12.11.2009 - 10:36 | Son Güncellenme:
Almanya Milli Takımı'ndaki yerini kaybetmesi, 3 yıl önce ölen kızının acısı ve evlat edindiği kızının elinden alınması endişesiyle ölüme giden Hannover 96'nın 32 yaşındaki kalecisi Robert Henke'nin ülkede yarattığı şok atlatılamadı.
Almanya saatte 160 km hızla giden bir trenin altında kalarak ölen Hannover 96 kalecisi Robert Enke'nin yasını tutuyor. 2003'te ligde 1 maçta Fenerbahçe'nin de kalesini koruyan Enke'nin ölümünün altındaki sis perdesi de kalkarken tecrübeli kalecinin trenin önüne atlayarak intihar ettiği kesinleşti.
Psikolojik tedavi gördüğü ortaya çıkan Enke'yi ölüme götüren nedenlerin, Alman Milli Takımı'ndaki yerini kaybetmesi, 2006'da vefat eden kızı ve 8 ay önce evlat edindiği kızının elinden alınma endişesi olduğu üzerine yoğunlaştı.
FENERBAHÇE'DEYKEN DE PSİKOLOJİK TEDAVİ ALMIŞ Enke'nin Barcelona ve Fenerbahçe'de oynadığı dönemde psikolojik tedavi aldığı bildirilirken, doktoru Valentin Markser, depresyondaki tecrübeli kalecinin kliniğe yatmayı reddettiğini söyledi. Robert Enke'nin hastalığının kamuoyunda duyulmasından da büyük endişe duyduğu açıklandı. Robert'in eşi Teresa, "2 yaşındaki kızımızın kalbindeki problem nedeniyle ölmesinin ardından birbirimize daha çok kaynaştık. Robert hastalığı nedeniyle evlatlık aldığımız Leila'yı geri almalarından korkuyordu" dedi. Dr. Markser ise 2008'de Almanya'da yılın kalecisi seçilen Enke'nin 6 hafta önce depresyon sorunu nedeniyle kendisine geldiğini bildirirken, "Bana ilk kez 2003'te Barcelona'dayken gelmişti'' diye konuştu.
Polis, Neustadt am Rubenberge kavşağında Enke'nin kendisini trenin önüne attığını belirtirken, tecrübeli kalecinin intihar mektubu bıraktığını açıkladı. Polis, Enke ailesine saygıları nedeniyle notun nerede bulunduğunu açıklayamayacağını, ama Robert'in otomobilinin intihar ettiği yerin çok yakınında olduğunu belirtti. İntihar ettiği gün takımı ile birlikte sabah antrenmanına çıkan Enke, öğleden sonraki çalışmaya ise katılmadı. Tüm aramalara rağmen ulaşılamayan Enke'nin intihar haberini takıma ve eşine polis ulaştırdı. Enke'nin intihar etmeden önceki birkaç saati nerede ve nasıl geçirdiği ise öğrenilemedi. Polisten ölüm haberini öğrenen Teresa Enke, eşinin intihar ettiği yere gitti.
MİLLİ MAÇ İPTAL Almanya Futbol Federasyonu, Enke'nin intiharı sonrası cumartesi günü Şili ile oynanacak özel maçı iptal etti. Ligde oynanacak ilk maçlarda bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak ve futbolcular kollarına siyah bant takacak.
Bütün Alman kanalları haberi ilk sıradan geniş olarak canlı bağlantılarla aktarırken gazetelerinin yorumları şöyle: Hamburger Morgenposti: Bu nasıl bir trajik sondur böyle? Bundesliga'nın bir yıldız oyuncusunun daha üzerindeki baskıyla baş edemediği söylenebilir. Bu olay depresyon nedeniyle B.Münih'ten ayrılan S.Deisler'i hatırlatıyor. Ya da Hannover'de baskıya dayanamayıp alkole sığınan Çek oyuncu Jan Simak'ı. Profesyoneller sirki Bundesliga, Enke'nin ölümü hakkında iyice düşünüp bu trajediye neyin yol açmış olabileceğini sorgulamalıdır.
Neue Osnabrücker: Robert Enke ve eşinin kızlarını uzun süren hastalık ardından kaybetmeden önce de milli kaleci sesiz ve sakin futbolcuydu. Onu ölüme bu talihsizliğin mi ittiğini bilmiyoruz. Belki de Robert Enke'yi bu sona iten nedenleri asla öğrenemeyeceğiz. Ancak yapabileceğimiz tek şey ölüsüne ve kederli ailesine saygı göstermek, futbol heyecanının abartıldığının ve bu camiada olup bitenlerin farkına varmaktır.
İngiliz Guardian gazetesi tam sayfa ayırdığı haberinde, Enke'nin eşinin açıklamalarına değinirken, 6 yıldan bu yana depresyondan yakınan kalecinin, rahatsızlığının ortaya çıkmasından endişe ettiğini kaydetti. Enke'nin depresyonda olduğunun anlaşılması durumunda futbol kariyerinin tehlikeye girmesinden ve evlat edindiği kızının velayetinin kendisinden alınmasından korktuğu, bu nedenle de hastalığını gizlediği vurgulandı.
Gazete, Enke'nin, biyolojik babası olduğu bir kızını da küçük yaşta ender görülen bir kalp rahatsızlığından kaybettiğini hatırlatırken, Alman futbol federasyonunun, Enke'nin intiharı ile yaptığı iş arasında arasında bağlantı olduğu savını dışladığına dikkat çekti. Guardian'ın görüşlerini aldığı Almanya'dan futbol yorumcusu Margot Dunne, futbolcuların depresyonda olduklarını itiraf etmesinin zor olduğunu, zira futbolun ''zaaflarını gösteren sporcuları cezalandırmakla ünlü bir spor dalı'' olduğunu kaydetti.
Haberde, futbolcunun baskı altında kaldıkları olaylara, Enke'nin 2003 yılında Fenerbahçe'deki kısa deneyimi sırasında yediği hatalı gollerin ardından taraftarların tacizine hedef olması da örnek olarak gösteriliyor. Guardian, Alman kalecinin, olayın ardından kendisine yönelik öfkeyi şok edici bulduğunu ve hak etmediğini söylediğini aktardı.