Pazar Saç ekiminde en çok ilgi Almanya’dan

Saç ekiminde en çok ilgi Almanya’dan

21.08.2022 - 02:55 | Son Güncellenme:

.

Saç ekiminde en çok ilgi Almanya’dan

Özlem Ülkü - Türkiye’de saç ekimi uzun bir zamandır sağlık turizminde pastadan en büyük dilimi alıyor. Öyle ki her yıl binlerce kişi saç ektirmek için Türkiye’ye akın ediyor. İstanbul’un en işlek caddelerinde, havaalanlarında, alışveriş merkezlerinde saç ektirenler hemen göze çarpıyor. İşte bu durum şimdi İspanya’da bir komedi filmine konu oldu. Warner Bros. tarafından “Por Los Pelos” (Saçım Yüzünden) adıyla geçtiğimiz hafta İspanya’da vizyona giren film; üç kişinin gizli bir şekilde İstanbul’a saç ekimi için gelmesini anlatıyor.  

Haberin Devamı

Filmde İstanbul sahnelerinde görülen saç ekim kliniğinin çekimlerine Dr. Serkan Aygın’ın kliniği ev sahipliği yapmış. İspanya’da oldukça tanınan Dr. Serkan Aygın, filmin yönetmeni Nacho Velilla’nın kendisiyle iletişime geçtiğini söylüyor.   Türkiye’deki sağlık turizmi hizmetlerinin hem kapsayıcı hem de dünya ortalamasına göre yüzde 50 daha uygun olduğunu söyleyen Aygın, başarının nasıl geldiğini anlatıyor: “Saç ekimi konusunda büyük bir hacim söz konusu bunun da önemli sebebi tamamen özel sektörün bu alanda çok rekabetçi yapıda çalışması. Dünyadaki birçok ülkedeki ortalama fiyatlara göre Türkiye’de yüzde 50 daha ucuza sağlık hizmeti alabilirsiniz. Ama fark yaratmamızı sağlayan, deneyim. Kimse bedenini sadece daha düşük fiyata hizmet alacağı için bir doktora teslim etmez. Hele Avrupalı hiç teslim etmez. Türkiye’de yapılan işlem adedi çok yüksek sayılarda olduğu için artan deneyim dolayısıyla doktorlar artık çok başarılı operasyonları yapabiliyor.” 

Haberin Devamı

“Rekor yıl 2022” 

Türk Sağlık Turizm Derneği (TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler ise “Saçım Yüzünden” filminin Türkiye’nin saç ekimi alanında dünya markası olduğunun göstergesi olduğunu söylüyor. 2015 yılından itibaren ivme kazanan operasyonların bu yıl itibarıyla da rekor kıracağını vurguluyor: “Biliyorsunuz dünya artık bir köye döndü. Dolayısıyla herhangi bir ülkedeki başarı ya da başarısızlık çok hızlı bir şekilde duyuluyor. 2019 yılında meydana gelen 3 milyar dolarlık sağlık turizminin yüzde 50’sini saç ekimi oluşturuyor. 2022 yılında ise saç ekimindeki cironun 2 milyar doları geçeceği öngörülüyor. Rekor yıl olarak kabul edebilir ve Türkiye saç ekiminin başkenti diyebiliriz. Türkiye’ye gelen turistlerden saç ekimi yaptıranlar temmuz ayında 550 bini buldu. Bu da yaklaşık 1 milyar doların üzerinde ciroyu ayın yarısında yakaladığımızı gösterir. Yıl sonuna kadar ivmenin 2 milyar doları geçip tarihi rekoru kıracağını söyleyebiliriz.” 

Üç aşama

Saç ekiminin tıbbi bir operasyon olduğunu ve kliniklerin Sağlık Bakanlığı’na kayıtlı olduğunu da söylüyor başkan Terziler: “Ya bir hastaneniz, ya bir tıp merkeziniz ya da polikliniğiniz olduğu anda saç ekimi yapabilirsiniz. Denetlemeler yoğun bir şekilde yapılıyor. Ancak halen daha merdiven altı yerlerin olduğunu biliyoruz. Denetimler Bakanlığımız, İl ve İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından yapılıyor. Saç ekimini medikal estetik hekimleri, cildiye alanında uzmanlar ve plastik cerrahlar operasyonu planlar. İşlemler doktor, hemşire ve anestezi teknisyeni kontrolünde yapılır.” 

Haberin Devamı

“Ekim mi tedavi mi analiz edilmeli”

Saç ektirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken noktalar şöyle: “Saç ekimi mi yoksa tedavisi mi olmalı bunu iyi analiz etmeli. Ekmeden çoğaltma dediğimiz saç tedavi protokolü var. Bu nedenle özellikle 18 ila 25 yaş grubu gençlerimizi saç lazeri, saç mezoterapisi ile tedavi edebiliyoruz. Avuç içi gibi olmuş tamamen cilt haline gelmiş yerlerde saç nakli yapılabilir. Saç tedavilerinde duayen olmuş bir hekime başvurulmasını öneriyorum. Operasyon bir kere ve titizlikle yapılmalı.”

Haberin Devamı

“Kadınlarda saç problemi yüzde 45’lerde”

Yaklaşık 4 erkekten 3’ünde saç problemleri görülüyor: “Kadınlardaki saç problemleri ise yüzde 45’lerde. Kadınlarda iki tip saç dökülmesi görülür; kadın tipi ve erkek tipi dökülme. Erkek tipi saç dökülmesi varsa başarılı saç ekimlerini yapabiliyoruz. Yani ense bölgeleri yoğun, erkeklerdeki gibi üst bölgeleri ise seyrektir kadınlarda. Bu tip dökülmelerde kadınlarda da erkeklerdeki gibi çok başarılı sonuçlar alınabiliyor. Kadın tipi dökülmeleri varsa da ekimden ziyade PRP, serumlar ve lazerlerle saç tedavileri öneriyoruz.”

Körfez ülkeleri yüzde 20’lerde

Saç ekimi için ülkemize dünyanın dört bir yanından ilgi var. Terziler, ilk sırada Almanya’nın olduğunu söylüyor: “200’e yakın ülkeden teveccüh var desem doğrudur. Amerika’dan, Avrupa’dan, Afrika’dan, Rusya’dan, Çin’den ve Kore’den birçok insan geliyor. Avrupa’dan gelen insan sayısı yüzde 75 - 80’lerde iken Körfez ülkelerden gelenler yüzde 20’lerde. 2010’lu yıllarda ise bu rakamlar tam tersiydi. Avrupa’dan Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya ve arkasından İngiltere en çok ilgi gösteren ülkeler.”