28.03.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:
Kaan Yarman
Yer fıstığı ezmeli cheesecake
MALZEMESİ
Tabanı için:
30 adet kakaolu bisküvi
113 gram erimiş tereyağı
Cheesecake dolgusu için:
900 gram sürülebilir beyaz peynir
360 gram yer fıstığı ezmesi
200 gram şeker
100 gram esmer şeker
5 yumurta
3 yumurta sarısı
200 gram krema
Yer fıstığı ezmeli ganaj:
300 gram bitter çikolata
200 gram krema
70 gram yer fıstığı ezmesi
1 çimdik tuz
YAPILIŞI: Tabanı için; ilk olarak tereyağını fokurdatmadan eritip kenara park ediyoruz. Kakaolu bisküvileri rondoda tuzla buz edip içine erittiğimiz tereyağını ekliyoruz. İyice karıştırıp 23 santimetre çapında, içini yağladığımız, etrafının tamamını 2 tur alüminyum folyoyla sardığımız kelepçeli bir kalıbın içine bastıra bastıra seriyoruz. 180 derecedeki önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirip üşümesi için kenara alıyoruz.İç dolgusu için; ilk önce peynirle yer fıstığı ezmesini 2 dakika boyunca çırpıyoruz. Ardından şekeri ilave edip tekrar çırpıyoruz. Sonrasında yumurtaları tek tek kırarak işin içine ilave ediyoruz (yani kırıyoruz, çırpıyoruz, tekrar kırıyoruz, tekrar çırpıyoruz). Yumurtalar bitince kremayı ekleyip 30 saniye kadar daha iyice çırpıp tüm karışımın iyice samimi olmasını sağlıyoruz. Tek vücut olan karışımı kelepçeli kalıbın içine alıyoruz. Kelepçeli kalıbı da ondan büyük bir kabın içine oturtup büyük kapla kelepçeli kalıp arasına 4 bardak sıcak su döküyoruz. Önceden ısıtılmış 165 derecelik fırında 75 dakika pişiriyoruz. Sonrasında fırının kapağını aralayıp 20 dakika daha içeride tutuyoruz. Kelepçeli kalıbı fırından alıp kalıbın komple kenarından bıçakla bir tur geçiyoruz (çatlama yapmaması için). Sonra üşümesi için 1 geceliğine buzdolabına park ediyoruz. Ganaj için; kremayı kenarlarından fokurdatıp içine yer fıstığı ezmesinden ekliyoruz. İki minnoş iyice samimi olunca işin içine çikolatayı dâhil edip iyice erimesini sağlıyoruz. Ardından cheesecake’in üstüne döküp afiyetle yiyoruz.
Günün manisi
Yapması ister biraz emek
Ancak seveceksiniz ailecek
İşin püf noktası şu ki
Yumurtaları kırın tek tek