18.05.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:
Aradan yıllar geçmiş... Macallan damıtımevinin yanı başındaki yönetim merkezi tarihi Easter Elchies evinde, bu konuşmaların yapıldığı şömineli odadayım. Kadehimde 18 yıllık bir "Macallan Gran Reserva" var. Tüm Macallanların belki de en "şarapsı" olanı bu. Zira İspanyadan yeni getirtilen ve içinde daha önce viski bekletilmeyen taze meşe fıçılarda dinlenmiş 18 yıl. Bunca yıl boyunca, ham viskinin alkolü fıçıların çeperlerindeki tatlı İspanyol şarabı şerinin tortularını çözdükçe çözmüş. Bu nefis viskinin renginin bakır kızılı olması da bundan.Önceki hafta, bir grup gazeteciyle birlikte Famous Grouse ve Macallan viskilerinin ithalatçısı Maxxiumun konuğu olarak İskoçyadaydık. Daha önce çeşitli aralıklarla gittiğim Macallanda anı tazeleme, son viskileri tatma imkanını buldum. Ve İngiliz Akademisinden "2002 En İyi İnteraktif Eğlence Merkezi" ödülünü alan, Disneylandden esinlenerek yapılan süper modern "Famous Grouse Experience" eğlence-tanıtım merkezini gezme imkanını buldum. Yemyeşil yaylaların ortasından gümüş rengi pırıltılar saçarak akan bir nehir... Nehrin etrafında, geniş bahçeler içinde tek tük şatolar... Ve bu şatolardan birinin, maun rengi mobilyalarla döşenmiş, şöminesi çıtır çıtır yanan salonu... Meşin koltuklarda oturanlardan biri doğruluyor ve "Sayın başkan, değişik bir önerim var" diyor. "Önümüzdeki ay Fransada büyük bir konyak yarışması yapılacak. Viskimizi viski olduğunu söylemeden oraya yollayalım, bakalım ne çıkacak?" Yönetim kurulu başkanı viskisinden bir yudum alarak gülümsüyor ve "İlginç bir fikir. Neden olmasın?" diyor. Ve bir ay sonra sonuçlar açıklanıyor: İskoç malt viskisi Macallan, viski olduğunu bilmeden tadan jüri tarafından en iyi konyaklardan biri seçiliyor! Maltlar pahalanıyor 16 yıllık Lagavulin gibi prestijli malt viskiler Londrada bile çok zor bulunuyor. Viskiciler, Türkiye gibi zaten küçük bir pazar olan ülkelere Macallanın yeni çıkan 12 yıllık "light"ı Elegancia gibi çeşitlerini layık görüyorlar. Bu haber "Adan Zye Viski" kitabını yazmış ve büyük bölümünü bu harika malt viskilere ayırmış olan benim için büyük bir darbe tabii. Macallana bu gidişimde tattığım ve hayatımda içtiğim en güzel birkaç viskiden biri olan "Exceptional Single Cask" (İstisnai Tek Fıçı) Macallanı gibi bir viskiyi ülkemde hiçbir zaman içemeyeceğimi bilmek, doğrusu hayli üzücü...İyi haber ise malt viskilerin tanınması sayesinde daha klas ve sofistike hale gelen viski dünyasının en alt kademe ürünlerinde de çeşitlemeye gitmesi. Böylece 3-5 yıl ancak fıçıda beklemiş, uygun fiyatlı standart viskilerle 12 yıllık lüks viskiler arasında bir ara kategori yaratılıyor ve sıradan viski içicisi de bir üste terfi ettiriliyor. Nitekim İskoçyanın en çok satılan standart viskisi olan Famous Grouse, 5 yıl meşe fıçılarda beklemiş, yumuşak ve olgun lezzetli normal viskisiyle yetinmeyip, bu viskinin birkaç ay eski Porto fıçısında, birkaç ay da eski Islay Adası viskisi fıçısında beklemiş iki çeşidini daha çıkarmış. "Port Wood Finish", bu tatlı Portekiz şarabının fıçısında bir süre beklemekten gelen çok hoş tatlımsı ve şarapsı çeşnilere sahip, bence "feminen" bir viski. "Islay Cask Finish" ise Islay Adası viskilerinin isli-iyotsu karakterlerini Famous Grousea geçirmiş ve hoş bir kombinasyon olmuş. Porto çeşnili Famous Grouse aperitif, is çağrışımlı öteki ise dijestif olarak yudumlanabilecek viskiler bence. Famous Grouse bunlarla da yetinmemiş ve 50 küsur derece alkollü, "fıçı sertliğinde" bir viski de çıkararak "Ben viskimi gümbür gümbür isterim, boğazımdan geçerken alkolü yakmayan viskiye viski demem!" diyenleri memnun etmeyi hedeflemiş.İskoçyanın en modern viski tanıtım merkezlerinden olan Famous Grouse Experiencea gelince, bu ünlü markanın bağlı bulunduğu viski holdingi, birkaç yıl önce İskoçyanın en eski damıtımevi Glenturretı satın almış ve tarihi tesise dokunmadan, onun bitişiğine özel bir şov alanı inşa etmiş. Burada yüksek teknolojili animasyonlarla, viskiyi eğlenerek tanıyorsunuz. Buna diyecek bir şey yok; tek olumsuzluk, damıtımevini gezenlere Glenturretı değil, sadece Famous Grouseu tattırmaları. Viskinin hası malt viski, içine girerek karakter verdiği harman viskinin bir figüranı olmuş...İskoçyadan, viski dünyasından son haberler böyle. Kıssadan hisse çıkarmak gerekirse, kaliteli viski tutkunlarına, "Sevdiğiniz markalara sahip çıkın ve onları fazla ihmal etmeyin. Yoksa onları değil marketlerde, barlarda bile görmeniz hayal olabilir. Viski dünyası artık çok vahşi, viskiciler en iyi viskilerini onlara en çok değer verenlere gönderiyorlar" diyeyim... Altı gün süren gezinin sonunda, viskiyi oldum olası seven bir ulus olan biz Türkler için bir iyi, bir de kötü haberim var. Genellikle arzulandığı üzere, önce kötü haberi vereyim. Kötü haber, İskoç viskilerinin en klasları, en güzelleri olan malt viskilerin eskisinden çok daha zor bulunacak olması ve fiyatlarının daha da yükseleceği. Zira daha önce pahalı ve lüks konyakları bir statü sembolü olarak her fırsatta, hatta yemekle bile içen Uzakdoğulu zenginler, malt viskileri de keşfetmişler ve bu tür viskiler, daha yüksek fiyatlarla artık Uzakdoğu ülkelerine gönderiliyor. O yüzden 18 yıllık Macallan,