07.10.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
myalcin@turk.net Gazlı bez koktuğunu söylenen (yanlış da değil!) isli ve iyotsu İskoç malt viskisi Lagavulin, yine bir malt olan islenmiş et kokulu Laphroaig, geçen hafta sözünü ettiğim katran, meyankökü ve is kokulu Alman birası Schlenker'la, İrlandalıların boğazdan zor geçen acımsız siyah birası Guinness hep bu tür zor lezzetler. Onları ya çok seviyor ya nefret ediyorsunuz. Ya da ilk anda nefret ediyor ama bir şans daha verdikten sonra yavaş yavaş tatlarına varıyor, dünyalarına giriyorsunuz."Bitter" denilen acı içkiler, daha doğrusu acı iksirler de böyle içkiler. Onlarca çeşit ot, kök ve bitkiden yapılan, genellikle manastırlarda inzivaya çekilmiş papazların kuvvet ve şifa şurubu olarak icat edilmiş bitter'ler, öyle ilk içenin "İşte hayatım boyu aradığım tat buydu!" diyeceği türden içkiler değiller. Genellikle yüksük kadehlerde veya doğrudan minyatür şişelerden kafaya dikilerek, sadece birkaç küçük yudum içiliyorlar. Çünkü daha fazla içilemiyorlar! Bazı içkiler vardır, onları içmek için, adeta "mazoşist" olmak gerektiği düşünülür. İnsan, "gazlı bez" kokulu bir içkiyi niye içer ki? İlk anda böyle düşünür, ilk yudumda da bu tepkiyi verirsiniz. Sonra bu vahşi tatlı viskinin, türünde bir efsane olduğunu, tadımlarda en yüksek puanları aldığını ve kapış kapış satıldığını öğrenince şaşarsınız. Ve belki, o içkiye bir şans daha verir, bir süre sonra tadına varır, hatta fanatik tutkunları arasına katılırsınız. Bu uzun girizgahı Türkiye'ye ithal edilen dünyanın en ünlü acı iksiri olan Fernet Branca'dan söz edebilmek için yaptım. İtalyanların 1845'ten beri yaptıkları bu kara renkli içkinin kıvamı pekmez gibi. Kokusu bir içkiden çok, tentürdiyotu andırıyor! Katran, yanık lastik, hatta asfalt kokuları önce burunda patlıyor. Yavaş yavaş nane, okaliptüs gibi kokular da beliriyor. Ağızdaki acılığı ise biber acılığından çok, kinin burukluğu şeklinde. Ama küçücük yudumu abartarak biraz çok içerseniz, kulaklarınızdan duman çıkması an meselesi!Bernardino Branca adlı Milanlı eczacının dört kıtadan gelen 27 ot, kök, bitki, ağaç kabuğu ve baharattan yaptığı bu iksir, tüm bunlara rağmen müthiş satılıyor. Tıpkı Alman benzerleri Underberg ve Jagermeister, Macar benzeri Zwack Unicum, Rus benzeri Riga Balsam ve Sicilyalı benzeri Avara gibi...Fernet Branca tüm acı iksirlerde olduğu gibi en çok ağır ve karışık yemeklerin sonrasında, hazma yardımcı olması amacıyla içiliyor ve hemen sonuç veriyor, adeta bir "lavabo aç" etkisi gösteriyor. Tabii bu, bitterlerin sadece dijestif sınırlarına hapsedilmeleri gerektiği anlamına da gelmiyor. Acı iksirler, bol buz soda ve bir limon dilimiyle, aperitif olarak da zevkle yudumlanabiliyor, bu kez de mideyi yemeğe hazırlıyorlar. Soğuk algınlıklarına iyi geldikleri de, bir başka inanış. Fernet'in eski reklamlarında, kadınların adet sancılarına bile iyi geldiği belirtiliyor!Fernet'in gelişi, bu tür acı iksirlerin bulunmadığı ve tanınmadığı barlarımızın, içki dünyamızın önemli bir eksikliğini giderdi. Bundan sonra sıra, ithalatçı firmanın ürününü şanına layık şekilde tanıtıp keşfettirmesinde, damak tadı tutkunlarının da, bu yeni ve ilginç lezzeti denemelerinde. "Lavabo aç" niyetine