03.10.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:
Cemiyet hayatının önde gelen isimlerinden Derin Mermerci, hayvanlara olan sevgisi ve bu alandaki desteğiyle de biliniyor. Gerek mama, kulübe desteği, gerekse tedavilerinin karşılanması konusunda Ardahan’dan Çanakkale’ye, Kars’tan İzmir’e, Tokat’a kadar yardım eli uzanmış. Sosyal medya hesabından da sahipsiz köpeklerin yuva bulmaları için aracı oluyor. Derin Mermerci ile “Pandemi döneminde her zamankinden daha çok vakit ayırdım” dediği çalışmalarını ve hedeflerini konuştuk.
Pandemiyle birlikte sokak hayvanların işi daha zor oldu. Sizce bu konuda farkındalık yaratıldı mı?
Hayvanları koruma; su içmek, nefes almak, uyumak gibi temel dürtü olmalı. Vicdanlı ve melek insanların pandemi sürecinde, özellikle karantina zamanlarında özel izinlerle sokak hayvanlarının bakımına devam ettiğini biliyorum. Bence pandemi tüketim, çevreye duyarlılık, tabii ki sokak hayvanları gibi birçok konuda farkındalığı artırdı. Ben de karantina dönemlerinde her zamankinden daha çok bu konuya vakit ayırdım. Bu ay şu kadar, altı ayda bu kadar hayvanı sahiplendir diye kendime hedefler koydum. Hedeflerimin üzerine çıktığımızı da gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.
“Çocuklar korkuyu sonradan öğreniyor”
Yarın Hayvanları Koruma Günü. Bu konuda öncülük yaptığınız, üye olduğunuz bir oluşum var mı?
Kendimi bildim bileli barınaklarda binlerce sokak hayvanının daha iyi koşullarda yaşamasına destek veren, bakan, sahiplenen, sahiplendiren biri olarak yılda tek bir günü Hayvanları Koruma Günü olarak kutlamayı doğru bulmadığımı söylemek isterim. Aklına vicdanına güvendiğim, çalışmalarını beğendiğim oluşumlar, sivil inisiyatifler tabii ki var ancak üye değilim. Bu bilinçli bir tercih. Her gün Instagramıma yüzlerce mesaj geliyor. Hepsine elimden geldiğince destek oluyorum.
Hayvan sevgisinin temeli çocuklukta mı atılıyor?
Hayvan sevgisi, her değer gibi aileden başlıyor. Doğduğumdan beri evimde hayvanlarla iç içe büyüdüm. Evdeki yemeklerle her gün kedi ve köpekleri beslediğimi çok net hatırlıyorum. 13-14 yaşımdan itibaren ise bilinçli bir şekilde okul harçlıklarım mamaya gitmeye başladı.
Anne olarak çocuklarınızın bu bilinçle büyümesi için nasıl adımlar atıyorsunuz?
Kızlarım evimizde 8 köpek, balık, kedi, kaplumbağa ondan fazla hayvanla içi içe büyüyor. Kaldı ki bütün çocukların içinde müthiş bir hayvan sevgisi zaten oluyor. Her gün yaşı çok küçük çocukların hayvanlarla olan eğlenceli videolarını görüp mutlu oluyoruz. Çocuklar korkuyu sonradan öğreniyor. Dolayısıyla her konuda olduğu gibi iş yine ailede başlıyor. Çocuklarda sağlıklı bir şekilde hayvan sevgisinin gelişmesi kesinlikle vicdanın, her konuda duyarlılığın ve farkındalığın, koruma ve kollama duygularının artmasının da sebeplerinden biri.
Hayvan barınaklarını da ziyaret ediyorsunuz. Oralarda da bakımını üstlendikleriniz var mı?
Yüzlerce hem de... Fiziki ziyaretleri sürekli yapamasam da çoğunluğun hayatına pandemiyle giren online toplantılar ve görüntülü aramalar, benim hayatımda epeydir olan çalışma şekilleri.
Sosyal çevreniz de hayvanlara yardım konusunda size destek oluyor mu?
Olmaz mı? Başta ailem olmak üzere bütün danıştığım eş dost. Ne mutlu bana ki arkadaşlarım ve dostlarım da benim gibi... Örneğin tam kapanmanın yaşandığı zamanlarda sadece 3 gün içinde arkadaşlarımla birlikte Tokat Niksar için 8.5 ton, Ardahan ve Kars için 9 ton mama tedariği sağladık.