Pazar Yarının turizm merkezi: Gazipaşa

Yarının turizm merkezi: Gazipaşa

31.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adı, Türkiye’de yetişen ilk turfanda meyve ve sebzelerle birlikte anılır. Bu görünen yüzüdür. Bunun gerisinde uçsuz bucaksız kumsallar, tertemiz bir deniz, adım başı tarih de yer alır

Yarının turizm merkezi: Gazipaşa

Alanya’dan Anamur yönüne doğru yola çıkarsanız 40 kilometre, Anamur’dan geliyorsanız 80 kilometre sonra Gazipaşa’dasınız. Merkezde “Liman” tabelasını görünce sapıyorsunuz. 2-3 kilometre sonra, Akdeniz’in en bakir sahillerinden birine ulaşıyorsunuz. Uçakla geliyorsanız, havaalanı sahil arası sadece 5-10 dakika sürüyor...

Haberin Devamı

Limana doğru ilerlerken solunuzdaki tepenin üzerindeki surlar dikkatinizi çekiyor. Burası Selinus antik kentinin merkezi. Kale Orta Çağ’da inşa edilmiş. Öyle bir yere yapılmış ki tüm deniz trafiğini kontrol altında tutuyormuş.

Balıkçı barınağı

Toroslar’dan doğan Hacı Musa Çayı, tepenin yamacını takip ederek geliyor ve burada denize dökülüyor. Eskiden çaylar denizden iç kesimlere yapılan taşımacılıkta çok önemli bir rol oynuyordu. Nitekim burası Klikyalılar zamanında önemli bir liman kentiydi. Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar döneminde de bu özelliğini korudu. Göçmen kuşların da uğrak yeri olan çay, yakın geçmişe kadar önemini kaybetmedi. Teknelere sığınma evi olmaya devam etti. Şimdilerde denize döküldüğü yerde 200 tekne kapasiteli bir yat limanı inşaatı sürüyor.

Haberin Devamı

Sahile gelince aracınızı park ediyorsunuz. Şimdi enfes, geniş ve upuzun bir kumsalın başlangıcındasınız. Burası Selinus Plajı. Çevrede sanayi tesis olmadığı için denizi tertemiz. Kafeler, restoranlar, aqua park, yüzme havuzu, su sporları merkezi arka planda. Oteller onların da gerisinde. Denize en yakın bina 200-300 metre içeride.

Gazipaşa’da denize girilebilecek yerler Selinus Plajı’yla sınırlı kalmıyor. Batısındaki henüz el değmemiş Kahyalar Plajı ile doğusundaki Koru Plajı da seçenekler arasında.

Selinus Plajı’nın bitiminde denize dimdik inen kızıl kayalar yer alıyor. Burası Kızılin. Kışın yolunuz düşerse diye söylüyorum, bu noktada karadan denize sürekli bir hava sirkülasyonu vardır. Güneye bakan kayalar güneşte ısınıyor, buraya çarpan hava denize ısınarak iniyor.

Sonuçta en soğuk günde bile rahatça denize girilebiliyor.

Korsan mağarası

Korsanların mağarası Selinus Plajı’nın son noktası Kızılin ile Kahyalar Plajı arasında. Hayli
geniş ve iki bölümden oluşuyor. Deniz
40 metre kadar içeri giriyor. Sonrasında bir kumsala ulaşılıyor. Daralarak 300 metre kadar devam ediyor.

Zamanında korsanların burasını “tatil köyü” niyetine kullandıkları her halinden belli. Neden derseniz, bir defa mağaraya sadece denizden tekneyle ulaşılıyor. İkincisi, dip tarafında tatlı su çıkıyor. Yani hem dışarıdan gelecek tehlikelere kapalı hem de susuz kaldık derdi yok. Mağara şimdilerde bölgeden geçiş yapan Akdeniz foklarına, deniz kaplumbağalarına pansiyon hizmeti veriyor.

Haberin Devamı

Yaylaları ve mağaraları nefis

Burası sırtını Toroslar’a
dayadığı için sadece deniz ve tarih açısından değil, yayla turizmi açısından da geniş olanaklara sahip bulunuyor. Başlıca yaylaları Yedikaza, Topseki, Maha, Günnercik, Mıhrap, Barçın, Yarcak Pınar, Gökkuzluk ve Belbaşı olarak sıralanıyor.

Deniz mağaralarını severim de, kara mağaraları beni sarmaz. Siz seviyorsanız, Yalandünya ve Sultanini mağaralarına çıkabilirsiniz. “Çıkabilirsiniz” demem; her ikisinin de 1.100 metre rakımda bulunmasından kaynaklanıyor.

Tarihi çok eski

Gazipaşa’nın tarihi Hititler döneminde başlıyor. Selinus antik kenti M.Ö. 628’de kuruluyor. Önemli bir liman kenti oluyor. Ardından Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlıların hakimiyetine geçiyor. Yöre halkı İstiklal Savaşı sırasında büyük yararlılık gösteriyor. 1922’de “Gazipaşa” unvanıyla ilçe oluyor.

Haberin Devamı

Yöre antik kentler açısından hayli zengin. Selinus, Gazipaşa’nın eski dönemlerdeki adıdır. Lamos kuzeydoğudaki Adanda köyüne 2, Gazipaşa’ya 15 kilometre mesafede. Nephelis’e Gazipaşa-Anamur yolunun 12. kilometresindeki Muzkent köyü üzerinden gidiliyor. Nephelis buradan 5 kilometre mesafede. Yol stabilize. Antiocheia Adcragum Güney köyünde ve Gazipaşa’ya 18 kilometre mesafede.

Uçaklar 20 yıl rötar yaptı

Havaalanının yapımına 1991’de başlandı, 1999’da tamamlandı. “Konumu sivil uçuşlara elverişli değil” diye açılmadan kapandı. 2007’de tekrar ihale edildi. 2008’de işletme hakkı TAV’a verildi. 13 Temmuz 2009’da hava trafiğine açıldı. Başlangıçta 150 kişilik yolcu uçaklarının inmesine elverişliyken, sonrasında pist uzunluğu artırılarak daha büyük uçakların inebileceği hale getirildi. 2012’de 80 bin olan toplam yolcu taşıması, 2015’de 915 bini aştı. Havaalanı sadece Gazipaşa’ya değil, Anamur-Alanya arasındaki tüm destinasyonlara hizmet veriyor.

Haberin Devamı

Salaş bir mekan

Ben gibi hırçın denizden hoşlanıyorsanız, adresiniz eski Gazipaşa - Alanya yolunun 7. kilometresindeki Kale Restoran’ın (şimdilerde Lagos Restoran) plajıdır. Kale, küçük bir koyu kuşbakışı gören salaş bir mekandır. Muz ağaçları hemen altından başlayarak denize basamaklar halinde iner. Denizi derseniz, görüp de girmemek elde değildir, tek kelimeyle muhteşemdir. n