Pazar Entelektüellerin mahalle kahvesi

Entelektüellerin mahalle kahvesi

06.04.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tam kadro müdavim listesi

Entelektüellerin mahalle kahvesi



     

     Kaktüs edebiyatçılar, şairler, ressamlar, müzisyenler ve gazetecilerin mahalle kahvesi. Kaktüs’e gidip de tanıdık bir sima görmemek mümkün değil. Şimdi Kaktüs’ün 10’uncu yılında, müdavimlerin yazılarından, karikatürlerinden, resimlerinden derlenen bir kitap hazırlanıyor.
     İstiklal Caddesi üzerindeki İmam Adnan Sokak’ta yer alan mekan aslında kafe işletmeciliğiyle hiç ilgisi olmayan gazeteci Ömer Erveren, reklamcı Nakiye Boran ve mühendis Gülsüm Ağaoğlu tarafından kuruldu. Üç arkadaş bunu bir "macera" olarak görüyordu.
     Yazarlar kitaplarında bu kahveyi anlatıyor (mesela Lale Müldür şu an Kaktüs’te geçen bir roman yazıyor), Aslı Erdoğan-Hasan Öztoprak’ınki gibi sansasyonel aşklar bu kahvede yaşanıyor.
     Kaktüs’te müdavimlerin bir şey sipariş etmesine gerek yok. Zaten çalışanlar kimin ne içeceğini de biliyorlar.
     
     Deniz Türkali (Oyuncu): "Mutsuzdum, masama bir demet çiçek geldi"
     "Mutsuz mu mutsuz bir gün, havanın harika olması bile içimin daraltısını azaltmıyor. Gözümde kapkara güneş gözlükleri. Bir arkadaşımın dediği gibi ‘Ünlü cenazede gözlüğüm’! Ağlamaktan gözlerim şişmiş. Tabii ki Kaktüs’teyiz. Birden önüme bir demet papatya geldi. Selçuk, Kaktüs’ün çalışanlarından... ‘Çok keyifsiz görünüyorsunuz Deniz Hanım’ dedi. ‘Sizi böyle görmeye alışık değiliz.’ Bunu yazacağımı söylediğim bir arkadaşım ‘Kaktüs’te bunu hep yaparlar’ dedi."
     
     Nejat Yavaşoğulları (Müzisyen): "Personelin payı çok büyük"
     "Türklerde kahve kültürü aslında çok eski bir kültürdür. Ama bende öyle bir kültür yoktur aslında. Yine de hiç hesapta olmayan dostlarını görme imkanı insanın hayatında bir hoşluk yaratıyor. Beş-altı yıldır Kaktüs’e gidiyorum. Personelin çok önemi var. Onların sıcaklığı bütün bu insanları oraya çekiyor. Mesela kimin ne içeceğini bilirler. Ben akşamüzeri konyak içerim, kahve içersem yanına likör verirler. Ben söylemeden getirirler."
     
     Bedri Baykam (Ressam-yazar): "Günlük hayatımızın bir parçası"
     "Kaktüs’te yaşadığımız ‘komünal’ bir hayat var. Bu hayatımızın artık doğal bir parçası. Kaktüs’ün o salonu, 10 yıldır müşterek olarak oynadığımız sit.com’un ana mekanı. ‘Çocuklar Duymasın’ gibi, günlük hayatımızın bir parçası. Üç gün uğramazsanız, mesai veya çekim günü kaçırmış bir işçi-aktör gibi haşin bakışlı ihtarlarla karşılaşabilirsiniz. Tek rakibi, Bebek Kahvesi’dir. Ama farklı liglerde oynadıkları için birbirlerini görmezden gelirler."
     
