Futbol ALEX EFSANE GERİSİ HİKAYE

ALEX EFSANE GERİSİ HİKAYE

03.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üç büyüklerin birer, birer devrildiği haftaya, 8 sezon Fenerbahçe forması giyen kaptan Alex’in 2 saatte kapının önüne konulması damgasını vurdu. Lefter, Çubuklu’yu elleriyle teslim ettiği kaptanın, “Kocaman” bir operasyonla gönderildiğini görseydi kahrolurdu

ALEX EFSANE GERİSİ HİKAYE

Süper Lig’de üç büyüklerin birer, birer devrildiği bir haftayı geride bıraktık. Önce Galatasaray, ardından Fenerbahçe, kapanış maçında Beşiktaş rakiplerine boyun eğdi. Trabzonspor da bir puanlı güçlükle kurtardı.
Haftaya damgasını vuran maç ise Kasımpaşa-Fenerbahçe randevusu oldu. Alex’in ilk yarı sonunda oyundan alınması ve hocasız Kasımpaşa’nın, tel tel dökülen Fenerbahçe’yi ikinci yarıda attığı gollerle mağlup etmesi, sarı-lacivertli takımda fırtına kopardı, kaptanla yollar ayrıldı.
Fenerbahçe formasıyla 8. sezonuna giren Alex’in, 2 saatte kulüpten gönderilmesinin perde arkasını aralayalım;
Alex’in unvanlarını, başarılarını, gollerini, asistlerini burada yeniden saymayacağız, yerimiz yetmez. Sorgulamak istediğimiz, Aykut Kocaman ve Başkan Aziz Yıldırım’ın, 10’a bakışıdır...
Kocaman, Daum’un teknik direktörlük koltuğunda oturduğu günlerden itibaren Alex’e soğuktu... Yıllık ücreti ile performansı arasında paralellik olmadığını düşünüyor, Fenerbahçe’nin zarara uğradığına inanıyordu. Teknik direktör olur olmaz, Alex’in performansını tartışma konusu haline getirdi.

Kocaman peşini bırakmadı
Sırayla yazalım... Fenerbahçe, 2010-11 sezonunun ilk haftasında Antalyaspor’u 4-0 yenerken, Alex’i 68’de kenara çekti. Alex, 3-2 kaybedilen Trabzonspor deplasmanında yedekti, 75’te oyuna girdi. 4-2 kazanılan Manisaspor maçında 81’de oyundan alındı. Kayserispor’a 2-0 mağlup oldukları karşılaşmada Alex devre sonunda kendini kulübede buluyordu. 1-1 biten Beşiktaş derbisinde ise 77’de kenara alındı. Aykut Kocaman operasyonun ilk perdesini böyle oynadı ama işler hesapladığı gibi gitmeyince yeniden 10’a sarılmak zorunda kaldı ve şampiyonluk geldi.
Kocaman kendisini ipten alan Alex’e, 2011-12 sezonunda fazla dokunamadı. Kaptan, 3 Temmuz süreci boyunca hem performansıyla hem de söylemleriyle Fenerbahçe bayrağını dimdik ayakta tutuyordu, ancak Kocaman’dan yine kaçamadı. Fenerbahçe, tarihinin en önemli maçını 12 Mayıs’ta Kadıköy’de Galatasaray’la oynarken, Alex yedek, kurtarıcı Dia ilk 11’deydi. Dia, 65’te kırmızıyla atılıyor, Alex şampiyonluk maçına ancak 75. dakikada dahil olabiliyordu.
Bu sezona gelelim... Fenerbahçe, şike iddiaları nedeniyle üzerine çöken kara bulutları dağıtmış, yepyeni umutlarla sezona başlamıştı. Fakat Aykut Kocaman bir kez daha Alex’i tartışma konusu haline getirdi. Hiçbir B planı olmamasına rağmen 10’u, Spartak Moskova deplasmanında 90 dakika yedek bekletti, maç kaybedildi. Rövanşta 59’da forma verdi, Şampiyonlar Ligi bileti Rusya’ya gitti.
Şimdi soralım; 344 resmi maçta 172 gol atıp, Fenerbahçe tarihine adını altın harflerle yazdıran Alex’e yapılanlar reva mı? Hangi futbolcu, hangi onurlu insan bu kadar itibarsızlaştırmaya dayanabilir? Alex, 2004-05’ten bu yana Fenerbahçe’ye gelen bütün forvetlerin attıkları gollerin toplamından daha fazla gol atmış bir oyuncu. Üstelik Kezman’a, Güiza’ya, Gökhan Ünal’a, Bienvenü’ye rağmen 136 asist yapmış bir lider.
Evet, daha kötüsü olamazdı, 15 gün önce heykeli dikilen EFSANE ALEX, bundan daha onur kırıcı biçimde gönderilemezdi.
Fenerbahçe’yi, “vefasızlar kulübü” haline getirmeye çalışanlar, gün olup, benzer şeyler başlarına geldiğinde Zico’yu, Hooijdonk’u, Edu’yu, Ziegler’i, ama özellikle de Alex’i hatırlasınlar. İçinde kopan fırtınalar, uğradığı türlü haksızlıklar yüzünden heykeli dikilirken gözyaşlarına boğulan, adeta çöp poşeti gibi kapının önüne konulan EFSANE’yi akıllarından hiç çıkarmasınlar.

