Pazar İşimiz 66’ya kaldı...

İşimiz 66’ya kaldı...

26.05.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Atı alan kimyaları aştı. Az gelişmişe kaldı numaradan simyalarla uğraşmak. Kırkımız çıktı, işimiz 66’ya kaldı. Üçler, yediler, kırklar, periler, kara kediler... "Canımız 66’ya havale" testusuna buyrun

İşimiz 66’ya kaldı...

İşimiz 66’ya kaldı...

Atı alan kimyaları aştı. Az gelişmişe kaldı numaradan simyalarla uğraşmak. Kırkımız çıktı, işimiz 66’ya kaldı. Üçler, yediler, kırklar, periler, kara kediler... "Canımız 66’ya havale" testusuna buyrun

Testus Allahaemanetus / AHMET TURHAN ALTINER

Bu ülke insanının canı kime emanet? Bu ülke insanının evi kime emanet? Bu ülke insanının mahallesi kime emanet? Bu ülke insanının okulu kime emanet? Bu ülke insanının hastanesi kime emanet?
Hiçbir zaman bugünkü kadar numaralarla yoğrulmadı yaşantımız. Deprem herkesi etkiledi ama bazılarının da vidalarını iyice gevşetti. Çünkü gün ile gece karıştı. Akla kara seçilmez oldu. Bilenle bilmeyen... İlim ile hurafe... Kimya ile simya ayırt edilmez oldu. Her türlü asparagas haber için; rivayet, söylenti, şayia için ideal ortam oluşmuş durumda. Atış serbest. Atmasyon eşittir sansasyon. Söylentiler gırla gidiyor. Herkes sismolog kesildi. Karikatüristler deprem senaryosu yazmada... Sismologlar mizah üretmede... Numerolojinin, medyumların pabucu dama atıldı.
Kırkı beş para etmeyenler... Kırkı on paraya gidenler... Kırk tarakta bezi olanlar... Kırkından önce de sonra da çalanlar... Kırk yıllık Yani’yken Kani olmaya kalkanlar... Kılı kırk yarıp oturduğu yerden kalkamayanlar... Bir iplik çeksen üzerinden kırk iplik dökülenler... Kırk bir kere maşallah çekip kırk parasız bırakanlar... Kırk dereden su getirir gibi yapanlar... Kırk Harami’yle bir olup soymaya doyamayanlar... Atı alan kimyaları aştı. Az gelişmişe kaldı numaradan simyalarla uğraşmak. Kırkımız çıktı, işimiz 66’ya kaldı. Üçler, yediler, kırklar, cinler, periler, kara kediler... "Canımız 66’ya havale" testusuna buyur ola bu kez de...

1- İster Eflatunculuk’ta veya neo-Eflatunculuk denen nostik felsefede olsun, ister İbrani mistisizminden kaynaklanan Kabala ve ondan kaynaklanan Hurufilik’te olsun, bütün sayılar ve harflerle yapılan büyücülük sanatlarının babası kimdir biliyor musunuz? M.Ö. 500’lerde yaşamış olan bu Sidonlu filozof, her şeyi sayılara indirgemekle ünlü. Müzikteki "oktav"ı o bulmuş. Hatta ona geometrinin kurucusu da denmekte. Bu çok ünlü filozofu hemen tanıdınız değil mi?
a) Eflatun
b) İbn-i Tıktıka
c) Abrakadabra
d) Pisagor

2- Dünyanın bütün alfabelerinde her harfe tekabül eden bir sayı değeri var. Arap alfabesinin de, her birinin ayrı ayrı olmak üzere 1’den 1000’e kadar sayı değerleri mevcut. Bir olayın oluş yılını belirtmek için yapılan sanata tarih düşürmek denirdi. Peki, bu harflere sayı denk getirme yöntemine ne ad verilirdi?
a) Hevvez
b) Hutti
c) Karaşet
d) Ebced

3- Ebced hesabına göre her harfin bir rakam karşılığı var. Peki hangi kelimenin karşılığı 66, bilebilecek misiniz?
a) Kader
b) Sabır
c) Allah
d) Hiçbiri

4- Ömer Asım Aksoy’un "Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü"ne göre "altmış altıya bağlamak" deyimi nasıl açıklanıyor?
a) Bir işi dört dörtlükten de iyi bir biçimde kotarmak
b) Ölmeden emeklilik işlemlerini tamamlayabilmek
c) Temelli olmayan bir çözümle durumu kurtarmış görünmek
d) Hepsi

5- Bazı insanlar çevrelerinde çeşitli sayacak şey bulurlar. Kaç basamak çıktılar, kaç dolap kapısı var, yerdeki parke adedi kaçtır... Bazılarında bu bir hastalık seviyesine ulaşır. Bu tür hastalara ne ad verilir, bir, iki, üç, dört...?
a) Meraki
b) Obsesif
c) Tutturuk
d) Küçük hesapçı

6- Kabala dedikleri nedir, bilebilecek misiniz?
a) Yahudilerde ağızdan ağza geçen dinsel geleneğin tümü
b) Doğaüstü varlıklarla harfler ve sayılar yoluyla ilişki kurma sanatı
c) Bir öğretinin yandaşlarının tümü
d) Hepsi. Ayrıca, ticarette götürü, toptan

7- Dünyanın en ünlü "Kabala"cılarından olan Eliphas Levi bir gün bakmış ki, İbranicedeki harf sayısı 22, çok ünlü bir "iskambil-fal"ının da kart adedi 22. Bu buluşu sayesinde, sayılara sır atfetme ilmi olan numeroloji yeni bir boyut kazanmış deniyor. Peki bu "iskambil-fal"ın adı ne, kestirebilir misiniz?
a) Pasyans
b) Napolyon
c) Tarot
d) Hiçbiri

8- En uğursuz ve en ünlü sayı hangisidir dersiniz? İncil’de bu sayıdan bahsediliyormuş. Kıyamet gününde ortaya çıkacak Armageddon yani Deccal ve zalim Neron’un numerolojileri, bu sayıya denkmiş. Ünlü şarkıcı Demis Roussos’un dinleyicileri acayip ürküten uzunçalarının adı bu sayıymış. Hangi uğursuz sayı bu, hazır mısınız?
a) 7
b) 77
c) 00
d) 666

9- 1175’te doğmuştu. Pisalı bir tüccarın oğlu olan Leonardo, aritmetiği babasıyla birlikte gittiği Kuzey Afrika’da öğrenmişti. Mısır, Suriye, Yunanistan ve Sicilya’ya yaptığı yolculuklarda Arap dünyasının matematik bilgilerini özümlemiş ve bugün kullandığımız Arap-Hint hesap yöntemlerinin üstünlüğüne inanmıştı. Pisa’ya döndüğünde ünlü Liber Abbaci’yi yayınladı. Kimdi?
a) Leonardo da Vinci
b) Leonardo di Caprio
c) Leonardo de Argensola
d) Leonardo Pisano Fibonacci

10- Bu sözü kim söylemiş? "Algılanabilen en güzel duygu esrardır. Bütün sanat ve bilimin kaynağı sırlardır."
a) Tophaneli bitirim esrarcı Bekir
b) Timur’un torunu Semerkantlı hükümdar gökbilimci Uluğ Bey
c) Yahya Kemal Beyatlı
d) Albert Einstein

Yanıtlar: 1) d, 2) d, 3) c, 4) c, 5) b, 6) d, 7) c, 8) d, 9) d, 10) d





PAZAR