Pazar Sanal bitpazarına nur yağıyor

Sanal bitpazarına nur yağıyor

01.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sanal bitpazarına nur yağıyor

Sanal bitpazarına nur yağıyor





İnternet hayatımızda gitgide daha büyük bir yer kaplıyor. İlgi görmesinin nedeni pek çok alanda sunduğu kolaylıklar. Örneğin evimizde ya da işyerimizde kendimize ayıracağımız kısa bir zamanda dünyanın herhangi bir yerindeki müzeyi ziyaret edebiliyor, her türlü bilgiye anında erişebiliyor ya da alışveriş yapabiliyoruz.
Artık pek çok kişi dükkan dükkan gezmek ve bitpazarlarına gidip kullanılmış eşya almak yerine oturduğu yerden alışveriş sitelerine bedava ilan veriyor, istediği ürünü alıp satabiliyor. Bu sitelerde ana sayfadan aradığınız ürünle ilgili kategoriye girdiğinizde karşınıza pek çok seçenek çıkıyor
ve aralarından istediğiniz ürünü seçebiliyorsunuz. Helikopterden kan şekeri ölçüm cihazına kadar pek çok ürünün bulunduğu sitelerde her kesimden ve yaştan insan alışveriş yapıyor. Kullanmadığı ya da az kullandığı eşyaları satmak isteyenlerin verdikleri ilanlar kontrol edildikten sonra 30 gün süreyle yayınlanıyor.
Diyelim ki, siz de ikinci el eşya arıyorsunuz ama dükkan dükkan dolaşmak için ne vaktiniz var ne de enerjiniz. O zaman tek yapmanız gereken bilgisayarınızın başına geçip sanal bitpazarlarını ziyaret etmek.
Sanal bitpazarı sitelerinin yöneticilerine nasıl çalıştıklarını ve izlenimlerini sorduk. Bakın neler anlattılar...

"Zaman kazancı sağlıyoruz"
Genellikle bilgisayar, cep telefonu, DVD, emlak ve araba alım satımı yapılıyor. Kullanıcılar kendi aralarında anlaşıp teslimatı gerçekleştiriyor. Sitemiz her kesimden kullanıcısı olan geniş bir yelpazeye sahip. Mağazalar hizmetimizi kullanan üyelerimiz ürünlerini rahatça pazarlayabilir. İnternet kullanılarak yapılan alışveriş çok önemli bir zaman kazancı sağlıyor. Ama ödeme ve teslimat konularında sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu sorunu çözmek için yakında önemli bir atılımlar yapacağız. Bize ilginç ilanlar geliyor. Bunların içinde en çok ilgimi çeken satılık helikopter ilanıydı.

"En çok talep bilgisayar ve cep telefonuna"
En çok satılan ürünler arasında bilgisayar parçaları ve cep telefonları yer alıyor. Teslimatı alıcılar ve satıcılar aralarında anlaşıp hallediyor. Genellikle üniversite öğrencileri ve gençler sitemizde ilan verip alışveriş yapıyor. Biz sitede sadece seri ilanlar yayınlıyoruz. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte sanal ortamda ikinci el alışverişin artacağına inanıyoruz.

"Sitemiz bir buluşma yeri"
Sitemizde ağırlıklı olarak ikinci el ürünler açık artırma yoluyla satılıyor. En büyük özelliğimiz hem kişilerin hem de şirketlerin hemen her çeşit ürünü satışa sunabilmesi ve online tahsilat yapabilmesi. Herhangi bir kişi evinde giymediği bir kıyafetini, değiştirmek istediği cep telefonunu veya seyretmediği filmini GittiGidiyor’da değerlendirip nakte çevirebiliyor.
Alıcı ve satıcı arasında ticaret şöyle gerçekleşiyor: Alıcı kazandığı malın bedelini kredi kartı / EFT / banka havalesi seçeneklerinden biriyle GittiGidiyor havuz hesabına öder. Satıcı üç gün içinde malı kargolar, alıcı teslim aldığı ürüne onay verir, para satıcıya otomatik olarak aktarılır.
Bu tür alışverişi tercih edenlerin yelpazesi oldukça geniş. Çünkü hemen her kitleye hitap eden bir ürün portföyümüz var. GittiGidiyor ürün alıp satmaz, sadece buluşma yeridir. Sitedeki sekiz binden fazla açık artırmanın tamamı kullanıcılar tarafından düzenleniyor.

"Gaz maskesi de satarız Osmanlı tapusu da"
Şahıslar hariç, profesyonel olarak GittiGidiyor’u alternatif bir satış kanalı olarak da kullanan birçok küçük ve orta ölçekli işletme mevcut. Müzik mağazaları, giyim ve aksesuvar butikleri, elektronik mağazaları gibi.
GittiGidiyor’da en çok satılan ürünleri; koleksiyon malzemeleri (pul, para, efemera), DVD filmler, cep telefonları, kitap ve giyim eşyası olarak sıralayabiliriz.
İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin büyük avantajları olduğuna inanıyoruz. Satın almayı düşündüğünüz ürünün fiyatı ve niteliği hakkında hemen bilgi edinebiliyorsunuz. Zaman kazancınız çok büyük, ürünler kapınıza geliyor ve daha güvenli.
Sitemizde birçok ilginç ürün satıldı, hemen her gün de satılıyor. Örnek mi? Gaz maskesi, Gırgır ve Çarşaf dergileri, Osmanlı tapusu (Üsküp), Nuri Abaç’ın yağlıboya tablosu, kondisyon aletleri, Kayseri kilimleri, 10 Kasım 1938 tarihli Cumhuriyet gazetesi, 1920’lere ait eczane sargı bezi kutuları, kemik kitap ayraçları...
Şu anda açık artırmadaki ürünlerden bazıları ise şöyle: II. Mahmud’a ait 18 satırlık bir ferman, Tommy Hilfiger mont ve Nike ayakkabı, imzalı Süleyman Demirel posteri, Osmanlı tüfek süngüsü, bir Kemal Sunal filminin orijinal afişi.

































Yazarlar