Fenerbahçe Antalyaspor-Fenerbahçe maçı sonrası Jorge Jesus'a övgü: Devre arasına kadar sabretti! Kurt hoca

Antalyaspor-Fenerbahçe maçı sonrası Jorge Jesus'a övgü: Devre arasına kadar sabretti! Kurt hoca

04.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Spor Toto Süper Lig'in 17. haftasında Fenerbahçe deplasmanda Antalyaspor'u Batshuayi'nin golleriyle 2-1 mağlup etti. Spor yazarları Fenerbahçe'nin Antalyaspor karşısındaki galibiyeti sonrası Jorge Jesus'a övgüler yağdırdı.

Antalyaspor-Fenerbahçe maçı sonrası Jorge Jesusa övgü: Devre arasına kadar sabretti Kurt hoca

Spor Toto Süper Lig2in 17. haftasında Antalyaspor ile Fenerbahçe, Corendon Airlines Park'ta karşılaştı. Fenerbahçe 1-0 geriye düştüğü karşılaşmadan Batshuayi'nin golleriyle 2-1 galip ayrılarak maç fazlasıyla liderliğe yükseldi.

Haberin Devamı

Spor yazarları, Fenerbahçe'nin Antalyaspor'u mağlup ettiği karşılaşmayı değerlendirirken sarı-lacivertlilerin teknik direktörü Jorge Jesus'a övgüler yağdı.

İşte spor yazarlarnın Antalyaspor-Fenerbahçe maçı değerlendirmeleri;

JESUS BÖYLE İSTEDİ - ATTİLLA GÖKÇE (MİLLİYET) 

Popüler kültür böyledir. Güzel ve olumlu bir gelişme görüldüğünde kitleler halinde bir gönüllüler ordusu devreye girer. Destek verilir, alkış tutulur, övgü üstüne övgü yazılır. Hiç itiraz etmeden Jorge Jesus ve takımı Fenerbahçe’ye futbolsever ahalimizden adanan şarkılara ben de eşlik ediyorum. İyi, güzel ve heyecanlı bir durum. Kimsenin şikayet ettiği yok!

Ne var ki gönül gözü, parlak ve renkli Fenerbahçe manzaralarını adeta okşayarak temaşa ederken, oyunun gerçeklerine de kapanıyor zaman zaman.

Haberin Devamı

Antalyaspor-Fenerbahçe maçı sonrası Jorge Jesusa övgü: Devre arasına kadar sabretti Kurt hoca

Dün en azından ilk yarıda Fenerbahçe’nin görünmeyen, ihmal edilen gerçekleri ön plandaydı. Daha ilk çeyrek saat dolmadan, 14. dakikada Güray Vural’ın soldan ortasına iki adım atıp alçak uçuşla kafayı yapıştıran Haji Wright golünü çakıverdi. O gole rağmen Fenerbahçe beklenen reaksiyonu gösterebildi mi? Hayır. Serdar Aziz ve Szalai dahil takımca hücum oynadılar ama, etkili bir pozisyona giremediler. Orta alanda yaratıcı oyun ve pozisyonlar sergileyemediler.

DEVRE SONUNA KADAR SABRETTİ

Jesus bu statik duruma devre sonuna kadar sabretti. İkinci yarıya başlarken Lincoln’le Emre Mor’u değiştirip daha koşucu ve yorucu ekip kimliğine döndüler. Sonrasında Crespo Zajc değişikliği de yaşanacaktı ama takım hocanın kafasını okuduğundan peş peşe iki golü araya sıkıştırıverdi. 55’de Batshuayi King’in direkten dönen vuruşunu tamamlarken, 62’de Güray’ın topa elle temasından gelen penaltıyı yine Batshuayi kullandı ve Fenerbahçe maçı hem eline hem de ayağına alıverdi.

Antalyaspor-Fenerbahçe maçı sonrası Jorge Jesusa övgü: Devre arasına kadar sabretti Kurt hoca

Sakatlık geçiren Belçikalı’yı Alioski ile değiştirirken, oyunun senaryosunu hafta sonundaki Fenerbahçe-Galatasaray derbisine göre sahnelemeye başladı. Serdar Aziz’in de hücumda sık sık rol alması, iştahla gol arayışı acaba bu senaryonun gereği miydi bilmiyoruz. Şurası kesin ki Fenerbahçe üç puanı elinde ve cebinde tutarken, fazlasını da üretmeye çalışıyordu.

