21.03.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:
Kaan Yarman
Limon muhallebili pay
MALZEMESİ
Pay katmanı için:
170 gram tereyağı (Oda sıcaklığında)
70 gram şeker
200 gram un
Muhallebisi için:
4 orta boy limonun suyu
Aynı 4 limonun kabuğunun rendesi (Beyaz kısımlar rendelenmeyecek)
200 gram pudra şekeri
120 gram tereyağı
3 yumurta artı
1 yumurtanın sarısı
YAPILIŞI
Pay katmanı için: İlk önce tereyağı ve şekeri 4 dakika boyunca iyice kabarıp pofidikleşene kadar çırpıyoruz. Sonra unu ilave edip tüm karışımın tek vücut olmasını sağlıyoruz. Tamamen karışan harcı içine yağlı kâğıt serilmiş 20x20 ölçüsünde bir kaba alıp iyice bastırıp düzlüyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fansız (160 derece fanlı) fırında 16 dakika pişirip soğuması için kenara park ediyoruz.
Limon muhallebisi için: İlk olarak yumurtaların alayını çırpıp kenara park ediyoruz. Bir tencerenin dibine az biraz su koyup minikli kaynamaya bırakıyoruz. Bu tencerenin üstüne oturacak; ancak tabandaki suya asla değmeyecek başka bir metal veya cam kabın içine çırpılmış yumurtalar hariç tüm malzemeyi ekliyoruz. Bu karışımı sürekli karıştırarak benmari yöntemiyle tereyağının tamamen erimesini sağlıyoruz. Sonrasında hemen yumurtayı işin içine dâhil edip durmaksızın çırpmaya devam ediyoruz (hemen dâhil etmezsek sıcaktan yumurtalar pişebilir, biz bunu istemiyoruz). Ortalama 6-7 dakika boyunca benmaride çırpıp üstteki kabı alıp kenara park ediyoruz (kıvamı yavaş yavaş koyulaşıp muhallebinin bir tık açık kıvamında olacak). Ardından limon muhallebisini payın üstüne ekleyip 160 derecedeki fansız (150 derece fanlı) önceden ısıtılmış fırında 17 dakika pişiriyoruz. Yanlar fokur fokur kaynayacak, ortası bıngıl bıngıl sallanacak.
Sonra bu minnoşu çıkarıp 20 dakika dışarıda soğumaya bırakalım. Ardından buzdolabına alıp 1 gece istirahat etmesini sağlayalım. Sonra afiyetle yiyelim.
Günün manisi
Görüntüsü cheesecake gibi
Tadının alakası yok tabii
Alt tarafı müthişli bir pay
Üst tarafı limonlu muhallebi