Pazar Evde rahat uyumanın yolları

Evde rahat uyumanın yolları

08.08.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Sıcaklar sadece gündüzleri değil, geceleri de bünyemizi zorluyor. Rahat bir uyku için önerilerimize göz atın

Evde rahat uyumanın yolları

Hava sıcaklıklarının bunaltıcı etkisiyle zor günlerden geçiyoruz. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan’ın nemin de etkisiyle 35 derece olan sıcaklıkları 50 derece gibi hissettiğimizi söylediği bugünlerde, özellikle ısı adaları olarak adlandırılan şehirlerde yaşayanların daha da dikkatli olması gerekiyor. Klimanın olmadığı evlerde, serinlemenin yolları için bazı ipuçlarına göz atabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çarşaf seçimlerinizi pamuklulardan yana kullanın; bunlar nefes alabildikleri ve havalandırmayı destekledikleri için polyester, saten ve ipekten daha iyi bir seçimdir.

Sabahları serin havanın eve daha rahat girmesi için evin gölgeli tarafındaki pencereleri açın.

Gün boyunca güneşin altında kalmaktan kaçının. Güneş yanıklarınız olmasa bile, yatmadan önce serinletici etkisi olan bitkisel losyonlar kullanın.

Yalnız uyuyun. Kışın vücut ısısı işe yarayabilir ama sıcaklarda ektsra ısı uyumanızı engelleyebilir.

Bodrumlar, zemin katlar ve hamaklar, uyumak ve sıcak dalgasından geçici olarak kaçınmak için iyi seçeneklerdir.

Havanın serbest dolaşımı için kapıları açık tutun ve mümkünse tavan vantilatörü kullanın.

Haberin Devamı

Yatmadan hemen önce soğuk bir duş alın. Yatağın yakınında içinde buz olan dolu bir sürahi bulundurun.

Islak bir çarşafı, özellikle çapraz bir esinti varsa, açık bir pencerenin üzerine asın.

Sıcak su şişesinde suyu dondurmak ya da yiyecek paketi, yastığı dondurucuya koymak serin bir uyku için size yardımcı olabilir.

Boyun, bilekler, dirsek içleri, kasıklar ve dizlerin arkası gibi vücudunuzun sıcak noktalarına soğuttuğunuz havluları kompres olarak uygulayın.

Sıcaklar kurdeşene neden olabilir

Sıcak havalar, ürtiker ya da kurdeşen olarak da adlandırılan cilt reaksiyonlarına sebep olabilir. İstanbul Alerji Kurucusu, Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, nemli hava, fiziksel aktivite veya vücut sıcaklığında artışa neden olan faktörlerden dolayı sıklıkla yaşanılan ısı kurdeşenlerinin kaşıntı, sıcak ve karıncalanma hissi veren, genellikle küçük (1-3 milimetre) kırmızı yumrular şeklinde vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabileceğini ancak genel olarak; göğüste, yüzde, sırtta ve kollarda oluştuğunu söylüyor. Bu durumu önlemek içinse şu tavsiyeleri veriyor: “Egzersiz yaparken çok terlememeye çalışın. Yüksek nemli alanlara maruz kalmayı önleyin. Uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçının.Kurdeşenleri önlemek veya rahatlatmak için sıcak cildinizi soğutun. Soğuk bir duş almayı deneyin, soğuk suya batırılmış bir bezi cildinize bastırın veya bir vantilatörle serinleyin. Bol giysiler giyin. Evinizi ve yatak odanızı serin tutun.”

Haberin Devamı

Her kaşıkta serinlik

Sıcak yaz günlerinde soğuk yaz çorbalarıyla her kaşıkta serinleyin

Bağışıklık; başında haresi eksik kutsal sözcük adeta. Pandemide koronavirüsle birlikte en çok bağışıklığı konuşuyoruz. Bağışıklığımızı güçlü tutmak için besleyici içerikleriyle öne çıkan çorbalar bir yandan da her kaşıkta serinlik sunuyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu, “Yaz sebze ve meyveleriyle hazırlayacağımız soğuk çorbaları; yüksek lif, vitamin ve mineral içeriklerinin yanı sıra yüksek antioksidan özellikleri sayesinde vücudun temizlenmesinde önemli fayda sağlar” sözleriyle yaz çorbalarının tüketilmesinin yararlarını sıralıyor.

Fesleğenli Kabak Çorbası

Faydaları: A vitamini, lutein, zeoksantin, beta-karoten gibi antioksidan etkiye sahip karotenoidler açısından zengin olan kabak bağışıklığı destekler.  

Haberin Devamı

Evde rahat uyumanın yolları

Malzemeler:

2 yemek kaşığı zeytinyağı

6 dal taze soğan

1 yemek kaşığı kekik

Yarım kilo kabak

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı limon suyu

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı taze fesleğen

2 bardak soğuk su

Yapılışı: Taze soğanlar zeytinyağında pişirilir. Kahverengileşmeye başlayınca taze kekik eklenir. Kabak, tuz, karabiber eklenip kabaklar yumuşayana kadar pişirilir. 2 bardak su eklenip 20 dakika kaynatılır. Oda ısısına gelene kadar bekletilip soğutulur. Bu sırada yoğurt, fesleğen ve limon suyu püre haline getirilir. Karışım çorbanın içine karıştırılır. Zeytinyağı ve fesleğenle birlikte soğuk servis edilir.

Evde rahat uyumanın yolları

Gazpacho

Malzemeler:

4 adet büyük domates

1 adet küçük boy soğan  

1 diş sarımsak

2 adet salatalık

1 adet orta boy yeşil dolmalık biber

4 dilim tam buğday ekmek içi

5 su bardağı su

4 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı organik üzüm sirkesi

Yarım çay kaşığı tuz

Yarım çay kaşığı karabiber

Yapılışı: Kabukları soyulan domates, kuru soğan ve salatalıklar iri küpler halinde doğranır. Sarımsağın kabukları soyulur. Ortadan ikiye kesilip, çekirdekleri çıkartılan yeşil dolmalık biber doğranır. Doğranmış olan tüm malzemeler mutfak robotundan geçirilir. Ekmek içleri de eklenerek tüm malzeme püre haline getirilir. Çorba malzemesi derin bir cam kaseye aktarılır. Su eklendikten sonra çırpıcı yardımıyla karıştırılır. Zeytinyağı, sirke, tuz ve karabiber eklendikten sonra karıştırılmaya devam edilir. Koyu bir kıvam alan çorba, buzdolabında soğutulduktan sonra servis edilir.