Pazar “Ne yersek oyuz”

“Ne yersek oyuz”

26.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Neşeli Tabaklar” kitabını yayımlayan Sibel Güngör: “Ne yersek oyuz. Yediğimiz saçımıza, cildimize her şeyimize yansıyor. Bence bir kadının güzel değil, akıllı olması gerekir. Akıllı kadınlar güzelleşir zaten”

“Ne yersek oyuz”

Sibel Güngör “Bebeğimin Beslenme Kitabı”ndan sonra ikinci kitabı “Neşeli Tabaklar”ı (Remzi Kitabevi) yayımladı. Kitapta meyve, sebze, kuruyemiş gibi sağlıklı ürünlerin kullanıldığı tarifleri ve bu eğlenceli tabakların nasıl hazırlandığını anlatıyor. Kitabı “food art” yani tabak hazırlama sanatının bir uygulaması olarak tanımlıyor. Güngör’le “Neşeli Tabaklar”ı, çocuklar ve yetişkinler için sağlıklı beslenmeyi ve projelerini konuştuk.

Haberin Devamı

- Sağlıklı beslenmeye ilginiz nasıl başladı?

ODTÜ Ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra sağlık sektöründe çalıştım. Beslenme konusuna tutkum beni araştırmaya yöneltti. Anne olduktan sonra fark ettim ki sağlıklı beslenmeye geç başlıyoruz. Biz anneler sağlıklı beslenmeyi çocuğumuza nasıl aşılarız bilmiyoruz.

- “Neşeli Tabaklar”ı çıkarmaya nasıl karar verdiniz?

Çocuklara ve ailelere yönelik pişirme etkinlikleri sağlıksız gıdalar ve suni malzemelerle yapılıyor. Şeker hamurları, çikolatalar... Çocukluktan itibaren sağlıksız besinlerin daha eğlenceli bir hayatla özdeşleştiği empoze ediliyor. Onlar ödül olarak sunuluyor. Diyete inanmıyorum. Sağlıklı yemeklere inanıyorum. Sağlıklı, doğal malzemelerle ev yapımı lezzetli tabaklar hazırlamak istedim. Sağlıklı olanı daha popüler ve eğlenceli yapmak istedim.

Haberin Devamı

- Kitaptaki tarifleri evinizde uygular mısınız? Çocuklarınızın favori tarifleri hangileri?

Tabii. Zaten hepsini 7 yaşındaki ikiz kızlarım Selin ve Melisa’yla birlikte evimde hazırladım. Bütün tariflerimi yiyerek büyüdü kızlarım. Çılgın saçlı çocuk domates çorbasını, ayıcık hindi burgeri ve ev yapımı meyveli jöleleri severek yiyorlar.

- Kitapta kahvaltılıklar, atıştırmalar ve ana yemekler var. Tariflerde nelere dikkat ettiniz?

Çocukların yemeleri gerekenlere göre seçtim. Çocuklar giderek işlenmiş gıda, fast food tüketmeye yöneliyor. İşlenmiş gıda kullanmadım. Bol bol meyve ve sebze kullandım. Kuruyemiş ve kuru meyveleri öne çıkarmak istedim. İçecek ve tatlı da var. Sağlıklı beslenmek hiç tüketmemek demek değil. Önemli olan sürdürülebilir sağlıklı beslenme modelini evde kurabilmek.

“İştahsız çocukların yemek yemesinde çok işe yarıyor”

- Çocuklar için bir kitap mı “Neşeli Tabaklar”?

Sadece çocuklar için değil, anne-babalar için de. Yetişkinler de yiyebilir, ben hepsini yiyorum. Bunları yiyen, çocuklarına sağlıklı yemekler hazırlayan anneler de fit olur. Başlattığım bir fit anne hareketi de var. Sosyal medyada 70 bin takipçim var. Onlarla sağlıklı tarifler paylaşıyorum.

- Evde pratik bir şekilde hazırlanabiliyor mu kitaptaki tabaklar?

Haberin Devamı

Tabakların hazırlanma süresi 1-1.5 dakika.Kitapta da yemeğin ve tabağın hazırlanışlarını detaylı biçimde anlattım. Hepsi pazardan, marketten bulunabilecek malzemelerle anne-babaların çocuklarıyla birlikte evde yapabileceği tarifler.

- İştahsız çocukların yemek yemesinde etkili oluyor mu bu şekilde hazırlanmış tabaklar?

Çok işe yarıyor. Özellikle iştahsız, seçici çocuklar için görsellik çok önemli oluyor. Dokunmak, onunla bir şeyler hazırlamak çocuğu o besine yaklaştıran bir şey. Sebzelere, meyvelere dokunarak büyümeli çocuklar. Birlikte bir tabak hazırladığınızda çocuk yemeye daha açık oluyor. Atölyelerde çok denk geldim. Çocuğunun hiç sebze-meyve yemediğini söylemişti bir anne. Çocuk baykuş şeklinde hazırladığımız meyve tabağını bitirdi. Sebzelerin tadına baktı, üzerine de hazırladığımız yeşil içecekten bir bardak daha istedi.

- Başka projeleriniz var mı yakında?

Liverpool Üniversitesi’nde toplum sağlığı bölümünde yüksek lisansıma devam ediyorum. Üçüncü kitabımı hazırlıyorum. Aileler için sağlıklı beslenme ve yemekler üzerine olacak, tarifler olacak yine. Yıl sonuna çıkarmayı planlıyorum.

Haberin Devamı

“Diyet insan psikolojisine aykırı”

- Çok fit bir annesiniz. Her zaman sağlıklı beslenmeye özen gösterir miydiniz?

İzmirliyim, yemeklerin hem sağlıklı hem lezzetli pişirildiği bir aileden geliyorum. Sağlıklı beslenme hayatımda hep oldu. Hiç kilo problemi yaşamamıştım, ikiz kızlarıma hamileyken 38 kilo aldım. Doğumdan sonra istediğim forma bir süre dönemedim. Meşhur iki diyetisyene gittim, ikisi de bana en başarısız hastaları olduğumu söyledi. Diyetin insan psikolojisine aykırı olduğunu düşünüyorum. Diyeti tamamen bırakıp iki sene içinde kendi sağlıklı tariflerimle, ev yemekleriyle eski kiloma döndüm. Ne yersek oyuz. Yediğimiz saçımıza, cildimize her şeyimize yansıyor. Bence bir kadının güzel değil, akıllı olması gerekir. Akıllı kadınlar güzelleşir zaten.

- Kitaptan annelerin hazırlamaları için öneriler istesem sizden...

Annelere tavsiyem çocukları erken dönemden itibaren yumurta yemeye alıştırmaları. “Yağda yumurtalar” ya da “yumurta kafalar kahvaltı tabağı” hazırlayabilirler. Yeşillik yemeyen çocuklara yeşil içeceği tavsiye ediyorum. Çocuklar içeceği sever, içecek eğlencelidir. Tadı çok lezzetli. Avokadoyu çok öneriyorum, ondan da sos yaptım. Ayıcık ya da minik top top halde burgerleri de deneyebilirler. -