Pazar Yaşam için ilk yardım

Yaşam için ilk yardım

12.09.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Dün Dünya İlk Yardım Günü’ydü. İlk yardım bilgisine sahip olmak, birinin ihtiyaç duyduğu acil bir durumda ona umut olmak demek

Yaşam için ilk yardım

Özlem Ülkü - Evde, sokakta, okulda, işte, her yerde kaza riski olduğu bir gerçek. Peki, acil yardıma ihtiyaç duyulduğunda sağlık ekipleri gelene kadar geçen sürede ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Zamanla yarışılan o anlarda ilk yardım uygulamaları ile hayat kurtarabilir, durumun kötüye gitmesini engelleyebilir ve iyileşmeyi hızlandırabilirsiniz. Eylül ayının ikinci cumartesi “Dünya İlk Yardım Günü” olarak kabul ediliyor. Dünyada her yıl kazalar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybediyor. Ve ölümlerin yüzde 50’sinin ilk 30 dakika içerisinde gerçekleştiğini söyleyen araştırmalar gösteriyor ki kısa sürede bilinçli, kaliteli ve doğru ilk yardım uygulamalarının hayati önemi var.

Haberin Devamı

Yaşam için ilk yardım

16 saatte sertifika

Haziran ayında düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Danimarkalı futbolcu Christian Eriksen’in aniden sahaya yığılıp hızlı müdahale ve kalp masajıyla kurtarılması da hızlı ve bilinçli ilk yardımın önemini bir kez daha göstermişti. Danimarka kaptanı Simon Kjaer oyuncunun dilinin boğazına kaçmasını önleyerek ilk müdahaleyi yapan isim olmuştu. İlk yardım bilgisine sahip olmak, birinin ihtiyaç duyduğu acil bir durumda ona umut olmak demek. Üstelik herkes hayatının bir noktasında kendisini talihsiz bir krizin içinde bulabilir. İlk yardım eğitimi alabileceğiniz çok sayıda merkezin yanı sıra AFAD ve Kızılay da bu eğitimleri veriyor.

26 ilde 34 eğitim merkeziyle bugüne kadar 219 bin kişiye sertifikalı eğitim veren Kızılay’ın İlk Yardım Eğitim Birimi Yöneticisi Elif Taşkın Aytekin, ilk yardım eğitimlerine ilginin arttığını söylüyor: “İnsanlar ilk yardım eğitimleriyle bilgi, beceri ve davranış değişikliği kazanıyor. Üç yıl boyunca geçerli olan sertifikalar için 16 saatlik programa katılmaları gerekiyor. İlk yardım temel uygulamaları, yaşam desteği, kanamalar, şok, koma gibi 13 farklı başlıkta eğitim veriliyor. Ardından hem pratik hem yazılı bir değerlendirme yapılıyor ve yüzde 85 başarı olunduğunda belge veriliyor. 3 yılda bir 1 günlük güncelleme eğitimi oluyor.”

Haberin Devamı

“En büyük yardım, yardım çağırmak”

İstanbul Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Doç. Dr. Kenan Türkdoğan, ilk yardım konusunda gittikçe bilinçlendiğimizi söylerken, en büyük yardımın yardım çağırmak olduğuna vurgu yapıyor: “İlk yardım konusunda eğitim alan ve ambulansı arayan vatandaş oranı yükseldi. İlk yardıma ihtiyaç duyulan kazaların başında ev kazaları görünüyor ama asıl yüksek oran iş kazaları. Trafik kazaları ise üçüncü sırada geliyor. Yardım istenen durumların başında yanık ve boğulmalar geliyor.

Yanıklar, en çok müdahale edilen durum. Söz konusu ilk yardım olduğunda ilk yapılması gereken 112’yi aramak. En büyük yardım, yardım çağırmak. Yapacağımız hareketin insanların hayati fonksiyonlarını daha kötüye götürme ihtimali varsa hiçbir şey yapmamalıyız. Kazada arabada sıkışan birini çıkarmaya çalışmak mesela; ya belinde boynunda kırık varsa buna dikkat etmek lazım, kolunda bir deformite var ise bunu düzeltmeye çalışmak arter ve sinir yaralanmalarına neden olur ve geriye dönüşü olmaz. Yardım çağırdıktan sonra eğer genel durumu iyi ise bilincini takip etmeliyiz. 112 gelene kadar uyarılarda bulunmalıyız. Boynunda bir yakalık varsa açmak, kanayan yerleri varsa tampon yapıp durdurmak gerekir.

Haberin Devamı

Bu uygulama her an yanınızda

İlk yardım uygulaması “First Aid” IOS ve Android üzerinden ücretsiz olarak indirebilen bir uygulama. Diyabetik acil durumlar, kafa yaralanması, kalp krizi, güneş çarpması, donmalar, zehirlenmeler, epilepsi durumları, şok, hayvan ısırıkları-böcek sokmaları, burkulmalar, astım krizi, kanama, yanıklar, tıkanma ve kemik kırıkları gibi ilk yardım gerektiren birçok konuda bilgiler yer alıyor.