Pazar Müthiş bir üçlü mü, "Allah korusun!" mu?

Müthiş bir üçlü mü, "Allah korusun!" mu?

03.08.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Müthiş bir üçlü mü, "Allah korusun!" mu?

Müthiş bir üçlü mü, Allah korusun mu





İstanbul 5 Ağustos akşamı Fusion Project adlı bir geceye ev sahipliği yapacak. Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda Türk elektronik müziğinin yurtdışındaki en önemli temsilcisi Arkın Allen ya da bilinen adıyla Mercan Dede çalacak. Buraya kadar klasik bir Mercan Dede seti gibi görünen gecenin ilginç yanı misafir sanatçılar. Biri "Asmalı Konak"la yıldızı iyice parlayan Özcan Deniz. Diğeri de cazcı İlhan Erşahin.
Doğaçlama müzik yapacak olan üçlü ilk defa konser günü bir araya gelecek ve bu gece üçü için de sürprizlerle dolu olacak. Özellikle Erşahin için... Çünkü Erşahin, Deniz'in de bu gecede sahneye çıkacağını bizden öğrendi. Konuşma sırasında anlaşıldı ki; ABD'de yaşayan Erşahin, Deniz'in Türkiye'deki şöhretinden de pek haberdar değildi. Özcan Deniz film çekimleri için ABD'de. İlhan Erşahin, Bodrum'da tatil yapıyor. İki aylık Avrupa turnesinden dönen Mercan Dede ise İstanbul'da, konser gününün gelmesini bekliyor.

Mercan Dede
"Konukların sahnede kalma süresi izleyiciye bağlı"
5 Ağustos gecesi öncelikle Mercan Dede dinleyeceksiniz orada. Benim çizgim zaten belli. Orada da birçok konserde olduğu gibi misafir sanatçılarım olacak. Misafir sanatçılardan bilinen iki tanesi İlhan Erşahin ve Özcan Deniz. İlhan saksafon çalacak, Özcanda vokal yapacak. Onun dışında benim söylemediğim sürpriz bir başka misafirim daha var. Bu insanlar enstrümanları ve vokalleriyle bana eşlik edecekler.
Sürpriz isim Türkiye'de çok fazla tanınmayan ama alanında dünyaca tanınan, çok önemli bir isim. Vokal alanında dünyanın dev sanatçılarından biri.
Onların ne kadar süreyle sahnede kalacağı belli değil. Tamamen ortamdaki enerjiyle alakalı. Sonuçta bildiğiniz gibi misafir sanatçılar iki ya da üç parça söyler.
Özcan Deniz'in sesi benim çok hoşuma gidiyor. Dizisinin bir tek bölümünü dahi izlemedim. Bir gün bir programda karşılaştık. Hem mütevazı olması hem de konuşma sesi benim çok hoşuma gitti. Albümlerimi beğendiğini ve bir şeyler yapmak istediğini söyledi. Sonra ben bir gece bir yerde çalıyordum. Özcanda oradaydı. Sahneye davet ettim. Uzun hava söyledi ve çok etkilendim.
İlhan Erşahin benim çok sevdiğim bir müzisyen. Daha evvel Bodrum konserlerinde çaldık. Ona Yunan-Türk müziği karışımı bir parçanın yorumunu yaptırmak istiyorum. İki sanatçıya da kendi icraları dışında bir şeyler yaptırmak istiyorum. İlhan için bu konser tam bir sürpriz olacak zaten.
Üçümüz büyük ihtimalle ilk kez konser günü bir araya geleceğiz. Benim inandığım müzik o anda müzisyenler ve dinleyici arasındaki bağ ile ortaya çıkan müzik.
O geceki müzisyenler Türkiye'nin en iyi müzisyenleri ve bu işi provasız yapabilecek insanlar. O yüzden baştan sona her şey doğaçlama olacak.
Özcan Deniz'in Türk Halk Müziği yorumlarını çok beğeniyorum. Açıkça söylemek gerekirse albümlerindeki müzik beni çok çekmiyor. Daha çok popa yakın söylüyor. Türk Halk Müziği'nden birkaç parça var kafamda. Ama onlar da ancak Mercan Dede formunda olabilir.
Tepki almak gibi riskler her zaman var. Çünkü klasik müzik dinleyicisiyle Türk müziği dinleyicisi çok farklı. Birileri elbette mutlu olmayacaktır. Gerçekten Mercan Dede'yi sevenler zaten o samimiyeti bulacaktır.
İleride beraber albüm projelerimiz olabilir. Bu konserlerin en büyük özelliği ileride yapılabileceklerin önünü açmaktır.

