Beşiktaş AVRUPA'NIN EN TUHAF LİGİ

AVRUPA'NIN EN TUHAF LİGİ

27.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

AVRUPA’NIN 4 büyük ligiyle birlikte 13. haftayı geride bırakan Süper Lig’de ilk 4’te yer alan takımlar puan ortalaması olarak dipte kaldı!

AVRUPANIN EN TUHAF LİGİ

Ligimizin lideri G.Saray, 13 maçta 7 galibiyetle 25 puan toplayıp maç başına 1.9 puan ortalaması yakalarken, Serie A’da ise lider Juventus, 14 maçta 2.2 puan ortalamaya ulaştı.

Haberin Devamı

İSPANYA La Liga’da ise Barcelona, Avrupa’nın en çok puan toplayan takımı olmaya doğru koşuyor. 13 maçta 12 kez kazanan ve 1 beraberlik alan Katalanlar, 2.8 puan ortalaması ile herkesi geride bıraktı. Manchester United, 30 puanla, 2.3 ortalama yakalarken Bayern Münih ise 13 maçta 11 galibiyetle 2.6 ortalama buldu.

EN?AZ?FARKA?TÜRKİYE’DE
AYRICA Türkiye’de lider olan G.Saray ile son sıradaki Elazığspor arasındaki fark 16 olurken, bu fark İtalya (21), Almanya (27), İngiltere (26) ve İspanya’da (28) çok daha fazla.

GÜNTEKİN ONAY

BAZI liglerin yapısı, puan olarak daha kırıcıdır. Bizim lig de Fransa’ya benzer.. Yani güçlü takımlarla, diğerleri arasındaki puan farkı her zaman farklıdır. Türkiye’de maç kazanmak daha zor çünkü rakibi bozmaya yönelik bir sistem var. Büyük takımlarımızın özellikle yerli oyuncu kalitesinin üstün olmadığını düşünüyorum. Fark yaratan birkaç yabancı oyuncu var ligde.. Yerlilerde de savunma ağırlıklı oynayan fark yaratıyor.. Örneğin F.Bahçe’de Volkan ve G.Gönül..
TAKIMLARIMIZIN kadroları arasında farklar var ama uçurum yok. Neticede Antalya’nın kadrosundakiler daha önce büyük takımlarda oynamış oyuncular. Örneğin Bobo ve Nobre bir dönem büyük takımlardayken, Umut ve Burak Anadolu’da oynuyordu. İşte bu yüzden Süper Lig’deki puan kayıpları, diğer büyük liglerdekinden fazla oluyor.

Haberin Devamı

ERSİN DÜZEN

ANADOLU takımları eskiden İstanbul’a çekinerek gelirdi. Futbolcularda “nasıl olsa yeniliriz” düşüncesi vardı. Artık ekonomisi daha iyi duruma gelen kulüpler, kaliteli transferler yapmaya başladı. Kendine güvenleri artan takımlar, büyüklerle içerde, dışarda çatır çatır oynuyor.
SÜPER Lig’de şampiyonluğa oynayan takımlarla diğerleri arasında kalite ve oyun olarak uçurum yok. Aynı şeyi diğer ligler için söyleyemeyiz. İspanya’da Barcelona, Almanya’da B.Münih ve B.Dortmund, İngiltere’de United ve City, İtalya’da Juventus rakiplerinin çok çok önünde. Fransa biraz bize benziyor ama orda da PSG son transferleriyle fark yarattı. Ligdeki ortalamanın düşüklüğü takımların kötü durumda olmasından değil, aksine bir çoğunun geçmişe göre çok daha iyi olmasından kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

EMEK EGE

AVRUPA’NIN 5 büyük liginde yabancı sermayenin de girişiyle, kulüpler arasında ciddi bir ekonomik uçurum oluştu. Barça, R. Madrid, Man. Utd. ve B. Münih gibi ‘doğal’ büyükler ise Amerika’dan Uzak Doğu’ya kadar kurdukları organizasyonla bütçelerini genişletiyor. Türkiye’de ise gelirlerin daha dengeli dağıldığını söyleyebiliriz. Evet ‘Büyüklerle’ diğerleri arasında maddi imkân farkı var ama Q7, Baros ve Bienvenu örneklerine bakınca mevcut bütçelerin de hakkıyla kullanıldığını kim iddia edebilir.
ANADOLU takımlarının genelde rakibi oynatmamaya yönelmesi de önemli saha içi faktörü. Bir soru da ben sorayım; liderler arasındaki fark bir yana, Süper Lig’de 10 puan alan Akhisar, 4 puanlı Premier Lig takımı QPR karşısında ne yapabilir?

Yazarlar