Pazar Yönetim toplantımız var, çek bi pilav üstü kuru

Yönetim toplantımız var, çek bi pilav üstü kuru

13.07.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Esat Edin ayda bir ocağın başına geçiyor ve çalışanlarına kuru fasulye pişiriyor. Hem yiyorlar hem de iş konuşuyorlar. Kemer Golf&Country Club yöneticileri bu "motivasyon" buluşmalarına bayılıyor

Yönetim toplantımız var, çek bi pilav üstü kuru

İşte bunlardan biri de Kemer Golf&Country Club müdürlerinin ve çeşitli departmanlardan elemanlarının katıldığı kuru fasulye günü. Bu toplantılarda fasulyeyi patronları, Yürütme Kurulu Başkanı Esat Edin pişiriyor. Geçen yıl eylülde başladıkları bu aktivite Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Füsun Yılmaz Phillipsonın fikriymiş. "Haydi toplantılarımızı kuru fasulye eşliğinde yapalım" demişler. Son yıllarda yönetim, ekip ruhu, işyerinde motivasyon kitapları, seminerleri aldı başını gidiyor. Sürekli gurular geliyor, elemanların işi sahiplenmesinin önemini anlatıyor, motivasyonun 100 kuralı diyor, 15 adımda ekip içi iletişim yolları öğretiliyor. Bu adımlar, kurallar öğrenildikçe bir bakıyoruz yöneticiler ve elemanları kravatları ve topuklu ayakkabıları atmış birlikte salsa yapıyorlar. Ya da ekipçe yogaya gitmeler, şirket içi bowling turnuvaları, Bodrum gezileri arttıkça artıyor. Pazartesi sabahı toplantıları Boğaza taşınıyor... Denilen o ki tüm bunlar hem ekipteki arkadaşlık, birliktelik duygularını güçlendiriyor, işi sevdiriyor ve motive ediyor hem de bu tip buluşmalarda umulmadık fikirler ortaya atılıyor. "Kuru fasulye fiyakalı lafları bıraktırıyor" Pilav ve turşunun eşlik ettiği ve ekipteki herkesin bayılarak yediği fasulyenin özelliği İspir fasulyesi olması ve bir gün önceden süte yatırılması. Pilavı ise çoğunlukla Satış Müdürü Nurper Latifoğlu yapıyor."Toplantılar bizim evde oluyor. Sofrayı birlikte kurup birlikte topluyoruz" diyen Esat Edinin yemek yapma merakı üniversite yıllarında başlamış. Sınıftan bir İtalyan arkadaşı çok iyi yemek yaparmış. Edin de kendi deyişiyle gözlüğünü, şnorkelini takıp, sürekli onun için soğan doğrayarak başlamış yemeğe. Kendisi makarnalara ve makarna soslarına düşkün. Şimdilerde suşi yapıyor, hatta suşi partileri vermeyi düşünüyor. Yani yine işle yemeği birleştirecek gibi görünüyor. Bu durumu da şöyle açıklıyor: "Aslında bizim kulüpte herkes aşçılık yapıyor. Yani sanatını icra ediyor. Nedir? İnsanları mutlu etmenin formüllerini bulup uyguluyoruz."Ekip üyeleri sürekli yemekli, eğlenceli buluşmalar ayarlıyorlar kendilerine. Yılbaşlarında kurabiyeler yapıyorlar, bayramlarda tatlılar. Çiğ börek yaptıkları da oluyor. Pazarlama departmanından Ayferi Ertek "Çiğ börekte biri hamuru açacak, biri içi dolduracak, biri de kapatacak. Bir takım işi yani. Sonra farkına vardık ki iş hayatında daha ne çiğ börekler pişirmişiz" diye anlatıyor çiğ börek günlerini. Tüm bu yemeklerden sonra ise geçiyorlar barkovizyonun başına, kahvelerini alıyorlar -bu arada fal da bakıyorlarmış- ve toplantıya başlıyorlar. Önce herkes kendi ruh halini 10 üzerinden notluyor. Sonra iş konuşmaya başlıyorlar. "Bu toplantılar bu kulübün kendini yeniden tarif etmesine vesile oldu" diyerek açıklıyor Edin kuru fasulyenin faydalarını ve devam ediyor: "Mesela toplantılardan birinde dünyanın en iyi kulübü olma iddiasını ortaya koyduk. Dünyada bizimki kadar her şeyin bir arada sunulduğu bir kulüp yok. Her şeyin dünya kalitesinde olduğunu görüyoruz."Velhasıl pilav üstü kuru çekmek Kemer Golf&Country Club yöneticilerinin hem midesine hem işine yarıyor. Peki ama 1-1,5 ayda bir düzenli olarak yaptıkları bu toplantılar için neden kuru fasulyeyi seçmişler? Esat Edin şöyle açıklıyor: "Bizim için kuru fasulyeli bu yemekler Bir dakika deyip geri çekildiğimiz, herkesin durup kalbinden, aklından geçeni anlattığı bir gün oluyor. Kuru fasulye her şeyi daha basite indirgiyor. Sanki fiyakalı lafları bırakalım, şimdi işin özünü konuşalım diyor. Pilav üstü kuru yani. Bu kadar basit. Nereye gidiyoruz, neyimiz eksik gibi temel konuları konuşabiliyoruz bu toplantılarda." Nurper Latifoğlu (Satış Müdürü): Türk kültüründe aileler en önemli konuları, birbirlerine en yakın oldukları sofralarda konuşurlar. Bu sofrada biz de gerçekten bir aile olduğumuzu hissediyoruz. Birçok konuyu doğrusuyla yanlışıyla yemek yerken öne sürüp paylaşabiliyoruz. Ayşe Berkol (Kulüp Müdürü): Bu toplantılarda çok ciddi şeyler konuşulduğu gibi tam bir "uçuş serbest" çalışması da oluyor. Ast-üst ilişkisinin hiç olmadığı bir ortam doğuyor. Sonunda hiç ummadığımız çok parlak, güzel şeyler çıkabiliyor. "Bu sofrada ast-üst ilişkisi kalmıyor"