"İnsanlar artık aynı şeyleri izlemekten sıkıldı. Çok ilginç bir konser olacağını düşünüyorum"
Mustafa Oğuz (Most Productions)
Mercan Dede konserinin organizasyonu yapıyorduk. Konserle ilgili konuşurken, Mercan Dede konuk sanatçı olarak Özcan Deniz'i önerdi. Onlar zaten daha önce de birlikte sahneye çıkmışlar. İlhan Erşahin'i de Mercan Dede önerdi.
Ben bu sene proje üretmeye kafa yordum. İnsanlar hep aynı şeyleri seyretmekten sıkılıyor. Zaten bu sanatçıları farklı yerlerde tek başlarına izliyorlar. Farklılık arayan bir seyirci oluştu. Bu tür projeler çok ilgi görüyor.
Açıkhava Konserleri'nin en ilginçlerinden biri olacak diye düşünüyorum. Laço Tayfa konseri ve "Devlerin Gecesi" de çok ilginçti.
Bilet satışları çok iyi gidiyor. Hatta son gelen haberlere göre umduğumuzdan daha fazla bilet satmışız.

İlhan Erşahin
"Özcan Deniz Türkiye'de meşhur mu?"
Bu konserde her şey benim için sürpriz olacak. Diğer konuk sanatçıların kim olduğunu bilmiyorum. Salı sabahı saksofonumla birlikte İstanbul'a geleceğim.
Hiç vakit yok. Herhalde konser günü küçük bir prova yaparız ama ben zaten tamamen doğaçlama çalacağım.
Özcan Deniz de mi olacakmış? Onun ne söyleyeceğini gerçekten bilmiyorum. Meşhur mu o Türkiye'de?
Bu konser için özel olarak heyecanlanmıyorum. Ben zaten bütün konserler öncesinde heyecanlanıyorum.
Geçen sene Mercan Dede, Bodrum'da çalarken beni davet etti. Sonra ben İstanbul'da çalarken o geldi bana konuk sanatçı olarak eşlik etti. Çok hoş oldu. Birlikte çok eğlendik. Bir senedir hiç konuşmamıştık. Sonra bu konserde çalmamı teklif etti.

"Konser tam bir sürpriz"
İlhan Erşahin, ABD'de yaşadığından Türkiye gündemini takip edemiyor. Bu yüzden Özcan Deniz'in ününden haberdar değil. Erşahin konserde Deniz'in de olduğunu bizden öğrendi.

Özcan Deniz
"Dinleyici kitlemi sadece clubber'larla sınırlamak istemiyorum"
"Bu konserin benim dinleyicime de ilginç geleceğine inanıyorum; öyle umuyorum"
Konserde Neşet Ertaş'tan "Ahirim Sensin" ve son albümümde yer alan "Leyla"yı seslendireceğim.
Filmin çekim tarihleri nedeniyle Türkiye'ye salı günü dönebiliyorum. Geldiğim gün Mercan Dede ile prova yapacağız. Provasız çıkmamızın risk olduğunu düşünüyorlar. Ama bizim Mercan Dede'yle daha önce de çalışmalarımız oldu. Provasız da çıksak bu bir risk olmaz bence.
Şu son bir ay sadece filme odaklandığım için her şeyi, özellikle de sahneyi çok özledim. Bence çok güzel bir konser olacak. İnanılmaz heyecanlıyım.
Müziğimi geliştirmeyi hedefliyorum. Bu anlamda çalışmalarım her zaman sürecek.
Dinleyici kitlemi clubber'larla sınırlamak istemiyorum. En büyük isteğim müziğimin her kesim tarafından dinlenmesi. Müzik insanların din, dil, büyük-küçük, genç-yaşlı demeden ortak bir yerde buluşabildiği bir dil. Ben de bu evrenselliğin bir parçası olmak istiyorum. Müziğimle daha büyük kitlelere ulaşmak istiyorum.
Bu konserin benim dinleyicilerime de ilginç geleceğini sanıyorum. Öyle umuyorum. Farklı bir ses, farklı bir tını ortaya çıkacak. İzleyicilerim arasında heyecan yaratacağıma inanıyorum. Dünyada da zaten bunun birçok örneği var.
Mercan Dede'nin çalışmalarını tanışmadan önce de takip ediyordum, şimdi de takip ediyorum. Bence müzikalite anlamında Türkiye'de çok önemli isimlerden biri.
Konserdeki dördüncü isim benim için de sürpriz olacak.
9 Ağustos'ta "Benim Bir Hikayem Var" adlı solo konserim var. 2004 yılında çıkaracağım, dünya standartlarında bir müzikal altyapıya sahip olacak albümüme de ışık tutacak bir proje bu. Benim konserimde de pek çok sürpriz var. Zerrin Özer'le düet yapacağız mesela. Bana dev bir orkestra eşlik edecek. Şarkılarımın yanı sıra kısa filmlerle müziğe ilk başladığım yıllardan bu yana gelişen hikayem de yer alacak konserde.