Haberin Devamı

Takımların oyuna kattıkları gayret ve enerji bir yana, Dünya Kupası’ndan sonra oyuna eklenen “oynanmamış süreler” de bizim için sorun yaratmaya başladı.

Haberin Devamı

Dünkü maç ilk yarıda 5 dakika, ikinci yarı sonunda 11 dakika uzadı. Tamam, anladık da… Doha’da futbolcular böylesine naz ve sızlanma ile yerde yatmıyordu, bizde uzanıp yatıveriyorlar sere serpe… Tedavi süreleri uzuyor. VAR’a gidiş dönüşler de zaman alıyor. Çark ağır işliyor. Yerde yatıp zaman çalmaya, arkadaşlarına nefes aldırmaya çalışan futbolculara da bir dur demek gerek. Bazı sarı kartlar da böyle gösterilmeli.

Haberin Devamı

Maçın son dakikaları Antalyaspor’un çılgın beraberlik arayışlarına da sahne oldu. Yapamadılar. Fernando ile ofsayttan kaçamadılar. Antalyaspor’da bazı saha dışı koşulların oyunu etkilediğini öğrendim. Bu sorunu çözecek olan Nuri Şahin değil yöneticiler.

Antalyaspor-Fenerbahçe maçı sonrası Jorge Jesusa övgü: Devre arasına kadar sabretti Kurt hoca

PERŞEMBENİN GELİŞİ!.. - ERCAN GÜVEN (MİLLİYET)

Antalya’da limonata gibi bir Akdeniz akşamıydı ama futbol havada değil sahada oynanıyordu. Sanki çamurun üstü yeşile boyanmış gibiydi Antalya sahası ve Fenerbahçe üç pastan fazlasına ulaşmakta zorlandı. Adı “süper” olan lige oynadıkça ağırlaşan saha yazıktı, günahtı, abesti.

Zaten deşifre olmuş ve Trabzonspor tarafından çözümü ortaya konmuş Fenerbahçe oyunu karşısında, hücumda pres yapan, uzun toplarla rakip savunmayı hazırlıksız yakalayan, Fenerbahçe’yi kendi silahı ile vuran bir Antalyaspor vardı bir yandan. Müthiş agresif, tam anlamıyla konsantre başlayan, örneğin Crespo’ya kalabalık basmak için ya da soldan Fenerbahçe savunmasını hallaç pamuğuna çevirmek gibi mikro taktiklere sahip akıllı Antalyaspor’da yardımlaşma da doruk noktadaydı.

İlk yarı Fenerbahçe’nin King ve Serdar ile direkten dönen şutları, Fenerbahçe’nin topa sahip olduğundaki etkili oyunundan değil, sert Antalyaspor savunmasının faulle veya kornerle kestiği toplardandı. 

Antalyaspor-Fenerbahçe maçı sonrası Jorge Jesusa övgü: Devre arasına kadar sabretti Kurt hoca

Fenerbahçe orta sahasının pas bağlantılarını da kesen Antalyaspor’un ilk devreyi 1-0 önde kapatması, Osayi kanadından sıfıra yaklaşan Güray’ın kestiği topu Serdar’ın Szalai’ye, onun da Altay’a bırakması ve sonunda Wright’ın kafayla dokunması sonucu geldi ve kolay affedilecek bir hata değildi.

Konyaspor maçında denenmiş verim alınmamış dörtlü savunmanın tekrarıydı sanki ilk devre. Savunma arızasının belgesi, golden beş dakika sonra yine Güray’ın soldan ortasını bu kez Bünyamin’in gol çeviremeyişiydi.

'FARKI YARATAN DA JESUS TABİ'

İlk yarı boyunca Fenerbahçe hem kendi oyununu hem de Valencia’yı çok aradı. İkinci yarı farklı… Farkı yaratan da Jesus tabi. Jesus Antalya’da değişiklik için 60 sonrasını beklememesi gerektiğini anlamıştı. Çünkü aynı oyun ve aynı rakiple, fark artar eksilmezdi. Kurt Hoca, Lincoln’ü çıkarıp Emre’ye aldı ki, adam eksiltip takımı öne taşısın; adeta geri yaslanmış Fenerbahçe önde oynayabilsin. Biraz sağda biraz solda oyalandıktan sonra King sağa kayarken Emre Mor on numara gibi Batshuayi’nin arkasına geçti.