     Vahit Doğan (Kaktüs’ün 10 yıllık çalışanı): Pek çok aşkın başlangıcına ve bitişine tanık oldu
     "10 yılda gelen gidenlerle arkadaş olduk. 40-50 kişidir asıl müdavimler. Diğerleri bu 50 kişiyle gelen, onların arkadaşları, dostlarıdır. Kim ne zaman, ne içer biliriz. Zaten herkesin içtiği iki-üç tür içki vardır. Mesela Orhan Alkaya rakı içer. Bedri Baykam kahve ve konyak. Deniz Türkali şarap, yazın ise portakal-votka, votka-limonata. Lale Müldür ikimizin arasında gizli özel bir kokteyl içer. Adı Yosun Yeşili. Bunu sadece ona yaparım, başkasına değil. Her geldiğinde içer. Bir gün bana bir şiir yazmıştı. Şiirde ‘yosun yeşili’ geçiyordu, kokteyli öyle yaptım.
     İlhan Berk erken gelirse bira, geç gelirse şarap içer.
     Komet bir gün bara gelip ‘Vahit’ dedi, ‘ben burada amuda kalkıp ayaklarımla şarap istesem ne yaparsın?’ ‘Şarap veririm’ dedim.
     Müşterilerin hassasiyetlerini bildiğimiz için ona göre davranırız. Buraya gelip gidenler, aralarında aşklar yaşarlar, ayrılırlar. Sonra diğerinin arkadaşıyla bir başkası aşk yaşar. Bunları hep görürüz. Burada çok değişmiş aşklar gördüm. 10 yıl aynı mekanda olunca herkesi çok iyi tanıyorsun."
     
     Lale Müldür (Şair): "Cebimde Kaktüs’ü satın alacak kadar para var"
     "Kaktüs’teydim. Yer yoktu, bara oturdum. Yanımda baktım küçük bir çocuk içki içiyor. Yaşını sordum. ‘8’ dedi. Normal bar konuşması gibi bir şey başladı aramızda. Şarap rakı içemediğini, ama bira içtiğini anlattı. Havaya girdi ve bağırdı: ‘Benim yanımda Kaktüs’ü satın alacak kadar para var’. Ne kadar olduğunu sordum: ‘200 milyon lira’, dedi. Ben de ona, bunu Radikal’de yazacağımı söyledim. Çok sevindi. Arkasını döndü, ‘Anne ben ünlü oluyorum!’ diye bağırdı. Adı Safter Can Kara’ydı. Beni gülme tuttu. Bu sefer biraz bozuldu ve ‘Komik yazarsanız Boğaz Köprüsü’nden atarım kendimi’ dedi. ‘Madem bu kadar zenginsin benimle evlenebilir misin?’ diye sordum. ‘Çok küçüğüm’ dedi. ‘Olsun beklerim’ yanıtını verince de, ‘Rahmetli olursunuz’ dedi. Doğrusu böyle bir çocuğum olsun isterdim.
     

     Adnan Bostancıoğlu, Ahmet Soysal, Aslan Özdemir, Aslı Erdoğan, Barbaros Devecioğlu, Barış Pirhasan, Bedri Baykam, Behiç Ak, Berran Tözer, Cüneyt Özdemir, Çetin Tekindor, Çiğdem Anad, Deniz Bayramoğlu, Deniz Pulaş, Deniz Türkali, Ebru Çapa, Ece Temelkuran, Elçin Yahşi, Emre Aköz, Eray Özbal, Ercan Yaşa, Esmahan Aykol, Fatih Kaçan, Fatih Özgüven, Figen Şakacı, Gökhan Akçura, Gül Dirican, Güner Özkul, Haşmet Babaoğlu, Hümeyra, Ilgın Su, Işın Eliçin, İlhan Berk, Jülide Kural, Kanat Atkaya, Kemal Aratan, Kemal Gökhan Gürses, Komet, Kubilay Tuncer, Lale Müldür, Latif Demirci, Mehmet Güç, Mehmet Uzun, Mithat Şen, Murat Çelikkan, Müfit Can Saçıntı, Nejat Yavaşoğulları, Nihat İleri, Nur Çintay, Orhan Alkaya, Orhan Koçak, Ömer Uluç, Rıza Külegeç, Savaş Dinçel, Selçuk Demirel, Sema Tunsel, Sırma Kökal, Su Yücel, Suat Özkan, Şebnem İşigüzel, Şeyda Taluk, Şükrü Yavuz, Tomris Uyar, Tuba Akyol, Tuğrul Eryılmaz, Uğur Polat, Umay Umay, Ülker Ün, Ümit Ünal, Vivet Kanetti, Yasemin Akbaş, Yıldırım Türker, Yiğiter Uluğ, Yücel Demirel, Zekiye Kürkçüoğlu.