Pazar Uydur uydur yaz!

Uydur uydur yaz!

25.07.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bu “haber” sitelerindeki bir harfe bile inanmamak gerek. Yine de bazen “sazan”lar çıkıyor

Uydur uydur yaz

İlk bakışta gerçek haber gibi duruyor. Kullanılan kelimeler, cümlelerin akışına vs. baktığınızda herhangi bir haber sitesinde okuduklarınızdan farkı yok. Ama içerik bir tuhaf. Kitaplar üzerinde uyuyacak kedi bulunamadığı için kapanma tehlikesi yaşayan sahaflardan, Balkanlar’dan Türkiye’ye soğuk hava gelmesini yasaklayan uluslararası anlaşmalardan bahseden bazı haberler...
En ünlüsü zaytung.com olan bu mizahi asparagas haber sitelerine son 10 gün içinde iki tanesi daha katıldı. Bunlardan krampon.net sadece spor haberleri veriyor.
Bu sitelerdeki haberlerin bazılarının okurları fena halde tuzağa düşürdüğünü, e-posta zinciri halinde dolaştığını, hatta bazı tartışma programlarına konu olduğunu hatırlatalım.

Referandum döneminin tek adresi: Erkan Yolaç

Haberin Devamı

İnci Gaste
İnternetin popüler sözlüklerinden İnci Sözlük’ün “kardeşi” İnci Gaste de kurulalı henüz çok kısa bir süre oldu. “Yazmadıysa doğrudur” sloganını kullanan sitedeki haberlerin bazıları şöyle: “Referandum tartışması ekrana sıçradı! Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan, Erkan Yolaç’a konuk oluyor”, “Sınav sisteminde değişiklik: İstenilen sorudan sınava başlamak yasaklandı”, “Teşekkür’ü 1 puanla kaçıran öğrenciler dernekleşti”

Vizeleri kaldırdığımız ülkelere gitmiyoruz, çok ayıp oluyor
Bu sitelerin Türkiye’deki en ünlüsü zaytung.com. Kısa sürede markalaştı; inanması güç haberlerle karşılaşıldığında insanlar birbirine “Zaytung haberi gibi” demeye başladı. Sitede anket, astroloji, dergi kapakları gibi bölümler de var.
Sitedeki bazı haberlerin başlıkları şöyle: “Hatalı basılan kılavuzlar hakkında ÖSYM’den yeni açıklama: Kaç yıldır doğru basıyoruz da noluyor? Gören de hep tıbbı kazanıyorsunuz sanacak...”, “Hollywood yıldızları evlat edindikleri çocukları biyolojik ailelerine iade ediyor”, “Dışişleri Bakanlığı: Vizeleri kaldırdığımız ülkelere gitmiyoruz, ayıp oluyor”, “Sıradaki Sanatçı Müzik Okulu’nda sadece sabah programlarına konuk olmaları için müzisyenler yetiştirilecek”.

Hakan Bil (Zaytung.com)
-Zaytung ismi, Almanca gazete anlamına gelen “zeitung” sözcüğünün Türkçe (biraz da yanlış) okunuşundan geliyor.
Sitenin temel editör kadrosu yedi kişi. Bir de bunlar dışında 25 bine yakın kayıtlı kullanıcı var. Sitemize günde ortalama 35 bin civarı tekil kullanıcı geliyor.
-Zaytung benzer pek çok iş gibi can sıkıntısından oluştu. Geçen yaz evde yapmaya başladım. Bir şeyler ortaya çıkmaya başlayınca arkadaşlara gösterdim. Onların da hoşuna gitti ve katkıda bulunmaya başladılar. Uzunca bir süre öyle dört-beş kişi takıldıktan sonra bir yerlerde kontrolden çıktı olay.
-Sitedeki pek çok haberin kahramanı Ersin Özbükey. Sitenin ilk haberleri yazılırken her haber için ayrı ayrı isim bulmaya üşendiğimizden böyle kulağa gerçek biri gibi gelen ama gerçek de olamayacak bir isim uydurmuştuk. Sonra siteyle birlikte o da kendi çapında minik bir şöhret edindi.

