Pazar Heyecanın yeni adı: Drone yarışı

Heyecanın yeni adı: Drone yarışı

05.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Drone yarışları izleyicilere ve pilotlara eşi benzeri görülmemiş bir heyecan yaşatıyor. Dünyayı kasıp kavuran bu heyecan şimdi Türkiye’yi de etkisi altına almaya hazırlanıyor

Heyecanın yeni adı: Drone yarışı

Start çizgisinde hazır bekleyen yarışçılar önlerindeki kırmızı led ışıklara odaklanmış, geri sayım başlıyor. 3... 2... 1... Go! Yerden bir anda havalanan yarışçılar büyük bir hızla ileri fırlıyor. Motor uğultularıyla kulakları sağır eden ışıklı yarışçılar, süratle birbirlerini kovalıyor. Birkaç saniye içinde görülmemiş biçimde yana yatarak ilk viraj alınıyor. Bu öyle bir viraj alma ki ne bir yarış motoru ne de bir ralli otomobili boy ölçüşebilir.

Haberin Devamı

Yerden yalnızca birkaç metre yukarıdaki bu süratli çekişmenin eşi benzeri yok. Virajlar ardı ardına alınırken yarışçılardan biri savrularak bariyerlere çarpmaktan son anda kurtuluyor. En ön sırayı zorlayan iki yarışçı şimdiden köpek dalaşına girdi bile... Pilotlarla aynı heyecanı yaşayan seyirciler daha da heyecanlı, son düzlükte nefesler tutuluyor ve nabız hiç düşmüyor...

İlk resmi turnuva

Yarış dünyasında “Next Big Thing” (Sıradaki Büyük Olay) olarak adlandırılan drone yarışları, gerçekten de izleyicilere ve pilotlara eşi benzeri görülmemiş bir heyecan yaşatıyor. Özel kameralarla donatılmış 4 güçlü quad motora sahip drone’lar, özel bir gözlük kullanan gözüpek pilotlar tarafından yönetiliyor. Görüş açısı sanki aracın burnunda oturuyormuş ve büyük bir hızda uçuyormuş hissi yaratıyor. Aynı heyecanı ekran başındaki seyirciler de bire bir yaşıyor. Bir drone yarışını izlemek, roller coaster’a binerken “Need For Speed” oynamak gibi... Tek farkı her şeyin gerçek olması. Dünyayı kasıp kavuran bu heyecan şimdi Türkiye’yi de etkisi altına almaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk resmi drone yarışı, Türkiye Drone Ligi adı altında 11 Mart’ta Küçükçiftlik Park’ta gerçekleşecek. Festival havasında düzenlenen organizasyonda gün boyu eleme usulü yarışlar yapılacak ve şampiyon 8 bin liralık ödülün sahibi olarak dünya şampiyonasında ülkemizi temsil edecek.

Ligin kurucuları Özge Dede, Can Tayfun ve Çağrı Baydemir, sponsor desteği alarak TDL markası altında drone pistleri, araç satışı ve eğitim hizmeti sunan bir kurumsal yapı kurgulamışlar. Sorularımızı yanıtlayan Can Tayfun’a göre Türkiye’nin en büyük altıncı drone ithalatçısı olması, ligin önünü açan en önemli etken. Türkiye halkının teknolojiye ilgisinin yanı sıra üniversite kulüpleri ve “maker” hareketinin büyümesi de Türkiye’yi ön sıralara taşımış.

İyi bir drone yarışçısı olmanın sırrı tüm yarışlarda olduğu gibi disiplin ve bol antrenman. Türkiye’deki ligin sloganı “Hız, Cesaret ve Yetenek”. Yarışlarda fiziki bir risk bulunmuyor ancak Tayfun’a göre buradaki cesaret, yüksek hızda doğru kararlarlar alabilmek ve psikolojik baskıya karşı soğukkanlılığını yitirmemek anlamına geliyor. Drone’ları yarışta parçalanmaktan korumak da önemli. Çok pahalı makineler değiller ancak yarış drone’ları sık kaza yaptığı için yarışçıların belli bir bütçe gücü olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Teknik yetenek gerekiyor

Yarışçılar drone’larını çoğunlukla kendileri modifiye ediyor ve onarıyor. Dolayısıyla yalnız pistte değil, teknik anlamda kabiliyet de gerektiriyor. Türkiye’de henüz eğitim imkanı olmadığını belirten Tayfun, yakın zamanda bir drone akademisi kurma planlarından söz ediyor. Türkiye’deki yarışçılar şimdilik kendi araştırmalarıyla veya iyi bir pilota çıraklık ederek yetişiyormuş. Simülasyon oyunları da kullanılıyormuş.

Yarışçı profili çoğunlukla erkek fakat yaş ve cinsiyet sınırlaması yok. 1 milyon dolar ödüllü son Dubai Drone Prix yarışını 16 yaşındaki bir pilot kazanırken, Amerika serbest stil şampiyonu orta yaşlı bir kadın olmuş. Yerel turnuvaların da yakında başlayacağını belirten Tayfun’a göre Türkiye’de drone kültürü büyük bir hızla yayılıyor. Eskiden top koşturulan arsaların üzerinde artık vızır vızır drone kapışmaları görmeye alışacağız!

Haberin Devamı

Festival havasında geçecek

11 Mart’ta başlayacak olan drone yarışları İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana ve Eskişehir olmak üzere altı etap halinde, özel tasarlanmış pistlerde yapılacak. Yarış alanında gün boyu DJ performansları, drone uçuş eğitimleri, simülasyonlar, karaoke ve teknolojik aktiviteler ziyaretçilere eğlenceli vakit geçirtmeyi amaçlıyor. Yarışlar dev ekranlardan pilot ve yarış görüşü şeklinde canlı izlenebilecek ve ayrıca 18 Mart günü TV8,5’ta banttan yayınlanacak. Pilot başvuruları turkiyedroneligi.com adresinden kabul ediliyor.