Pazar “Orda bir köy var uzakta”

“Orda bir köy var uzakta”

15.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Maçka İlkokulu’nun vefalı öğrencileri, müzik öğretmenleri Münir Ceyhan’ı unutmadıklarını bir konserle herkese duyurdular... Çocuklarla başlayan konser, daha sonra yetişkin çocuklarla sürdü...

“Orda bir köy var uzakta”

Şef Çelik Kasapoğlu yönetimindeki Ladies & Gentlemen İstanbul Müzik Korosu, geçtiğimiz ay İtalyan Kültür Merkezi’nde İtalyan Lisesi mezunlarıyla birlikte ilginç bir konser gerçekleştirdi. Çocuk şarkılarının efsanevi bestecisi Münir Ceyhan’ın kendi yetiştirdiği, bugün 50’li yaşlarda olan Maçka İlkokulu öğrencilerinin de bulunduğu bu koro, 7-10 yaş arası solistleriyle birlikte harika bir konser verdi: Kendileriyle birlikte plaklar dolduran bu öğretmenlerini unutmadıklarını, onun şarkılarını seslendirerek gösterdiler.
Münir Ceyhan, enstrüman çalma, beste yapma yeteneğinin dışında, yazarlık ve oyunculuk gibi yeteneklere de sahip bir kişiydi. 1948’de “Bir Yabancı”, 1949’da “Ya İstiklal, Ya Ölüm”, 1950’de “Bir Fırtına Gecesi”, 1951’de “Tanrı Şahidimdir” ve “Ankara Casusu Çiçero”, 1952’de “Kara Efe”, 1953’te “Drakula İstanbul’da”, 1955’te “Kara Sevda”filmlerinde oyuncu olarak rol almıştır. Yönetmenliğini F. Seyfi Havaeri’nin yaptığı “Körler Şarkısı” adlı filmin müziklerini yapmıştı. 1951’de “Barbaros Hayrettin Paşa” filminde vezir rolünü oynamıştır.
1965 yılından sonra Maçka İlkokulu Korosu’nu kurarak yönetmiş ve biri 33 devirli, 20 şarkılı bir albüm olmak üzere, ayrıca sekiz 45 devirli plak yaparak bunların gelirleriyle geçinmiştir. Yazları da Heybeliada’da Halki Palas’ın bir odasında yaşadığı söylenir. Ne yazık ki, bundan sonraki yaşamını sessiz sedasız geçiren ve kendisini sanki unutturan bu değerli sanat adamının ölüm tarihi bilinmemektedir. Bugün 25-50 yaşlarındaki pek çok kişi onun şarkılarını ezbere bilir. Hele bir tanesi vardır ki, bilmeyen yoktur, desek doğru olur. Ahmet Kutsi Tecer’in bir şiirinden bestelediği bu şarkı, zaman zaman eleştirilere neden olsa da, Münir Ceyhan dünün ve bugünün çocuklarına en güzel çocuk şarkılarını armağan etmiş önemli bir müzik dehası ve kendini çocuklara adamış önemli bir öğretmendir. Müzik kitapları da yazmıştır; çocukların ve yetişkinlerin ilgisini çekecek müzikaller de...

Ceyhan’nın eserleri...
“Fatih Sultan Mehmet’in Çocukluğu” (1954 yılında basılmış, üç perdelik müzikal oyun), “Yarasalar” (1955 yılında basılmış), “Gençliğe Şiirler” (1963), “Plak ile Müzik Eğitimi”, “Okullarda Müzik”, “Gece Yolculuğu.”
Okullarda okutulan dönemin müzik kitaplarını yazmış, Türkiye’de ilk çocuk korosunu kurup yaşamını çocuklara adamıştır...
“Orda Bir Köy Var Uzakta”, (sözler A. Kutsi Tecer), “Atatürk Marşı”, “Cennet Türkiyem Marşı”, “Mehmetler Marşı”, “Galatasaray Marşı”, “Güven Marşı”, “Kore Marşı” ve daha birçok bilinen eserle müzikle yeni yeni tanışmaya başlayan çocuklara müziği sevdiren Münir Ceyhan, aynı zamanda Almanca, İtalyanca ve İngilizceden derlediği eserlere güftelerini kendisi ekleyerek, “Okullarda Müzik” adı altında kitap yayımlamıştır. Bu kitaptaki 22 eser, 1970’li yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı’nca okullara tavsiye edilmiştir.

