Pazar Feraye Atina’ya gidiyor

Feraye Atina’ya gidiyor

27.04.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Feraye isimli özel mantısıyla tanınan Casita, Atina’ya da açılmak üzere. Mekan sahibi Haluk Tanrıverdi: “‘Türk lokantası eşittir kebapçı’ anlayışını değiştirmek istiyoruz”

Feraye Atina’ya gidiyor

Feraye deyince akla gelen isimdir Casita. Lale Tanrıverdi, Casita’yı ilk kez 1983 yılında Şaşkınbakkal’da açtı. Yıllar sonra, Lale hanım Casita’yı yemek yapma tutkunu eşi Haluk Tanrıverdi ile büyüttü. Nişantaşı, Etiler, Bodrum ve Türkbükü People Beach Club’da yeni Casita’lar hizmete girdi.
Yurtdışında ise Atina’da bir şube açmak üzere görüşmeler sürüyor, Londra’dan teklifler geliyor. Ama Haluk bey franchise vermeyi kız evlendirmeye benzetiyor.
Casita’nın yurtdışı ayağı için Fransa’da kurulmuş bir şirket var. Haluk bey amaçlarını şöyle ifade ediyor: “Yurtdışındaki Casita’larla algılardaki ‘Türk lokantası eşittir kebapçı’ anlayışını değiştirip bir Türkün işlettiği kaliteli bir mekan yaratabiliriz. Yabancılara Türkiye’nin modern yüzünü tanıtabiliriz.”
Diğer bir proje ise bu yaz Bodrum, Yalıkavak’ta Casita Butik Apart Otel yapmak.
Her ikisi de ekonomist olan Tanrıverdi çifti Casita’da tam bir işbölümü yapıyor. Mekanın dekorasyonu ve konsept tasarımı Lale hanıma, işletmecilik ve yemek yapma kısmı Casita’larda “Haluk Efendi” diye bilinen Haluk beye ait.

Haberin Devamı

“Çökertme’yi kendi tarzımda yorumladım”
“Haluk Efendi” restoranda sık sık mutfağa girer, yeni bir yemek “yaratır”sa onu bir yıl kadar dostlarına denetir, sonra tepkiler üzerine o yemeği geliştirirmiş. Yemeğin son halini de hemen tescil ettirirmiş.
İtalyanca küçük ev anlamına gelen Casita bir mantıcı olarak tanınsa da mönüsünde farklı birçok tat bulunan bir restoran. Haluk bey mönülerinde yer alan bazı yemeklerin hikayesini şöyle aktarıyor: “Pampa, Paris ve Cenevre’deki L’Antricote’tan esinlenerek ortaya çıktı ve tam bir yıl boyunca defalarca denenerek son halini aldı. Bir Ege yemeği olan Çökertme’yi de kendi tarzımda yeniden yorumladım.
Ayrıca son zamanlarda yeni ve tescilli lezzetlerimiz olan Carina (beş peynir soslu mantı), Casalinga (domates ve fesleğen soslu sebzeli mantı), Ye Beni Kebabı (yufkaya sarılı beğendili bonfile), Çılgın Fajita ve Küllemeli (Közde patlıcanla servis edilen tavuk veya et) de en çok beğenilen lezzetlerimiz arasında.
Casita’daki tüm yemekler hayallerle yaratılmıştır. Bestesi ve güftesi Casita’ya aittir.”

Haberin Devamı

“Feraye’yi mantı açarken Müzeyyen Senar’ın kızı buldu”
Feraye ise bir kış günü ortaya çıkmış: “Bodrum’da Müzeyyen Senar’ın kızı Feraye ile mantı açıyorduk. Birden Feraye yeni bir mantı tipi düşündü. Ben de, haşlanarak yapılan mantıyı kızartarak hazırladım. Yani fikir anası Feraye, yaratıcısı benim.”

Huysuz Virjin tatlılarının telif haklarını vermiş

Casita’ya sıkça gelen ünlüler arasında Cem Yılmaz, Demet Akbağ, Melek Baykal, Ceyda Düvenci, Mithat Bereket, Fatih Altaylı, Ferhat Göçer, Fatih-Fulya Terim ve Mesut-Berna Yılmaz çifti var. Burada yemek yiyen Osmanlı hanedanından Beyzade Bülend Osman ve eşi, Haluk Tanrıverdi’ye bir not bırakarak beğenilerini iletmiş. Pink Martini müzik grubu İtalyan tenor Alessandro Safina gibi Bodrum konseri çıkışında Casita’ya gelmek istemiş. Huysuz Virjin de yaptığı tatlıların telif hakkını buraya devretmiş.
Nişantaşı ve Bodrum şubelerinde yerli-yabancı içkilerle bar ve şarap kavı var. Türkbükü Casita gündüzleri plaj, akşamları bar ortamı olan bir restoran. Etiler Casita ise 365 gün 24 saat hizmet vermesiyle ünlü.

Haberin Devamı

Feraye Atina’ya gidiyor
Bir tabakta üç değişik mantı çeşidinin sunulduğu Trio, Nişantaşı şubesinde veriliyor.

Bodrum’a giden ünlüler mutlaka uğruyor

Feraye Işıl

Ceyda Düvenci

Demet Akbağ