Pazar Son 40 yılın skandalları

Son 40 yılın skandalları

07.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dikkat!!! Testus bir sınav değildir... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamaktadır... Testus’taki şıklardan biri mutlaka doğru yanıttır ve doğru olanı bazen şıkların en komiğidir... Yanıtlar her Testus’un altında, göz ucundadır... Ezcümle, en iyi sınav testustan beterdir...

Son 40 yılın skandalları

Son 40 yılın skandalları

Dikkat!!! Testus bir sınav değildir... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamaktadır... Testus’taki şıklardan biri mutlaka doğru yanıttır ve doğru olanı bazen şıkların en komiğidir... Yanıtlar her Testus’un altında, göz ucundadır... Ezcümle, en iyi sınav testustan beterdir...

TESTUS SKANDALUM / Ahmet Turhan Altıner

Son yüzyılın skandallarını sürüp süpürmek amacıyla yazmaya koyulmuştum... O kadar ülkede o kadar çok skandal vardı ki, yerimiz ise işte bu kadar... Sonunda, Darwin teorisini mahkum etmeye çalışan 1925 tarihli Maymun Duruşması skandalını, 1947’deki Komünist Avcısı McCarthy ve 10 Hollywoodlu skandalını, 1951’deki Rosenbergler skandalını ve daha bir çok esaslı skandalı atladım... Yakın zamanda Clinton Monica seks skandalını da isteyerek ıska geçtim... Skandalların iskandili içine Türk skandallarını koymadım, ne meşhur "Yavuz Havuz" skandalı var burada, ne de Otel skandalları... Ne Kaçanın, Kovalayanın, Yakalayanın, Yakalar Gibi Yapanın, Üçlerin, Yedilerin, Morların, Yeşillerin Birbirine Karıştığı Çetrefilli Susurluk skandalını, ne Küflü Çadırın Farkına Varıldığı Kızılay skandalını, ne de Gece Banka Soyan Yeğen skandalını buraya almadım... Bir başka sefere sadece bizim skandalları sıralayacağım...
Amacım, 1963’teki Profumo’dan başlayarak skandalların tiplerini, önünü, ardını, sırrını, tekrarını keşfedebilmek... Şehvet, rüşvet, siyaset skandalları çoğunlukta... Baktım, skandallar bir olayın ortaya çıkışını anlatmaktan çok, neden uzun bir süredir ortaya çıkmadığını akla getiriyor... Bu da sistemlerin çalışmadığını gösteriyor zahir... Skandalların bazısı sadece fanfar, medya sirkinin doymak bilmediği seyirlikler... Bazıları da sanki içlerinde bir şeyleri gizliyor, güya patlamasına patlıyor da... Çoğu skandalın içinde cezalanıp yuvarlanıyor günah keçileri; malın anasını da danasını da malum malın gözleri, sırtlamış götürmede çoktan... Bazı skandal habire tekrarlıyor, tarihin anlamsız tekerrürü gibi... Bazen skandalların gerçek olmadığını düşündüm, bazen de aklıma başka sorular geldi, soruların içine yerleştirdiğim... Skandalların anatomisini yakalamaya çalışmak hayli eğlendirdi beni... Yaklaşık son kırk yılın skandallarını birlikte soruşturmaya buyur ola bu kez de...

