Pazar Hayallere göbek bağı

Hayallere göbek bağı

13.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de yaşayan Türk gençlerin girişimi Göbekbox ile bebeğinizin göbek bağını Harvard’a, Barcelona’nın stadına ya da Everest’e gömdürmeniz mümkün

Hayallere göbek bağı

Daha çok yeniler, bir hafta önce başladılar. Verdikleri hizmet ise aslında çok bilindik ama bir o kadar da enteresan: Sizin için bebeğinizin göbek bağını gömüyorlar. Boğaziçi, ODTÜ, Harvard, Cambridge gibi üniversitelere, Barcelona’nın stadyumu Camp Nou’ya, Apple ya da Google gibi şirket merkezlerine ya da isterseniz Everest’e. Yetmedi mi, uzaya bile yolluyorlar. Operasyon merkezleri Ankara’da, yönetim ise Boston’dan yürütülüyor. Kurucu ortaklardan Nezih Üzümcüoğlu ile girişimleri Göbekbox’ı konuştuk.

Haberin Devamı

Göbekbox’ın hikayesi nedir, fikir nasıl oluştu?

Boston’da yaşayan bir kaç Türk arkadaş olarak fark ettik ki Türkiye’de her kesimden aileler çocuklarının göbek bağlarını Harvard ve MIT’ye göndermek için yarışıyorlar. Her dönüşümüzde elimize iki-üç adet göbek bağı tutuşturuluyor. Biz de konuyu daha ciddi ele almaya, GöbekBox üzerine çalışmaya başladık. İşin bu kısmının manevi bir sembolizmden öte anlam içerdiğini düşünmüyoruz. Ama bunu bir başlangıç olarak ele alıyoruz. Bundan sonraki adımımız bu sembolik bağı, somut bir geleceğe dönüştürmek için neler yapabilecekleri konusunda, çocukların zihinsel gelişimine katkı sağlayacak, yeteneklerinin ebeveyn ve eğitimciler tarafından erken keşfedilmesine yardımcı olarak ürünlere ulaşabilmelerini sağlamak ve eğitimle ilgili danışmanlık hizmeti vermek olacak.

Haberin Devamı

Hangi hizmetleri sunuyorsunuz şu an?

Şu an için sitemizde yer alan 16 mekan için hizmet veriyoruz. Aralarında Türkiye ve dünyanın en prestijli üniversiteleri, hayalleri süsleyen uluslararası şirketlerin genel merkezleri ve maceracılar için Everest ve uzay seçenekleri mevcut. Sipariş verildiğinde onlara özel bir kutu gönderiyoruz. Kutuyu bize geri gönderiyorlar, biz de göbek bağının sterilize edip kuruduğundan emin olduktan sonra hayalini kurdukları yere gönderiyoruz. İşlem sırasında da bir video çekiyor ve hatıra olarak da bir sertifika yolluyoruz.

“Uzaya gönderiyoruz, gayet ciddiyiz”

İlgi nasıl peki?

Beklediğimizin çok üzerinde ilgi gördük. İnternet sitemiz ilk haftada 25 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Sosyal medyada büyük tartışma konusu oldu. Destekleyenler kadar eleştirenler, şaşırıp inanmayanlar, siz gerçek misiniz, hatta dolandırıcı mısınız diyenler bile oldu. Eleştirilerin büyük kısmı bu işin bir hurafe olduğu yönünde. Biz de zaten aksini söylemiyoruz. Biz bu gelenekteki maneviyatta farklı bir anlam bulduk. Göbek bağını gömmek aslında işlevini tamamlamış ve artık kenara atılmaya hazır bir doku parçasından yepyeni bir umut yaratmak, geleceğe dair dilek tutmak bir nevi. Uzun vadede amacımız genç anne babaları o hayalin gerçekleştirilmesi için somut adımlar atmaya motive etmek.

Haberin Devamı

Aileler tarafından en çok tercih edilen yer neresi?

Soru olarak en çok ilgi uzayda. İnsanlar gerçekliğinden emin olamıyor ama bu konuda gayet ciddiyiz. Şu an için uygulamamız uzay atlayışında da olduğu gibi emanetinizi atmosfer balonuyla uzaya en yakın seviyeye gönderme şeklinde. Külleri roketle gönderen firmayla da irtibat kurduk, ilerisi için öyle bir opsiyonumuz da olabilir.

Türkler mi müşterileriniz?

Şu an sadece Türkiye’deki ailelere ulaşmayı hedefliyoruz ve özellikle genç anne-babalardan çok geri dönüş alıyoruz. Yaratıcı bir hediye götürmek isteyenler tarafından da ilgi görüyoruz.

Ortalama fiyat aralığınız nedir?

Türkiye’deki mekanlar için 100, yurt dışındakiler için 200-350 lira gibi fiyat aralığımız var. Everest ve uzay gibi yerler içinse farklı politika uyguluyoruz.

“Ailelerin düşünüş şeklini değiştirme peşindeyiz”

Göbek bağını gömmek insanlar için ne ifade ediyor?

Türkiye’de eskiden beri süregelen bir adet, benzer gelenekler birçok kültürde mevcut. Büyük takımların statlarından meclise, cumhurbaşkanlığı sarayından Orhun Anıtları’nın dibine kadar farklı hikaye ve talepler var. Bu ilginç gelenekte işin özünde ebeveynlerin çocuklarının geleceğini inşa etmek için gösterdikleri çaba ve iyi niyet var. Göbek bağını bu niyetin bir sembolü olarak görüyoruz. Bu geleneği alıp ailelerin çocuklarının geleceği hakkındaki düşünüş şekillerini değiştirmenin peşindeyiz.