Antalyaspor-Fenerbahçe maçı sonrası Jorge Jesusa övgü: Devre arasına kadar sabretti Kurt hoca

Hemen sonuç alındı… 55. dakikada Fenerbahçe savunmacılarından gelen uzun topu King Fenerbahçe’nin direkten dönen üçüncü topu yaptı ama Batshuayi golü tamamladı. İyi oynayan ama kırılgan bir takım olan Antalyaspor karşısında artık maça dönmüştü Fenerbahçe. Fenerbahçe baskısı beş dakika sonra VAR marifetiyle penaltıyı getirdi ve Batshuayi Fenerbahçe’yi 2-1 öne geçirdi. Batshuayi’nin iki golü olmasına karşın oyunu asıl çeviren rakip savunmayı dağıtan King’di. Fenerbahçe öne geçip Antalyaspor açılınca Emre etkisi çok daha büyüdü, Fenerbahçe kendi oyununa döndü, tempo yapmaya başladı.

'BİLİNMEZLER LİSTESİNDE'

Rossi’nin üçüncü golü faul nedeniyle iptal edildikten sonra Jorge Jesus’un değişim zamanı gelmişti. Rossi ile Crespo yerine İrfan Can ve Zajc girdi ama skor değişmedi. Zaten skor değişecek olsa golü uzatmalarda canını dişine takan Antalyaspor atardı büyük olasılıkla. Antalya’daki maçın çözeceği iki bilinmezden biri, inişli çıkışlı olsa da elit futbolculara sahip Antalyaspor’un ne yapacağıydı ki, bu kez maçın içinde iniş çıkışlar yaşayan Antalyaspor mağlubiyet serisini sürdürerek yanıtını verdi.

İkinci bilinmez, Fenerbahçe’nin Pazar günü Kadıköy’de oynayacağı derbide Galatasaray’dan liderliği alıp alamayacağıydı… İlk yarıda ve maçın uzatma dakikalarındaki Fenerbahçe’ye bakınca o hala bilinmezler listesinde.

İSTEDİĞİNİ ALDI - TUNÇ KAYACI (FANATİK)

Fenerbahçe, Antalya deplasmanında derbi öncesi kayıpsız bir maç planlamıştı. Forvette Valencia’dan yoksun çıkan Sarı-Lacivertliler karşılarında iyi motive olmuş bir rakip buldu. Nuri Şahin’in Antalyaspor’u hemen hemen ideale yakın kadrosuyla sahaya çıktı. İlk yarıda Fenerbahçe adına baskı vardı, direkten dönen iki top vardı ama organize bir gol pozisyonu ve isabetli şut yoktu. Antalyaspor ise oldukça agresifti ve kaptığı toplarla da savunma arkasına sarkarak kanatlardan ortalarla gol aradı. Özellikle savunma arkasına kritik hücumlarda ev sahibi ofsayta takıldı. Ancak bir yan orta ile de golü bulmayı başardılar. Güray’ın deyim yerindeyse sol kanattan öldürücü çok etkili ortasına Wright takımını öne geçirdi.

Antalyaspor-Fenerbahçe maçı sonrası Jorge Jesusa övgü: Devre arasına kadar sabretti Kurt hoca

BASKIYI ARTIRDILAR

Ev sahibi ekip 3-5-2 dizilişiyle sahaya yayılırken Fenerbahçe’nin kanatlarını doğru kademelerle etkisiz hale getirip ortadan hücuma zorladı. Açıkçası ilk yarı itibariyle planları tutanNuri Şahin ve takımıydı... İkinci yarının hikayesi başkaydı. Fenerbahçe sürpriz bir golle beraberliği yakalayınca maçı da yakaladı. Baskıyı artıran Fenerbahçe rakibini uzun topa zorlayıp dönen topları kolayca önledi. Aslında dünkü karşılaşmada futbol kalitesinin düşüklüğünün başlıca sebebi kötü zemindi.

KREDİSİ TÜKENİYOR

Son bölüme önde giren Fenerbahçe skoru korumaya dönük bir taktik yapmadı ve aksine 3. golü aradılar. Antalyaspor’un beraberlik çabaları sadece Wright üzerindendi ama böyle bir maçta bu yetmezdi. Fenerbahçe istediğini aldı ve derbi öncesi beklemeye geçti. Antalyaspor'da ise Nuri Şahin’in kredisi tükenme noktasına geldi.

Yazarlar