11.05.2025 - 02:01 | Son Güncellenme:
NSF International tarafından yapılan bir araştırma, incelenen mutfak lavabolarının yüzde 45’inde koliform bakteriler (E. coli) tespit edildiğini ortaya koydu. Bu oran, aynı çalışmada klozetlerde tespit edilen oranlardan daha yüksek. NSF’nin kıdemli mikrobiyoloğu Lisa Yakas, “Lavabolar sürekli nemlidir ve sık sık çiğ gıdalarla temas eder. Bu da bakteri üremesi için ideal bir ortam yaratır. Lavaboları dezenfekte etmeden yalnızca durulamak veya görünürde temiz olduklarına güvenmek, tehlikeli bir yanılgı olabilir” diyor. Yakas ayrıca mutfakta kullanılan süngerlerin yüzde 75’inin de zararlı mikroorganizmalar içerdiğini belirtiyor.
Çiğ et ve meyve kombinasyonu
ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) 2023 tarihli bir çalışması, katılımcıların çiğ sosis, yumurta ve kavunla kahvaltı hazırladığı senaryolarda lavaboların yüzde 34’ünün bakteriyle kontamine olduğunu gösterdi. Daha çarpıcı bir sonuç ise hazırlanan kavunların dörtte birinden fazlası bakteriydi. USDA, bunun büyük olasılıkla kavunların lavaboda yıkanması sırasında bakterilerin meyveye bulaşması ile gerçekleştiğini belirtti. Bu durum, lavabonun sadece çiğ gıdalarla değil, sonrasında yıkanan meyve ve sebzelerle de çapraz bulaşma riskine neden olabileceğini gösteriyor.
New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Klinik Mikrobiyolog Dr. Philip Tierno, mutfak lavabosunda biriken bakterilerin yalnızca mide rahatsızlıklarına değil, daha ciddi sağlık sorunlarına da yol açabileceğini söylüyor. Tierno, “Bağışıklık sistemi zayıf bireylerde bu bakteriler ciddi enfeksiyonlara neden olabilir” diyor.