Aslı Pelit

Aslı Pelit

-

Tüm Yazıları

Arjantin’de hükümet kendisini eleştiren medya grubunun kanallarından birinde yayınlanmaya başlanan ve eski devlet başkanının karıştığı yolsuzlukları konu alan bir programın reyting almasını engellemek için birinci lig maçlarının saatlerini değiştirirse ne olur ? Hükümet rekabeti futbol üzerinden götürmeye karar verdiğinden beri zaten çok parlak olmayan ligin üzerinde kara bulutlar dolaşmaya başlar.
Arjantin’de 2009 yılından beri birinci lig devlet tarafindan halka bedava olarak yayınlanıyor. O günden bu yana “futbol para todos”, isminden de anlaşıldığı gibi, “Herkes İçin Futbol” programı hükümetin populist yaklaşımı ile ülkenin en önemli spor dalını ülkenin her köşesine taşımayı başardı. Yayın kalitesinin düşmesi yüzünden eleştiriler bitmek tükenmek bilmedi. Fakat geçtiğimiz haftaya kadar ciddi bir sorun yaşandığı söylenemezdi, en azından kulüpler açısından (kanalın onlara borcu olan 600 milyon doları saymazsak !).
Pazar geceleri 21:30’da yayınlanmaya başlayan yeni televizyon programı “Periodismo Para Todos”, yani “Herkes İçin Gazetecilik” isimli programın reytingini düşürmek amacıyla futbol liginin yayıncısı pazar gününden itibaren ligin önemli maçlarını ve özellikle büyük takımların maçlarının saatlerini değiştirmek isteyince yer yerinden oynadı Arjantin’de. Bu haftasonu itibarı ile artık Boca Juniors ve River Plate gibi büyük takımların maçları pazar geceleri 21:30’da oynanacak. Hem taraftar hem de kuluplerin tepkisini alan karar bakalım neler getirecek Arjantin’e. Şimdilik bu karara tek direnen Boca gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Küçüklerin zaferi
Bu senenin Libertadores Kupası sürprizi Perulu Real Garcilaso takımı. Boca Juniors, Olimpia, Atletico Mineiro, Newell’s, Fluminense gibi büyüklerin yanında adı sanı duyulmamış bu takımın çeyrek finale kadar çıkmış olması büyük bir sürpriz. Sadece 4 yıldır varolan Real Garcilaso, Peru futbol ligini kazanarak Libertadores Kupası’na katılmaya hak kazandığında kimsenin aklına bile gelmemişti bu kadar yükselecekleri. Her ne kadar başarıları onlara büyük kayıplar getirse de (forvetleri Andy Pando İspanya’ya, takımı şampiyonluğa taşıyan 7 oyuncu daha Perulu büyük takımlara gittiler), teknik direktor Fredy Garcia neredeyse sıfırdan bir takım yarattı. Peru’nun 3400 metre yükseklikteki sehri Cuzco’dan çıkan takım meşhur yükseklik sayesinde birçok takımı elemeyi başardı, fakat çeyrek finalde çarşamba gecesi rakibi Independiente de Santa Fe’ye 3-1 yenildi. Haftaya rövanşta neler olacak beraber göreceğiz.

Haberin Devamı

Rosario Birinci Lig’de
Yetiştirdiği futbolculardan çok ünlü taraftarları (Che Guevara, Fito Paez, Fontanarosa, vb.) ile tanınan Rosario Central geçen hafta aldığı galibiyetin ardından birinci lige geri dönmeye hak kazandı. Efsane teknik adam Miguel Angel Russo’nun ikinci ligden döndürdüğü takımlar arasına giren Rosario Central ve bu senenin şampiyonluğa en yakın takımı Newell’s’in dillere destan derbisini görmek istiyorsanız, bence şimdiden biletlerinizi alın! Bu haftalık da bu kadar. Adios Türkiye!