Siperde çökmeyen Kemal Kılıçdaroğlu’na Başbakan övgüsü: “Çılgınsın meeen!”
Ne Güzel Haber’in en önemli farkı olarak video haberlerini göstermek mümkün. Zaten planları arasında siteyi haber televizyonu gibi bir formata dönüştürmek, hatta oradan bir televizyon programı yapmak da var.
Sitedeki bazı haberlerden başlıklar: “Başbakan’dan siperde çömelmeyen Kılıçdaroğlu’na yorum: “Çılgınsın meeen!”, “Sadece deterjan reklamlarında oynayan makine tamircisi sanat hayatının onuncu yılını kutluyor”, “Hocalar pişman: Keşke gidiş yoluna puan vermeseydik”.

Emre Boztepe (Neguzelhaber.com)
l-“Tarım Bakanlığı Farmville’i kapattı” diye haber yaptık. Medya balıklama atladı. Ertesi gün Tarım Bakanlığı açıklama yapmış “Yok öyle bir şey” diye. “Türklükten vazgeç,
40 bin avroyu kap” diye Ermeni meselesiyle ilgili bir haber yapmıştık. Ona da çok inanan olmuştu, bazı gazeteciler aradı hatta. Doğru zamanda insanlara inanmak istedikleri bir şey sununca sorgusuz kabul ediyorlar.


Yılmaz Vural, Dünya Jimnastik Şampiyonası’na katılacak
Krampon.net henüz bir ayını doldurmamış bir site. Metinlerini, internet yayıncılığında tecrübeli Mehmet Özen yazıyor. Sitede sadece spor haberi var. Örneğin, Fenerbahçe’nin yeni transferi Dia’nın küçükken sarı-lacivertli takımı tuttuğunu onlar ortaya çıkardı(!)
Sitedeki bazı haberlerin başlıkları: “Macaristan’da düzenlenecek 23. Dünya Jimnastik Şampiyonası’nda Türkiye’yi Yılmaz Vural temsil edecek”, “İspanya’daki misyonunu tamamlayan Del Bosque, Yeniköy’deki asli görevine dönmeye hazırlanıyor”, “Daum’dan şok açıklamalar devam ediyor: Deivid de Souza klozet kapağını kaldırmıyordu!”

Mehmet Özen (Krampon.net)
-Türkiye’de masa başı haberi diye bir realite var. Bu tarz haberleri üretmek kolay bir şey olmasa gerek. Bu haberlerin araları klişelerle doldurulmalı ki yapılan iş hafiflesin. Mesela çok
bilinen bir klişedir, bir futbolcuyla anlaşılmıştır ama eşi asla ikna edilemez. Biz de buna karşı krampon.net olarak dört eşi olan bir
Arap oyuncunun transfer hikayesini kaleme aldık.
-Haberlerimiz gerçek zannedilmesin diye metinlerin içine bir-iki absürtlük yerleştiriyoruz mutlaka.
-Sloganımız “Bu haberlerle lig bitmez” de her sezon mutlaka söylenen “Bu hakemlerle lig bitmez” lafına bir gönderme. Ben kendimi bildim bileli Türkiye’de hakemlerle bitebilen bir lig olmamıştır.
- Toplam üç kişilik bir ekibiz. Yakın zaman önce “Haber Gönder” bölümümüz de açıldı, artık kullanıcılarımız da haberlerini gönderebiliyor.




Dünyanın en ünlüsü, bizimkilerin de ilham kaynağı: The Onion

Haberin Devamı

The Onion 1988’de gazete olarak kuruldu. O da gazetede çıkan haberlerin parodisini yapıyordu. Daha sonra görüntülü haberler yapmaya başladılar. 1996’da kurulan web sitesi, geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı. “Gerçek gibi yazılan yalan ve komik haber” diyebileceğimiz tarzın dünyadaki en ünlü örneği.
Gazetenin kendi açıkladığı rakamlara göre günlük gazete satışı 700 bine yaklaşıyor. Web sitesini ziyaret edenlerin de yüzde 61’i 18-44 yaş aralığında.