Pazar Kızlar dördüncü kupanın peşinde

Kızlar dördüncü kupanın peşinde

10.05.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

UEFA A Bayanlar 4. Mini Turnuva’ya katılacak Milli Takım yine birinci olmak için mücadele edecek

Kızlar dördüncü kupanın peşinde

Kızlar futbol sahasına yavaş yavaş “ısınıyor”. Türkiye’de büyükler yaş kategorisinde Bayanlar Bölgesel Ligi’nde 19 takım yarışıyor. Bayanlar Birinci Ligi’nde ise 10 takım mücadele ediyor. İzmir Bucaspor, Trabzonspor ve Sakaryaspor’un bu dalda takımları var. Kadın futbolu Türkiye’de yeni yeni gelişiyor. Bunun en güzel örneği de Bayan A Milli Futbol Takımı’nın son dönemde gösterdiği başarı. Takım, UEFA’nın düzenlediği mini turnuvayı üst üste üç kez kazandı. Milliler bu turnuvaların sonuncusu için 11-16 Mayıs tarihleri arasında Gürcistan’da sahaya çıkacak.
Biz de takımın Riva’daki antrenmanlarına katıldık. Top koşturan kızlarla, antrenörleriyle konuştuk.

Takımın ablası ve kaptanı
Bilgin Defterli

Takımın kaptanıyım ve en büyüğüyüm. Kızlar bana “Abla” diye hitap ediyor. Almanya’daki bir ikinci lig takımına transfer oldum, 4,5 yıldır oradayım. Oyuncu maaşları orada buradakine nazaran çok iyi, 1000-2500 avro arasında.
Üç yıl önce, ilk Avrupa Kupası maçlarına çıktığımızda daha yeni kurulmuş bir takımdık. Şimdi diğer takımlar bizden korkuyorlar. 

Önce maça sonra defileye
Filiz Koç

Babam eski Galatasaraylı milli futbolcu Savaş Koç. Hep futbol muhabbeti yapardı. Mahallede erkek çocuklarıyla futbol oynardım. 11 yaşına geldiğimde futbolcu olmaya karar verdim. Şimdi Almanya’da ikinci ligde top koşturuyorum. Yakında birinci lig takımına transfer olacağım. Sert oynamayı severim. Bale resitalinde değil, sahadayız çünkü. Almanya’da futbol oynamanın yanı sıra mankenlik de yapıyorum. Defileye gitmeden önce maçta ayağıma darbe aldıysam morarmalar oluyor. Onları makyajla kapatıp podyuma çıkıyorum. 

“Beni takıma almaları için yalvardım”
Reyhan Şeker

Halı saha maçlarında beni de takıma almaları için erkeklere yalvarıyordum. İyi oynadığımı görünce beni aralarına kabul ettiler. Hatta bir süre sonra takımı ben kurmaya başladım. Lisede futbol takımında bir erkek sakatlanınca yerine ben geçtim ve o maçta beş gol attım. Hocam beni Gazi Üniversitesi Bayan Futbol Kulübü’ne götürdü. Hâlâ orada oynuyorum. Ayda 300 milyon kazanıyorum. Ailem “Sokakta erkeklerle oynayacağına hemcinslerinle aynı takımda oynamanı tercih ederiz” diyor. Bir erkek arkadaşım vardı. İdmanlarım yüzümden ona hiç vakit ayıramayınca ayrıldık.

“Almanya’da lisanslı kadın futbolcu sayısı 2 milyon bizde 1 milyon bile değil”
Hamdi Aslan (Bayan A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü)

2006’dan beri çalıştırıyorum takımı. İlk başlarda kadınlarla çalışmakta zorlandım. Sonra birbirimize alıştık. Bayan futbolunda Amerika ve Avrupa’nın çok gerisindeyiz. Almanya’da 2 milyon lisanslı bayan futbolcu var, Norveç’te bayan futbolcu sayısı erkek futbolcu sayısından daha çok. 798 lisanslı bayan futbolcu arasından oyuncu seçmemize rağmen bu başarıyı yakaladık. Öncelikli amacımız uluslararası başarıdan çok Türkiye’de bayan futbolunu yaygınlaştırmak. 

“Her erkeğin hayalinde futboldan anlayan bir eş var”
Dr. Erden Or (Türkiye Futbol Federasyonu Bayan Futbolu Geliştirme Yönetmeni)
Mini turnuvalarda birincilik almamızın belki resmi olarak çok bir önemi yok ama statümüz, bilinirliğimiz arttı. Ekibin özgüveni yükseldi.
Bayan futbolunun yayılmasını önemli buluyoruz çünkü futbol kadınla-erkek arasında bir kara kedi gibi. Her erkeğin hayalinde futboldan anlayan bir eş veya sevgili vardır. Biz de kadınlar erkeklerle maç muhabbeti yapsın, tribünlere gelsin, maçlardaki kavgalar azalsın istiyoruz. Bayanlar liginde oynayanlar ve onların yetiştireceği çocuklar bunları sağlayabilir.




Kızlar dördüncü kupanın peşinde
Nadija İnan’nın annesi Alman babası Türk: “Babam futbol hastası,
o da ikinci ligde futbol oynamış. Ben de 12 yaşından beri kulüplerde oynuyorum. Almanya’da birinci lig takımında yer alırken Türk milli takımına girmek istedim.  Eşimden ayrı kaldım ama olsun, futbol için değer.”