Pazar Havalimanında geleceğe dönüşüm

Havalimanında geleceğe dönüşüm

16.01.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Havalimanı’nın dış hatlar yolcu katı “0’’ Sıfır Noktası projesine ev sahipliği yapıyor. İGA ve paydaşlarının markalarını taşıyan eski üniformalardan havalimanından toplanan plastik kutulara her türlü atık 4 aylık bir çalışma sonucunda Deniz Sağdıç’ın atölyesinde portrelere dönüştü.

Havalimanında geleceğe dönüşüm

Cam ustası babasından vitray yapmayı, tasarımcı amcalarından desen çizmeyi, terzi hala ve teyzelerinden dikiş-nakış tekniklerini öğrenmiş. Tüm üyeleri zanaatkar olan bir aile çevresinde büyüyen Deniz Sağdıç rotasını o yıllarda çizmiş. Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden fakülte birincisi olarak mezun olduktan sonra İstanbul’da kurduğu atölyesinde objeleri olduklarından bambaşka hale dönüştürerek değerlendirdiği çalışmalarıyla dikkat çeken Sağdıç önceki yıllarda “Ready-ReMade’’ başlıklı projesiyle bireyin günlük yaşamda kullandığı, tüketerek bir kenara terk ettiği nesne ve objeler ile işlevini yitirmiş her türlü atığı eserlerine malzeme etmişti.

Haberin Devamı

Şimdi yeni sergisiyle İstanbul Havalimanı’nda. “0’’ Sıfır Noktası projesi ile doğa dostu yaşam alışkanlıkları konusunda ziyaretçilerine ilham vermeyi amaçlayan sergide yer alan eserler portrelerden oluşuyor. Yola çıkış noktası olarak, “Gündelik eşyalardan, atıklardan hemen vazgeçilmemesi gerektiğini düşünüyorum. İstanbul Havalimanı’nda bir sergim olması fikri, 2019’da Milano’daki sergim için seyahat ederken aklıma yerleşti. İnanılmaz güzel bir mekân olduğunu düşündüm; yaşayan, bütün insanların aslında bir geçiş noktası olarak gördüğü, belki hayatında yeni hikâyelere başlayacağı, yeni bir adım atacağı, fikirlerinin değişeceği ilk nokta... Ve dedim ki ‘Burası sıfır noktası’, yeni bir başlangıç.. Bir farkındalık oluşturmak adına ‘sıfır noktasında’ izleyicilerle buluşabileceğim ve tüketimi bir nebze olsun sorgulatabileceğim bir mekân olarak gördüm” diyen sanatçı, 4 aylık bir çalışma sonucunda 10 tablo ortaya çıkardı. Daha önceden hazırlamış olduğu diğer 10 eserle birlikte dış hatlar giden yolcu katında Bosphorus alanında ziyaretçileri ağırlayan sergi, İGA bünyesinde, sürdürülebilirlikle sanatın bütünleşmesini sağlayan bir proje olarak dikkatleri üzerine çekti.

Haberin Devamı

Havalimanında geleceğe dönüşüm

İGA Dijital Hizmetler ve Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ersin İnankul - Deniz Sağdıç

Eski üniformalar, düğmeler, poşetler toplandı

Deniz Sağdıç, sergisi için İGA ve paydaşlarının markalarını taşıyan eski üniformalar, düğmeler, havalimanından toplanan plastik kutular ve poşetlerden yararlandı. Havalimanın atık yönetim merkezinin desteğini alan Sağdıç, süreci şöyle anlattı: “Havalimanı atık yönetim merkezinin günde 110 tonun üzerinde atık işlediğini, yaklaşık yüzde 38’inin geri dönüştüğünü öğrendim ve yolculardan izler taşıyan, geri dönüşüm için hazırlanan atık türlerini tespit ettik.Örneğin uçuş güvenliğini tehdit edebilecek ya da kesici, delici özellikleriyle ziyaretçilere zarar verebilecek atıkları planlamamaya özen gösterdik. İGA, atık yönetim merkezindeki personel atıkları tespit ettiğimiz çeşitlere göre tasnif ederek atölyeme ulaştırdı.”

Haberin Devamı

“Uzaktan bakınca yağlı boya tablo sanıyorlar”

Atıkları topladıktan sonra geçen dört ayda ise dikme, yapıştırma ya da kaynakla tuvale sabitlediği parçaları tamamlayan Sağdıç, eserlerini portre biçimde sunmasını ise şöyle anlattı: “İnsanın ifadesinin başka kimselerle olan ilişkilerde çok derin anlamlar barındırdığına inanıyorum. Dolayısıyla bir düşüncenin, bir duygunun başka kimselere aktarılmasında en etkili görsel yöntemin insan yüzü olduğunu düşünüyorum.” Serginin açılışının üzerinden kısa bir zaman geçmesine karşın gördüğü ilgi karşısında büyük mutluluk duyan sanatçı, farkındalık oluşturmaktan dolayı da mutlu olduğunu söylüyor: “Eserleri detaylıca inceleyen insanlar gördüm, bu eserleri keşfetmek isteyen çocuklar gördüm ve heyecanım daha da arttı. Böyle yaşayan bir mekânda, sanatın bu kadar ulaşılabilir olması harika ve bu yönde çok fazla yorum aldığımızı söyleyebilirim. Uzaktan bakınca yağlı boya tablo sanıyorlar, yaklaşınca gerçekten çok şaşırıyorlar. Ve “neden”, “nasıl” diye sorgulamaya başlıyorlar. Sergiyi ziyaret edenlerin güzel yorumları dışında henüz İstanbul Havalimanı’na gelip eserleri yakından görme imkânı olmamış kişilerden de bu projeyi tebrik eden tepkiler alıyor olmak bana doğru bir şey yaptığımızı düşündürüyor ve çok mutlu oluyorum.”

Haberin Devamı

Havalimanında geleceğe dönüşüm

Günde 110 tondan fazla atık işleyen havalimanı atık yönetim merkezi, belirlenen atıkları Sagdıç’ın atölyesine ulaştırdı.