Pazar Gerçek koçu annesi

Gerçek koçu annesi

13.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin bokstaki gururu Busenaz Sürmeneli, önümüzdeki ay gerçekleşecek Avrupa Şampiyonası için tüm gücüyle hazırlık yapıyor. Genç boksçunun en büyük destekçisi ise “gizli koçum” dediği tekvando antrenörü annesi Songül Sürmeneli.

Gerçek koçu annesi

Busenaz Sürmeneli, henüz 20 yaşında... Trabzonspor’un ve milli takımın boksörü olan Sürmeneli, genç ve yıldız kategorilerinde kazandığı iki dünya, dört Avrupa şampiyonluğunun ardından şimdi de “75 Kilo Bayanlar” kategorisinde Avrupa Şampiyonası’na katılacak. Önümüzdeki ay yapılacak turnuva için günde en az 5 saat antrenman yapan milli boksörün en büyük destekçisi, uzun yıllar tekvandoyla ilgilendikten sonra gönüllü antrenörlük yapan annesi Songül Sürmeneli. Sporu hayatlarının merkezi yapan anne-kızla, Anneler Günü vesilesiyle Trabzon’daki Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi’nde buluştuk.

Haberin Devamı

Öğle saatlerinde girdiğimiz kampta, Busenaz karşıladı bizi. Boksa başlama hikayesini, “Çok hareketli bir çocuktum. Erkeklerle futbol oynardım. Bursa’da bizi ziyarete gelen antrenör eniştem sayesinde Trabzon’a taşınınca boksa başladım” diye anlatan Busenaz, hayatındaki en önemli kişinin annesi olduğunu söyledi: “Ben çocukken annem tekvando yapıyordu. Bizlere de sürekli sporun içinde olmamızı söylerdi. 10 yaşında boksa başladığımda o, neye ihtiyacım olduğunu çok iyi biliyordu. Sabahları ben koşarken arkamdan yürüdü. Aslında gizli koçluğumu yaptı. Zaten biz hırslı ve güçlü kadınlarız. Geldiğim noktada en büyük katkı annemdendir.”

Gerçek koçu annesi

“Busenaz, gönlümün şampiyonu”

Biz sohbet ederken Busenaz’ın annesi Songül Sürmeneli, enerjisi ve güleryüzüyle içeri girdi. Tesise sık sık geldiği için herkes tarafından tanınan anne Sürmeneli, 17 yaşındayken tekvandoya başlamış. Şimdilerde 53 yaşında olan ve uzun yıllar emek verdiği tekvandoya 4 çocuğuyla ilgilenmek için ara veren Sürmeneli, gönüllü olarak antrenörlük yapmaya devam ediyor: “Ailemizde güreşçiler ve judocular da var. Ne kadar zorsa o kadar güzeldir dedik. Kadın olarak toplumda var olabilmek kolay değil. Ama biz Karadeniz kadınları olarak hırslı ve güçlüyüz.” Kızının her şeyiyle yakından ilgilendiğini anlatan Songül Sürmeneli, Busenaz’ın kendisini tanımladığı “gizli koç” ifadesini doğruluyor: “Beraber çok antrenman yaptık. Başarısını duyduğum zaman kalbimin atışı değişiyor. Her yerim titriyor, yerimde duramıyorum. İçim içime sığmıyor.”

Haberin Devamı

Bütün annelere çocuklarını spor yapmaya teşvik etmelerini tavsiye eden Songül Hanım, çocukların sağlıklı bir hayat sürmeleri için kendilerine uygun bir branşa yönelmelerini öneriyor: “Spor salonuna gelip de mutlu olmadan giden çocuk görmedim. Aile olarak baskın olmak yerine çocukların yapısına uygun tercihleri yapmalarına destek vermeliyiz. İlla bizim dediklerimiz olmamalı. Busenaz’ın yaptıklarını gerçekten isteyen ve çalışan herkes yapabilir. Azim ve aile desteği çok önemli. Her koşulda benim gönlümün şampiyonu kızım.”

Haberin Devamı

“Rakibim beni görünce ringe çıkmadı”

Annesinin sözlerini dinlerken hem duygulanan hem de sevinen Busenaz Sürmeneli, başarının anahtarının hırs ve sürekli çalışmak olduğunu söylüyor. Son olarak Sırbistan’da U22 Şampiyonası’nı kazanan genç boksör, “Rakibin federasyon başkanı, ‘Risk alamayız’ dedi. Sakatlandığın zaman ringe 3 aydan önce dönemezsin. Yenileceklerine baştan inandılar” diyerek İrlandalı rakibinin kendisini görünce ringe çıkmaktan vazgeçtiğini anlattı.

Asabi bir yapısı olmasına karşın bugüne dek ring dışında kimseye vurmamış genç boksör. Hayatta en korktuğu şeyin kalp kırmak olduğunu söylüyor: “Karşımdakini kırdığımı anladığım an gider sarılırım. Sert bir görünüşüm var ama benimle iletişim kuranlar, ‘Seni böyle bilmiyordum’ der.”

Boks kariyerindeki karşılaşmaların sayısını hatırlamakta zorlanan Busenaz’ın şu ana kadar sadece iki yenilgisi olmuş. Türkiye’de kendi kategorisinde rakibinin olmadığını söyleyen sporcu, şampiyona için de oldukça iddialı: “Başaracağımı düşüyorum. İlk 8’e girersem dünya boks şampiyonasına gideceğim. Orada da ilk 4’e girersem 2020’deki uluslararası olimpiyat oyunlarına vize alacağım.”

Haberin Devamı

P&G sponsor oldu

P&G, 2012 yılında “Her güçlü sporcunun arkasında ondan daha güçlü bir anne vardır” anlayışıyla olimpiyatlarda yarışan sporcular ve annelerine sponsor olduğunu duyurmuştu. “Çocuğunu spora yönlendiren her anne, Olimpik Annedir” diyen P&G, Avrupa Şampiyonası için gün sayan Busenaz Sürmeneli’nin de sponsoru oldu.