Pazar Yanan köyler küllerinden doğacak

Yanan köyler küllerinden doğacak

05.06.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Türkiye geçtiğimiz yıl tarihinin en büyük orman yangınlarını yaşadı. Başta Antalya ve Muğla’da olmak üzere yaklaşık 140 bin hektar ormanlık alan kül oldu.

Yanan köyler küllerinden doğacak

Ceyda Ulukaya - Hepimizi derinden sarsan bu yangınlar, alevlerle cansiperane mücadele eden bölge halkı içinse gerçek anlamda bir yıkımdı; çünkü yalnızca yaşam alanları tahrip olmakla kalmadı, hayvancılık, arıcılık, tarım alanı gibi geçim kaynakları da büyük ölçüde yok oldu. Bu bölgelerden biri de özellikle çam balıyla ve yemyeşil doğasıyla meşhur Marmaris’ti. Birçoğumuz için yaz tatilinin vazgeçilmezi, turizmin gözdesi Marmaris’in, tıpkı yangının yıkıcı etkilerini yaşayan diğer bölgeler gibi, yaralarını sarmaya ihtiyacı vardı.  

Haberin Devamı

“Hayatımda hiçbir toplantıda ağlamadım ama geçen yıl yangınlardan sonra ne yapabiliriz diye toplandığımızda gözyaşlarıma hakim olamadım. Ülkemiz bir cennet. Köylerimiz de öyle. Onları birer değere dönüştürmeliyiz.” Opet Yönetim Kurulu Kurucu üyesi ve TOBB Kadın Girişimcil helvası ve yazmanın coğrafi işaret alması için çalışmalara başlanmış. Daha da önemlisi, Bayır Köyü kadınlarına ait “Güçlü Girişimci Kadınlar Kooperatifi”nin kurulum aşamaları tamamlanmış. Marmaris Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle sağlanacak kurslar sayesinde kadınlar, doğal içerikli kozmetik dahil çeşitli kooperatif ürünleri üretecek, ev pansiyonculuğu, kırsal turizm gibi konularda eğitim alacak.  

Yanan köyler küllerinden doğacak

Fikret-Nurten Öztürk çifti, Muğla Valisi Orhan Tavlı ve Bayır Köyü Muhtarı’yla. (Soldan sağa)

Haberin Devamı

“Doğaya Saygı” projesi Bayır Köyü’yle sınırlı değil. Yıl sonuna kadar, Marmaris’e bağlı Osmaniye, Milas’a bağlı Çökertme, Gökbel ve Bozalan; Bodrum’a bağlı Pınarlıbelen (Etrim), İrmene ve Çamlık ile Köyceğiz’e bağlı Otmanlar köyü olmak üzere sekiz köy daha benzer çalışmalarla kendi potansiyelini yeniden keşfedecek. Darısı yangınların yaralarını sarmaya çabalayan diğer köylerin başına! 

Hekimlik ekolünün çıkış noktası

Bayır Köyü yanıbaşında Syrna antik kenti bulunuyor. Efsanelere göre Syrna, MÖ 12. yüzyılda sağlık tanrısı Asklepios’un oğlu, ünlü hekim Podaleirios tarafından, eşi Syrna adına kurulmuş. Syrna yerleşimi, Knidos ve Kos önderliğinde gelişen hekimlik ekollerinin de çıkış noktası kabul ediliyor.