Pazar Tüp bebekte rahmin önemi

Tüp bebekte rahmin önemi

19.05.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Bir kadının hamile kalabilmesi için en önemli konu embriyo kalitesi olsa da, bir o kadar daha önemli olan konu da rahmin sağlıklı olmasıdır. Rahim filmi bu konuda en önemli teşhis aracıdır.

Tüp bebekte rahmin önemi

PROF. DR. GÖKALP ÖNER- Rahim biz kadın doğum uzmanlarının yolcu uçağımızdır. Rahimde var olan her durum, çocuk istemi sürecini olumsuz yönde etkiler. Rahim içerisinde görülen farklı yapılar ya da şekilsel bozukluklarda cerrahi işlemlerle müdahaleyle embriyonun tutunabilecek alanının sağlanması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Rahim içerisinde bulunan yapılar hepimizin bir yerlerden mutlaka duyduğu ya da bildiği polipler ve miyomlardır. Bunların rahim içerisinde neden oluştuğu ile ilgili net bir bilgi olmamakla birlikte bu yapıların yüksek östrojene bağlı olduğu teorileri kabul görmektedir. Bu yapılar maalesef ki rahmin içini daralttığı gibi, embriyo tutunma alanını da küçültür.

Yapışıklıklar kolayca tespit edilebilir

Rahim içerisindeki şekilsel bozukluklara göz attığımızda ise rahimde perde görülmesi, rahmin T şeklinde olması, tek boynuzlu veya çift boynuzlu şeklinde görülmesi gibi durumlardan söz edebiliriz. Zaman zaman rahimlerde basıklık ya da daha önceden geçirilmiş kürtaj ya da diğer cerrahi işlemlere bağlı yapışıklık da tespit edilebilir. Bu tespitleri yaparken rahim filmleri kadın doğum uzmanlarının vazgeçilmezi, olmazsa olmazıdır. Bizzat çeken hekimin net gözlemi ile rahimdeki durum çok rahat tespit edilebilir.

Haberin Devamı

Emriyonun tutunacak yeri olmalı

Rahimde görünen bu durumlar gebeliğe engel teşkil edebildiği gibi, gebelik oluştuğunda düşüğe de sebep olabilir. Gelişecek, tutunacak embriyonun tutunacak yerinin olmaması direkt olarak düşük sebebidir. Bu noktada hekimlerin yapacağı histeroskopik cerrahidir. Rahim içine bu müdahale ile alan genişletilir, polip ya da miyomlar varsa bu yapılar alınır ve rahim içi rahatlatılır.

Böylelikle rahim içinde embriyocuklarınız, yani yolcularınız için uçağınız hazır durumdadır. Eğer sadece rahim kaynaklı çocuk sahibi olunamamışsa, bu işlemle kendiliğinden gebelik elde edilen birçok çift mevcuttur. Bu durum da hekimler için yüz güldürücüdür.

Tüpler de en az rahim kadar önemli

Kadın doğum uzmanı hekimlerin ilgilendiği iki önemli üreme organı var: Yumurtalıklar ve rahim. Bunları birbirine bağlayan ve kanal görevi gören tüpler de son derece önemlidir. Tüplerde görülen bazı durumlar da gebe kalmaya engel teşkil edebilir. Şimdi tüplerin rahmi ve yumurtalığı birbirine bağlayan köprüler olduğu için çocuk isteminde aslında ne kadar büyük önem arz ettiklerini birlikte görelim.Rahim filmi ile rahimle birlikte tüpler de incelenir ve tüplerden kapalı olup olmadığını görebilmek için sıvı gönderilir. Bu sıvı bazen tüplerin açılmasına yardımcı olur ve rahim filmi sonrası bile bazen bebek haberleri verilebilir. Ama çoğunlukla rahim filmleri kapalı görülür ve film çekimi anında bu tüpleri açmak pek mümkün olmaz. Bu durumda çiftler tüp bebeğe yönlendirilir. Birçok çift tüplerini açtırmak isteği ile hekimlere gider. Tüplerin açılması durumu dış gebelik şanssızlığını artırmaktadır. Ayrıca tüpler iyileşme sürecinde ne yazık ki geri kapanabilir.

Haberin Devamı

Sıvı birikimine müdahele edilmeli

Bunun dışında tüplerde görülen hidrosalpenks yani tüplerde sıvı olması durumu da rahim filmi ile tespit edilen önemli bir durumdur çocuk istemi sürecinde. Tüp içinde bulunan sıvı rahmin içine akar ve rahimde embriyonun tutunmasını engeller. Bu sebeple hidrosalpenkslere kesinlikle müdahale edilmelidir. Bu müdahale de laparoskopik cerrahidir. Bu cerrahi işlemle şiş tüp kapatılır. Eğer o bölgede ağrı şikâyeti varsa tüp de çıkarılabilir. Öncelikle anlaşılması gereken en önemli nokta şiş olan o tüp açık bile olsa artık fonksiyonunu yitirmiştir. İçindeki sıvı rahmin içine aktığı ve bu akış kapatılmadığı sürece gebelik şansı olmaz. Tabii ki bir kadın için tüp kapatılması fikri kolay değildir ama amaç çocuk istemi ise bu yapılmak zorundadır.

Haberin Devamı

Yapay zekadan faydalanılıyor

Ve yeni bir gelişme tüp bebekte daha önceden rahim ultrason ile değerlendirilip transfere gün verilirdi. Artık günümüzde bunu yapay zeka sağlıyor. Bu şekilde embriyonun tutacağı tutunma penceresini belirliyor veya ‘Bu rahim uygun değil, buna ek girişimsel işlem yap, rahimin kanlanması yeterli değil ya da rahim duvarı embryonun tutunmasına uygun değil, farklı bir yöntemle araştır’ şeklinde hekimleri yönlendiriyor. Bu şekilde embriyonun rahme tutunup tutunmayacağı veya rahimsel bir sorun olup olmadığı hakkında da bilgi veriyor.