Çupi belki de yazmazdı
Lefter ve İslam Çupi bugünleri görseydi neler söylerdi, hiç düşündünüz mü?
Lefter, Çubuklu’yu kendi elleriyle emanet ederken sımsıkı sarıldığı Alex’in, “Kocaman” bir oyuna getirildiğini görseydi ne derdi? Övgüler mi düzerdi bu operasyonun sahiplerine sizce...
Fenerbahçe aşığı İslam Baba geleceği gören bir adamdı. Hisleri, duyguları, aklı onu yanıltmazdı. Ancak bugünleri göremedi işte... Yoksa, “Fenerbahçe büyüklüğü ne şampiyonluk büyüklüğü, ne kupa büyüklüğüdür. Onun büyüklüğü başka bir büyüklüktür işte, adı konamaz” diye yazmazdı belki de...
Son söz; hiçbiriniz, “Bir Alex değilsiniz...”

Haberin Devamı

HAFTANIN PANAROMASI

TAKIM

Orduspor

Şampiyon Galatasaray’ın ne isminden, ne cisminden korktular. Aylardır rakipleri için adeta cezaevine çevirdikleri 19 Eylül Stadı’nda futbolun bütün gereklerini yerine getirdiler, sonuna kadar mücadele ettiler, kapasitelerini zorlayarak çok anlamlı bir galibiyete daha imza attılar.

PORTRE

Hasan Kabze - Orduspor

Çatlak başparmakla attığı röveşata golü muhteşemdi. Stancu’ya yaptığı şık asistle de galibiyette başrolü üstlendi. Fatih Terim’in dediği gibi, Galatasaray’dan ayrılan bir futbolcunun eski takımına karşı oynaması gerektiği gibi oynarken, Alpaslan Dikmen için söyledikleriyle de farkını gösterdi.

HOCA

Hector Cuper - ORDUSPOR

Valencia’ya 1998-99’da Kupa Galipleri Kupası’nda, 1999-2000 ve 2000-01’de Şampiyonlar Ligi’nde final oynatan, “Bay İkinci”, Galatasaray karşısında birinci sınıf bir iş başardı. Geçen sezon devre arasında başına geçtiği Orduspor’a bambaşka bir ruh kazandıran Cuper, kalitesini yine kanıtladı.

Haberin Devamı

HAKEM

M.İlker Coşkun

Trabzon-Mersİn İ.Y.

İki takımın da açık futbolu tercih ettiği maçta kararlı yönetimiyle alkış topladı. İkili mücadelelerde ayakların topa mı, rakibe mi uzandığını hep iyi yorumladı, oyuna tempo kazandırdı. Ligde ilk kez 4 büyüklerden birinin maçını yöneten Coşkun, MHK’ye yeni görevlere hazır olduğunun sinyallerini yolladı.

ALEX EFSANE GERİSİ HİKAYE

TAKIM?İSTATİSTİKLERİ
Şut: Galatasaray 95
İsabetli şut: Galatasaray 40
İsabetli pas: Fenerbahçe 2251
İsabetli orta: SB Elazığ 43
Korner kullanan: Kayserispor 44
Ofsaytta kalan: Bursaspor 26
Faul yapan: Sivasspor 110

OYUNCU İSTATİSTİKLERİ
Şut: Uche (Kasımpaşa) 20
İsabetli şut: Webo (İst. B.B) 11
İsabetli pas: Selçuk (G.Saray) 292
İsabetli orta: Faubert (S.B Elazığ) 11
Korner: Mauche (Kayseri) 33
Ofsayt: Tum (S.B Elazığ) 6
Faul yapan: M.Topal (F.Bahçe) 21

SÜPER?LİG?TARİHİ?BOYUNCA
Oynanan maç sayısı 15480
Galibiyet sayısı 11054
Beraberlik sayısı 4426
Atılan gol sayısı 37757
Gol ortalaması 2.44

Haberin Devamı

GOL?KRALLIĞI

UMUT GALATASARAY / 5 MAÇ - 5 GOL

OYUNCU TAKIM MAÇ GOL

Kalu Uche Kasımpaşa 6 5
Webo İst. B.B 5 5 Burak Galatasaray 5 4
Pinto Bursa 5 3
Kamara Eskişehir 5 3
Zec G.Birliği 6 3

ASİST KRALLIĞI

Tello ESKİŞEHİRSPOR / 6 MAÇ 5 asist

OYUNCU TAKIM MAÇ ASİST

Ömer Can İst. B.B 4 3
Fernandes Beşiktaş 6 3
Batalla Bursa 6 2
Azofeifa G.Birliği 4 2
Erman Sivasspor 6 2