1 Casus telekıza vurgun lordun başkomutanlığa tayini skandalı
1963 İngiltere’sinde muhafazakar başbakan Macmillan’ın savunma bakanı Lord John Dennis Profumo, tele-kız Christine Keeler’le işi pişirmiş. Kızın Londra’daki Rus deniz ataşesi İvanov’un da sevgilisi olduğu ortaya çıkınca kocaman pespembe bir soğuk savaş skandalı patladı. Profumo, ilişkiyi reddetti, yalanı ortaya çıkınca istifa ettirildi. Ya sonra?
a. Başbakan Macmillan cinsellikle ilişkim yok dercesine prostat ameliyatı gerekçesini ortaya atarak bir yıl sonra çekildi. Böylece iktidar yolu, prostat sorunu olmayan işçi partisi lideri Harold Wilson’a açılmış oldu!!!
b. Lord Profumo kendini hayır işlerine adadı, memleketi tarafından 1975’te kendisine İngiltere komutanı payesi verildi.
c. Christine Keeler içerde biraz yatıp çıktı ve acaip ünlendi. Bu günlerde yazdığı kitap, ironiye dikkat edin, Macmillan’ın bir zamanlar sahibi olduğu yayınevi tarafından yayınlanıyor. Yayınevinin şimdiki sahibi torun Macmillan’lar Keeler’e sahip çıkıyor. Seks casusu telekız Christine Keeler medyadaki yerini hiç yitirmedi, filmleri yapıldı, tiyatrosu oynandı.
d. Aşk, ihanet, asalet, seks, politika, nefret, tekmili birden 32 kısım hepsi...

2 Siftah global rüşvet skandalı
1970’lerin ortalarında Amerikan Lockheed firması uçak ihalelerinde pek çok ülkenin politikacılarına milyonlarca dolar rüşvet yedirdiğini açıklayınca, yer yerinden oynamıştı. Bu ilk global skandal Hollanda’nın Nazi yanlısı prensi Bernhard’ı rezil ettiği gibi Japonya’nın o zamanki güçlü başbakanı Tanaka’nın hükümetini düşürdü. Tanaka sonra ne oldu?
a. Kamikaze
b. Yakuze
c. Dört yıla mahkum oldu, onu da çekmedi.
d. Adamı apar topar götürüp Harward’da profesör yaptılar.

3 Skandal bağımlılığı diye bir şey var galiba... Hem 1960’larda başkan Kennedy zamanındaki Küba çıkartması skandalında, hem de 1972’de Nixon‘un yanında Watergate skandalında bilfiil rol almış olan aynı kişi aşağıdakilerden hangisi?
a. Rambo
b. Kirli Harry
c. Howard Hunt
d. Hepsi

4 En büyük Watergate başka büyük yok
1974’te başkan Nixon’un istifasıyla son bulan, 1972 seçimi öncesinde Washington D.C.’da Watergate binasındaki Demokrat parti ofislerine gizlice girerek ve telefonları dinleyerek yaratılan skandalın suçluları işin sonunda fazla ceza almadı. Yeni başkan Gerald Ford da Nixon’u bütün suçlarından affetti. Peki, müthiş Watergate skandalının halk üzerinde hangi etkisi oldu?
a. ABD halkının hükümete güveni sarsıldı.
b. Başkanın gücü kongreye kaydı.
c. Watergate binası çok meşhur oldu. 1998’de Monica Lewinsky ve annesi de o binada oturuyorlardı.
d. Hepsi veya hiçbiri

5 Flick menşeli "Don Kohleone" skandalı
Federal Almanya’da 1980’lerde bir rüşvet skandalı patlamış ve pek çok politikacıyı adamakıllı sarsmıştı. Flick adındaki büyük bir holding tarafından partilere milyarlarca mark akıtıldığı, karşığında da iktidara kim gelirse gelsin, vergi indirimi sağlanmasının şart koşulduğu ortaya çıkmıştı. En büyük kabağın Hristiyan Demokratlar Birliği’nin başında patladığı "Flick skandalı"ndan sıyırtmış tanıdık biri var. Yaklaşık 20 yıl sonra yine aynı suçlamayla, partiye illegal fonlar kabul ettiği ortaya çıktığı için geçen yıl istifa etmek zorunda kalan (skandal bağımlısı!!!) Helmut Kohl... Peki, yirmi yıl önce Kohl vartayı nasıl atlatmış?
a. Almanlar yirmi yıl önce böyle skandalları fazla takmıyorlarmış.
b. Helmut Kohl geçici olarak hafıza kaybı beyan etmiş ve olaydan sıyırtmış.
c. Skandal kabağı CDU başkanının başında patlamış. "Kohl," Almancada karnabahar demek olduğu için ona dokunulmamış.
d. Hepsi veya hiçbiri

