Basketbol Avrupa'nın kraliçesi

Avrupa'nın kraliçesi

31.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadınlar Euroleague’de Galatasaray Odeabank ile Fenerbahçe finalde karşılaştı. Rusya’daki mücadeleden galip ayrılan sarı-kırmızılılar bu kupada zafere uzanan ilk Türk takımı oldu.

Avrupanın kraliçesi

HAZIRLAYAN ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

2014 yılı kadınlar basketbolunda Türkiye adına bir ilke sahne oldu. Euroleague final maçında iki Türk ekibi Galatasaray Odeabank ile Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Rusya’nın Ekaterinburg kentinde oynanan maçta sarı-kırmızılılar rakibini 69-58 mağlup ederek kupayı kaldırma başarısı gösterdi. Böylece kıtanın bir numaralı kupasında ilk kez bir Türk takımı şampiyonluğa ulaştı. Sarı-kırmızılıların İspanyol yıldızı Alba Torrens en değerli oyuncu seçildi.

Erkekler 1. Ligi’nde şampiyon Zeljko Obradovic yönetimindeki Fenerbahçe Ülker oldu. Rakibi Galatasaray’ın final serisinin son maçına çıkmamasıyla bu maçı hükmen kazanan sarı-lacivertliler zaferini ilan etti. Sezonun sona ermesinin ardından Anadolu Efes’in deneyimli coach Dusan Ivkovic’i görev başına getirmesi büyük yankı uyandırdı.

Haberin Devamı

Kadınlarda ise ligde Galatasaray Odeabank fırtınası esti. Ekrem Memnun yönetimindeki sarı-kırmızılılar, final serisinde Fenerbahçeli meslektaşlarına üstün gelerek ligde 14 yıl aradan sonra şampiyonluk sevinci yaşadı.

Dünya Kupası heyecanı

- TBF Erkekler Türkiye Kupası’nı, finalde Anadolu Efes’i 66-65 yenerek kazanan Pınar Karşıyaka, Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda ise zafere Fenerbahçe Ülker’i 77-75 yenerek ulaştı.

- Kadınlar Dünya Kupası Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Ankara ve İstanbul’da oynanan karşılaşmalar sonunda ABD finalde İspanya’yı 77-64 mağlup ederek şampiyon oldu. Potanın Perileri ise turnuvayı dördüncü olarak noktaladı.

- İspanya’daki Dünya Kupası’nda 12 Dev Adam, son saniyelerde çevirdiği maçlarla damga vurduğu turnuvada çeyrek finale kadar çıktı, bu turda Litvanya’ya 73-61 yenilerek elendi.

- Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, FIBA Avrupa başkanlığına seçildi.

- Girit’de düzenenlenen U20 Erkekler Avrupa Şampiyonası finalinde İspanya’yı 65-57 deviren Ümit Milli Takımımız, Avrupa Şampiyonu oldu. Cedi Osman MVP seçildi.

- Avrupa Gençler Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye, Konya’daki finalde Sırbistan’ı 85-68 yenerek üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu. Egemen Güven MVP seçildi.

Haberin Devamı

Ligin rengi sarı-lacivert

Ersun Yanal yönetiminde ligde fırtına gibi esen Fenerbahçe, 19. şampiyonluğunu elde etti.

Spor Toto Süper Lig’de 2013-14 sezonu şampiyonu Fenerbahçe oldu. Ersun Yanal yönetimindeki sarı-lacivertiler ligin 31. haftasında Çaykur Rizespor ile 0-0 berabere kaldığı karşılaşmada zaferini ilan etti. 3 Temmuz süreci olarak bilinen, 2011’de başlayan Fenerbahçe’nin merkezinde bulunduğu şike soruşturmasının ardından sarı-lacivertilerin bu, ilk şampiyonluğu oldu. 2011’den sonra tekrar bu sevinci yaşayan Fenerbahçe toplamda 19. şampiyonluğuna ulaştı. Ardından Ersun Yanal ile yollarını ayıran sarı-lacivertliler takımı İsmail Kartal’a emanet etti. Sivassporlu Aatif Chahechouhe kaydettiği 17 golle ligin gol kralı oldu.

Sezonu ikinci sırada tamamlayan Galatasaray ise Şampiyonlar Ligi’nde ikinci tura çıkma başarısı gösterdi ve finalde Eskişehirspor’u 1-0 yenerek Ziraat Türkiye Kupası’nı kazandı. Teknik direktör Roberto Mancini ile yollarını ayıran sarı-kırmızılılar bir diğer İtalyan Prandelli’yi göreve getirdi, ardından görev Hamza Hamzaoğlu’na geçti. Yıldız futbolcu Drogba da sezon sonunda takımdan ayrıldı. Süper Lig’de e-bilet uygulamasına geçildi.

Haberin Devamı

UEFA mali kriterlerden dolayı Bursaspor’a 1 yıl UEFA kupalarından men cezası verdi. Bursa, Trabzon ve Galatasaray bu kriterlerden dolayı para cezasına çarptırıldı.

Fener duble yaptı

Fenerbahçe filede rüya gibi bir sezonu geride bıraktı. Hem erkek hem kadın takımları Avrupa’da şampiyon olan sarı-lacivertliler önemli bir başarı elde ettiler. Fenerbahçe Grundig erkek takımı, İtalyan Andreoli Latina’yı finalde yenerek Challenge Cup’ta Avrupa Şampiyonu oldu. İlk maçı 3-2 kaybeden sarı-lacivertliler, ikinci maçta 3-0’lık galibiyete uzandı.