Münir Ceyhan kimdir?
Hasan El Mesali, Birinci Dünya Savaşı’na yüzbaşı olarak katılmadan önce, Feruş gümrük memuru olarak çalıştığı Beyrut’tan eşi ve dört çocuğunu bir Fransız gemisine bindirerek İstanbul’a gönderdi. Ne yazık ki, kendisi Birinci Dünya Savaşı’nda şehit oldu ve bir daha çocuklarını göremedi. Anne, İstanbul’da bir okulda müstahdemlik yaparak yaşama tutunmaya çalıştı. Münir ve kardeşi Tevfik’in, annelerinin güzel sesiyle müziğe olan ilgileri daha da bir arttı.
1932 yılında, 24 yaşında İstanbul Öğretmen Okulu’nu bitirirken, mükemmel bir biçimde keman çalmasını da öğrenmişti. İlk müzik derslerini Üsküdar’da atandığı bir okulda vermeye başladı ve burada öğrencilerine kendi yazıp bestelediği şarkıları öğretti. Tabii bu yeterli değildi onun için. Bir yandan konservatuvara devam ediyor ve hayranı olduğu Schubert’in eserlerini inceliyordu. Bu hayranlığı, sonunda onu Viyana’ya kadar götürdü. Beş yıl sonra Viyana Akademisi’nden diplomasını aldı. 1943 yılında İstanbul’a dönüp İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda çalışmaya başladı.



“Orda bir köy var uzakta”

Ayfer Gürdal’a anlamlı ödül...
Oğuz Tansel 2011 Çocuk Yazını Ödülü, yazar Ayfer Gürdal Ünal’a verildi


Oğuz Tansel Çocuk Yazını Ödülü’nü, bu yıl “Türk Çocuk Edebiyatında Engellilerin Temsili” çalışmasıyla Ayfer Gürdal Ünal kazandı. Oğuz Tansel Yazın Ödülü, bu yıl çocuk yazını alanında bir araştırma-inceleme dosyasına verildi.
Alper Akçam, Prof. Dr. Cevat Geray, Hidayet Karakuş, Prof. Dr. Sedat Sever ve Metin Turan’dan oluşan seçici kurul, Ünal’ın eserini oy birliğiyle ödüle değer buldu. Ayfer Gürdal Ünal, bu çalışmasında 1969-2009 yılları arasında çocuklar için yazılmış olan 40 kitapta engelli imgesini inceliyor: Çocuk yazınından metinlerin tanıklığında, toplumdaki engellilere bakış açısını irdeliyor. Ünal kitabında, çalışma ve engellilik olgusunu aile, okul, arkadaş ve dış çevre değişkenleri bağlamında değerlendiriyor. Kitapta engellilerin toplumsal ve içsel yaşamları, incelenen metinlerle örneklendiriliyor ve dile yansıyan engellilik imgesi inceleniyor.
Ödül töreni 23 Mayıs Pazartesi günü saat 18.00’de, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak.



Haberin Devamı

“Orda bir köy var uzakta”

“İstanbul ve deniz” tutkunlarını buluşturan sergi
Rahmi M. Koç Müzesi’nde, Ahmet Güleryüz arşivinden derlenen ephemera, fotoğraf, objelerin ve İstanbul Şehir Hatları A.Ş.’den gelen altı gemi modelinin olduğu sergi, İstanbul ve denizi tutkunlarına anlatıyor. “İstanbul ve Deniz; İki Sevdalı” adlı sergi, haziran ayının sonuna kadar Rahmi M. Koç Müzesi’nin Lengerhane binasında ziyaretçilerle buluşuyor.

Ayfer Gürdal’a anlamlı ödül..Ayfer Gürdal’a anlamlı ödül...

Harika bir rehber
Eğitim Sen, ülkemizde etkin okuma kültürünün gelişmesine katkı sunmak amacıyla çeşitli çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalarda, kendi adına karar verebilen, sorgulayan, araştıran, demokratik bilince sahip bireylerin etkin bir okuma kültürü içerisinde geliştiği gerçekliğinden hareket ediliyor... Ülkemizde okuma kültürü, nicelik ve nitelik açısından sorunlarla karşı karşıya. Sorun sadece “kitabın az okunması” değil, yayınların niteliğiyle de ilgili. Bu durum bize, sorunların çözümüne yönelik bilimsel çalışmaların önemini de gösteriyor. İşte bu katalog, kitapların titizlikle incelenmesiyle ortaya çıkarılmış. Değerli yazar ve eğitimcilerin yer aldığı bu çalışmanın, çocuklarımıza ve eğitimcilerimize iyi bir rehber olacağına inanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için tel: (0312) 439 018