"Böyle bir şey dinlemem"
Doğan Hızlan (Gazeteci)
Bu konseri hiç düşünmüyorum bile. Çünkü ne giderim ne de böyle bir şey dinlerim.

"Gitmek mi? Allah korusun"
Kerem Görsev (Cazcı)
Dünyada bir sentez modası var. Ben hiç bir zaman böyle bir şey yapmam. Ama halk hoşlanıyor. Herhalde onlar da nabza göre şerbet veriyorlar. Halbuki ne İlhan'ın ne de Mercan Dede'nin böyle bir konsere ihtiyacı var. İlhan'ın elektronik müzik geçmişi var. Mercan Dede de kendini dünyada kanıtlamış bir insan. Bunların ikisinin beraberliği tamam da, tatlının içine niye tuz koyuyorlar? Acaba bilet satışı artacak diye mi? Bu bana hiç hitap etmiyor. Konsere gitmek isteyip istemediğimi sorarsanız, "Allah korusun" derim.

"İzleyemeyeceğim için çok üzülüyorum"
Görgün Taner (İKSV Başkanı)
Konser tarihinde İstanbul'da olmayacağım. Buna üzülüyorum. Çünkü her ne kadar projenin bütününe vakıf olmasam da farklı müzik türlerinin yan yana duruşundan ortaya ne çıkacağını merak ettiğimden, mutlaka izlemeye giderdim. Mercan Dede bu konuda son derece deneyimli. Geçtiğimiz yılllarda da Fazıl Say ile bu tip bir proje gerçekleştirdi. Özcan Deniz ve Mercan Dede'nin yan yana duruşundan ne çıktığını konseri izleyenler görecek.

"Müziği kategorize etmeye gerek yok"
Ercan Saatçi (Yapımcı)
İçinde nota olan her şey müziktir. Müziği kategorize etmeye gerek yok. Bence çok güzel bir gelişme. Böyle bir teklif bana gelseydi kesinlikle evet derdim.

"Müzisyenler birbirini çok iyi tanımalı"
Güher Pekinel (Piyanist)
Bu tarz bir proje müziğimize yeni bir soluk getirebilir. Ama yapılan şeyi yenilik yapmak adına değil, müzik adına yapmamız lazım. Bir de bu tarz işler için müzisyenler birbirini iyi tanımalı. En önemli şey bu. Sonraki adımları da düşünerek atmak gerek.

"İki ismin birleşmesi olmayacak şey değil "
Murat Uncuoğlu (DJ)
İki ismin birleşmesi olmayacak bir müzik olayı değil. Bu konseri Doğu'nun mistik yanına çekerlerse güzel olur ama oynak yanına çekerlerse nasıl olur bilmiyorum. Benim de müzik adına etnik çalışmalar yaptığım oldu. Ancak işin içinde türkü olması biraz da Özcan Deniz'in ününden kaynaklanıyor gibi geliyor bana.

"Teklif bana gelse sonraya ertelerdim"
Mahsun Kırmızıgül (Türkücü)
Albümlerimizde sürekli farklı şeyler yapmaya çalışıyoruz. Elektronik müzik de kullanıyoruz. Türkiye'de bu tarz çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Müzikte farklı renklere, tatlara ihtiyaç var. Bu konserin bu nedenle farklı ve güzel olacağını düşünüyorum. Benim hayalimde de müzikle ilgili daha farklı şeyler yapmak var. O yüzden böyle bir teklif gelse sonraya ertelerdim.

"Farklı ve güzel bir çalışma olacaktır"
İzzet Öz (Yapımcı)
Bu üçlü müzikseverlere çok güzel bir dinleti yapacaklar bana göre. Mercan Dede ve Özcan Deniz yeniliklere açık olan iki sanatçı. Bu ikilinin ortaklığından güzel bir konser ortaya çıkacaktır. Bu konserin dinleyenlere coşkulu dakikalar yaşatacağı kesin.