11 saatte kaplamıştım.
Kaç senedir dövmecilik yapıyorsunuz?
Dokuz senedir profesyonel anlamda dövmecilikle ilgileniyorum. Bu stüdyoyu da dört sene önce açtım.
Dövmenin modası olur mu? Size bu sene en çok hangi desenleri yaptırmak için geliyorlar?
Bence bu işin modası olmaz. Dövme insanın kendini ifade etme biçimidir, birinin üzerinde görüp “Benim de olsun” diyeceğiniz bir şey değil. Ama tabii ki insanların etkilendikleri akımlar oluyor. Son birkaç senedir ellerinde David Beckham’ın fotoğraflarıyla gelip onun dövmelerinden istiyorlar.