CEV Kupası finalinde Fenerbahçe Kadın Takımı ise, ilk maçta deplasmanda 3-2 mağlup ettiği Rusya’nın Uralochka-NTMK takımını rövanş maçında da 3-0 yenerek kupanın sahibi oldu.

Halkbank takımı da Şampiyonlar Ligi’nde final oynayarak tarih yazdı. Finalde Rus Belgorod takımına 3-1 mağlup olan mavi-beyazlılar, Avrupa’nın bir numaralı kupasında finale uzanan ilk Türk takımı oldu ve ikincilik sevinci yaşadı. Böylece Türk voleybolu, bir önceki sene yakaladığı başarılı grafiğini devam ettirdi. Vakıfbank’ın Avrupa ve Dünya ile Halkbank’ın CEV Kupası şampiyonluklarına yeni zaferler eklendi. Voleybol 1. Ligi’nin kadınlardaki şampiyonu, final serisinde Fenerbahçe’ye 3-1 üstünlük sağlayan ve üst üste ikinci şampiyonluğunu yaşayan Vakıfbank, erkeklerde ise Fenerbahçe’yi 3-1 ile geçen Halkbank oldu.

Haberin Devamı

Ercümen’den dünya rekoru

Serbest dalış dünya rekortmeni Şahika Ercümen, ‘paletsiz, ip destekli serbest dalış’ kategorisinde 2 dakika 51 saniyede, 72 metreye dalarak dünya rekoru kırdı. Ercümen ‘paletsiz değişken ağırlık’ kategorisinde 91 metreye inerek de başka bir dünya rekoru kırdı.

Arıcan adını kazıdı

Milli cimnastikçi Ferhat Arıcan, Dünya Cimnastik Literatürü’ne geçti. Arıcan, kendi adıyla anılan 3 hareketi Dünya cimnastik literatürüne yazdıran ilk sporcu oldu.

Engelsiz Aslanlar

Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde İspanyol Fundosa ONCE’yi 71-64 yenerek şampiyon oldu. A Milli Takım ise, Güney Kore’de düzenlenen Dünya Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası’nda üçüncü oldu.

İpek Soylu tarih yazdı

Türk tenis tarihinin en önemli başarılarından bir tanesi İpek Soylu’dan geldi. 18 yaşındaki raket, İsviçreli partneri Jil Teichmann ile Belaruslu Vera Lapko ve Slovak Tereza Mihalikova ikilisini yenerek ABD Açık genç çiftlerde şampiyonluğa uzandı. İpek, Türkiye’ye ilk Grand Slam şampiyonluğunu getirdi. TEB BNP Paribas İstanbul Cup turnuvasının finalinde Roberta Vinci’yi yenen Caroline Wozniacki kupanın sahibi oldu.

Altın adam Taha Akgül

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleştirilen Dünya Güreş Şampiyonası’nı Türkiye 1 altın, 3 gümüş ve 5 bronz madalya ile tamamladı. Grekoromende Yunus Özel ve Rıza Kayaalp gümüş, Selçuk Çebi ve Cenk İldem bronz; serbest stilde Taha Akgül altın, Yakup Gör gümüş, Selim Yaşar ve Şamil Erdoğan bronz madalya kazandılar. Serbest stilde bronz madalya kazanan Elif Jale Yeşilırmak ise Türk güreş tarihine geçti, dünya şampiyonlarında kadınlarda ilk madalyayı kazandı. Dünya Güreş Birliği Taha Akgül’ü 125 kiloda dünyanın en iyi güreşçisi ilan etti.

Serap ve Enes dünyayı dövdü

Almanya’daki Dünya Şampiyonası’nda Türkiye dünya dördüncüsü oldu. Türkiye, bireysel dalda iki altın, bir bronz, takım olarak da hem erkeklerde hem de kadınlarda bronz madalya elde etti. Genel klasmanda dünya dördüncüsü olan Türkiye, 1998 yılından sonra ilk kez bir Dünya Şampiyonası’nda birden fazla altın alma başarısı gösterdi. 50 kiloda Serap Özçelik, artı 84 kiloda Enes Erkan’la altın, 84 kiloda Gökhan Gündüz’le bronz kazandı.

Sibel’den iki gümüş

Dünya Halter Şampiyonası’nı Türkiye Sibel Özkan’ın kazandığı 2 gümüş madalya ile tamamladı. Avrupa Şampiyonası’nda ise Türkiye, 2’si altın toplam 6 madalyayla sıralamada sekizinci oldu.

- Atletico Madrid forması giyen Arda Turan, La Liga’da 18 yıl aradan sonra şampiyon olan, 40 yıl aradan sonra Şampiyonlar Ligi’nde finale çıkan takımının başarısında büyük pay sahibi oldu. UEFA, milli futbolcuyu yılın 11’ine aday gösterdi.

- Beşiktaş’ın efsane başkanı Süleyman Seba vefat etti. Her kesimden insanı buluşturan son yolculuğuyla toprağa verildi. TFF, Süper Lig’de 2014-15 sezonuna ‘Süleyman Seba Sezonu’ adını verdi.

- Brezilya’da düzenlenen Dünya Kupası’nda Cüneyt Çakır düdük çaldı. Çakır’ın yardımcılıklarını Bahattin Duran ve Tarık Ongun yaptı. Çakır, 1974’teki Doğan Babacan’ın ardından 40 yıl sonra bu turnuvada düdük çalan ilk Türk hakem oldu.