Diğer 2020'de rüşvet şüphesi!

2020'de rüşvet şüphesi!

13.01.2019 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa Mali Suçlar Bürosu, Japonya Olimpiyat Komitesi Başkanı Takeda’ya soruşturma açtı. Tokyo’nun İstanbul’u geride bırakarak ev sahipliği hakkını kazandığı 2020 Olimpiyatları’nın rüşvet karşılığında alındığından şüphe ediliyor.

2020de rüşvet şüphesi

ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

2020 Yaz Olimpiyatları, Japonya’nın başkenti Tokyo’da gerçekleştirilecek. İstanbul ve Madrid ile çekiştiği yarışı kazanarak, oyunların ev sahipliği hakkını kazanan kentin adaylık süreci, soruşturma konusu oldu. Fransız Le Monde gazetesinin gündeme taşıdığı ardından BBC,CNN, Reuters gibi haber organları tarafından da duyurulan habere göre, Japonların oyunları rüşvet karşılığında alıp almadıkları araştırılıyor.

Japonya Olimpiyat Komitesi Başkanı Tsunekazu Takeda’nın, 10 Aralık tarihi itibariyle aktif yolsuzluk soruşturmasına alındığı, Ulusal Finansal Savcılar ofisi tarafından açıklandı. Fransa Mali Suçlar Bürosu’nun konuyu incelediği belirtilirken, iki grup halinde bir Singapur danışmanlık şirketine yapılan toplam 2 milyon dolarlık bir ödemenin ortaya çıktığı belirtiliyor. Fransız makamların, Japon Adaylık Komitesi tarafından yapılan ödemeler konusunda Takeda’nın yetkilendirmede bulunduğundan şüphelendiği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Fransız hukukuna göre resmi soruşturmanın ‘ciddi ve tutarlı’ kanıtların, bir suçun oluşmasını ortaya çıkarması şüphesi durumunda işletildiğine dikkat çekiliyor. Bu durumda konunun davaya dönüşmesine bir adım kaldığı vurgulanıyor.

Özel dosya

Uluslararası Olimpiyat Komitesi de (IOC) gelişmeleri takip altına alarak, etik komisyonu bünyesinde olayla ilgili özel bir dosya oluşturduğunu ve Fransız yargı birimleriyle irtibat halinde olduklarını açıkladı.

Japonlar rahatsız

Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları oyunların ev sahibi olan Japonya’da geniş yankı uyandırdı. Günlük gazetelerden Nikkan Sports ‘Tokyo Olimpiyatları kara bulutlarla karşılaştı’ başlığını kullandı. Ülkenin iki büyük gazetesi Mainichi ve Asahi, gelişmeleri cumartesi günkü kapaklarının manşetine taşıdı. Asahi gazetesinde Takeda’nın fotoğrafının hemen yanında ‘Fransız yargı birimleri olimpiyat teklifinde rüşvetten şüpheleniyor’ başlığı kullanıldı. The Tokyo Shimbun ise en sert başlıklardan birisini attı: ‘Tokyo Olimpiyatları kargaşada ve şokta’

Tokyo 2020 Olimpiyatları’nın ev sahipliğini final oylamasında İstanbul karşısında 60’a 36 oyla kazanmıştı. Buenos Aires’te 2013’te sonucun açıklanmasının ardından Japon delegasyonu büyük bir sevinç yaşamıştı.

Haberin Devamı

2020de rüşvet şüphesi

Yazarlar