6 Bu ne perhiz ne bu silah satışı skandalı
1985’te, güya ambargolu İran’a ABD tarafından yasadışı olarak gizlice silah satılıp edinilen kar ile Nicaragua’daki sağcı kontgerillara 30 milyon dolar verildiği gariptir ki önce Lübnan’da yayınlanan bir dergide çıkmıştı. Sonra skandal patlak verdi. Bu pervasızlık örneği yönetim skandalının kahramanları bizzat başkan ve güvenlik konseyi üyeleriydi. Onlara bir şey olmadı, her zamanki gibi skandal kabağı bir günah keçisinde patlatıldı. Sonuçta ona da bir şey olmadı. Kimdi?
a. Meşhedi Cafer
b. Hasbi Tembeler
c. Teğmen Tom Mix
d. Teğmen Oliver North

7 Kendini koşturmayıp ilacını koşturma skandalı
1988 yaz olimpiyatlarında kazandığı 100 metre madalyası geri alınınca, Ben Johnson, "Koç bana ancak bunu alırsan şampiyon olabilirsin dedi," diye ifşa ederek bir skandalı patlatmıştı. Doping ilacı neydi?
a. Steroid
b. Hemoroid
c. Dopamin
d. Nişadırin

8 Gerçeğin kendisi değil rengi skandalı
Haziran 1994’te karısıyla arkadaşının cinayete kurban gitmesinden günler sonra spor arabasıyla kaçarken polisin cinayet zanlısı olarak yakaladığı Amerikalı star siyah sporcu O.J. Simpson’un davası, medyanın içine gibi cup diye daldığı fanfarlardan biri değil mi, aynen başkan Clinton ve Monica Lewinsky skandalı gibi. Beyazlar o cani olabilir diyordu, siyahlar, asla. Sonunda O.J. Simpson beraat etti ama ya kamu vijdanı?..
a. En iyi avukatın ölü bir avukat olduğu fıkrası dillerde.
b. Amerikan adalet sistemine ve hakimlere güven azaldı, deniyor.
c. Bu dava, demokratlar değil de cumhuriyetçiler iktidarı sırasında görülmüş olsaydı acep O.J. Simpson beraat eder miydi; siyahlardan yana görünmek gibi bir seçim yatırımı var mı bu işte diye şüphe zihinlerde.
d. Hepsi ama bence gerçeğin rengi yoktur.

9 Son olimpik dolambaç skandalı
Geçen yıl, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin olimpiyat oyunlarının Sydney’de yapılmasını garantilemek için Avustralya’dan rüşvet yediği ortaya çıktı. Avustralyalılardan skandala rağmen tıs yok, havai fişekler içinde havai biçimde herşeyleri kutlayıp duruyorlar, öte yandan komite başkanı istifa etmeyeceğim diye tepiniyor. Kim bu ahir skandal kahramanı?
a. Kofi Annan
b. Slobodan Milosevic
c. Juan Antonio Samaranch
d. Hiçbiri

10 Son havari skandalı
Herkese, her yerde, her zaman demokrasi havarisi kesilen ABD, 2000 yılında gitti sayımı çok tartışmalı bir başkanlık seçimi sonucunda kendisini demokratlığa ters bir gruba teslim etti. Bence bu seçim bir skandaldı. Adını koyalım mı?
a. Zorla başkan Bush skandalı
b. Şaibeli seçim şehit demokrasi skandalı
c. Elaleme verir talkımı skandalı
d. Hepsi veya hiçbiri

Yanıtlar:
1) d, 2) c, 3) c, 4) d, 5) b, 6) d, 7) a, 8) d, 9) c, 10) d




PAZAR