İspanya La Liga Barcelona'da şampiyonluğun mimari Xavi Hernandez! Kupa koleksiyoneri

Barcelona'da şampiyonluğun mimari Xavi Hernandez! Kupa koleksiyoneri

21.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Barcelona ile teknik direktörlük kariyerinde ilk şampiyonluğunu kazanan Xavi Hernandez, futbolculuk dönemindeki muhteşem başarılarını sürdürüyor. 43 yaşındaki hoca, 2019 yılında adım attığı antrenörlükte şimdiden 9 kupa kazandı.

Barcelonada şampiyonluğun mimari Xavi Hernandez Kupa koleksiyoneri

2022-23 sezonunda İspanya’da La Liga’nın bitimine 4 hafta kala Barcelona şampiyonluğunu ilan etti ve 4 yıllık zirve hasretini noktaladı.

Haberin Devamı

Tarihteki 27. şampiyonluğunu elde eden Barça’da bu zaferi özel kılan farklı bir isim vardı. Bu isim bir kulüp efsanesi olan Xavi Hernandez’di.

La Masia’dan yetişen, altyapıda her takımda forma giyen, A takımda 1998-2015 arası 767 maça çıkan, tarihi şampiyonluklara adını yazdıran, Nou Camp’ta bir idol olarak görülen Xavi Hernandez, artık bir teknik direktör olarak şampiyondu.

2009’daki unutulmaz kadroda Teknik Direktör Pep Guardiola idi. Guardiola da gerçek bir Barça efsanesiydi. Bu durum kulüpte zamanla gelenek haline geldi. Bu geleneği Luis Enrique de sürdürdü. Fakat 4 yıllık şampiyonluktan uzak geçilen dönemde bu gelenekten kopuldu. Ekonomik zorlukların yanında, yönetimsel sorunlar da yaşayan Barça’da yeniden başkanlığa seçilen Joan Laporta, takımı tekrar fabrika ayarlarına döndürmek istedi.

Haberin Devamı

Bu hamle de kulübün efsanesi Xavi Hernandez’i getirmek oldu. Teknik direktörlük kariyerine Katar’da kazandığı 7 kupayla başlayan Xavi, gelecek vaat ediyordu.

2009’da Guardiola ile yakalanan başarı, Xavi ile de gelebilirdi. İkisi de benzer futbol aklına sahipti. Ama bu kez ekonomik zorluklar öne çıkıyordu. Üstüne Lionel Messi gibi bir fenomen de ayrılmıştı. Xavi gerçekçi bir yol haritası çizdi. Guardiola gibi ilk yılında 6 kupa birden kazanması imkansızdı. Genç çalıştırıcı da Şampiyonlar Ligi’nde şampiyonluğun şu aşamadan uzak olduğunu, esas hedeflerinin La Liga olduğunu tüm taraftarlarına duyurdu. Xavi, “Pandemi şartları zaten sıkıntıda olan kulüp ekonomisini zora soktu. Transferde kısıtlı adımlar atabiliriz. İlk etapta bir süredir kazanılamayan La Liga’ya odaklanacağız” dedi.

Barcelonada şampiyonluğun mimari Xavi Hernandez Kupa koleksiyoneri

Real Madrid’le yarışan Barcelona için Şampiyonlar Ligi’ni ikinci plana atmak biraz kalp kırıcıydı. Son Devler Ligi zaferi 2015’te gelmişti. Son yıllarda da hem Şampiyonlar Ligi hem de La Liga’da ciddi bir Real Madrid hegemonyası oluşmuştu.

İşte bu noktada Xavi önemli bir sorumluluk aldı. İlk sezonu geçiş dönemiydi ve kupa beklentisini en aza düşürdü.

Ancak 2022-23 sezonuyla beraber Xavi de hedefini yükseğe koydu. La Liga’da daha ilk haftalardan ciddi bir üstünlük kurdular. Barcelona eski ‘Total Futbol’ günlerine dönüş sinyalleri veriyordu. Flaş transfer Robert Lewandowski, Xavi’nin saha içi lideriydi.

Haberin Devamı

Ligde yüzde 80’lik galibiyet oranı vardı. Lewandowski ilk sezonunda tüm kulvarlarda 32 gol atarak, Brezilyalı Ronaldo’nun Barça’daki rekorunu kırmıştı.
Şampiyonlar Ligi’nde Bayern Münih ve Inter’in yer aldığı grup aşamasında 3. oldular, Avrupa Ligi’nde de çeyrek final bile göremediler. Fakat Xavi’nin ana hedef gösterdiği La Liga’da işler yolundaydı. Ocak 2023’te İspanya Süper Kupası finalinde Real Madrid’i 3-1 yenmeleri de moralleri düzeltmişti. Futbolculuk kariyerinde 8 La Liga şampiyonluğu olan Xavi, teknik direktörlük kariyerinde de ilk La Liga imzasını artık atmıştı.

Futbolculuğunda İspanya Milli Takımı, Barcelona ve Al Sadd’da 33 kupa kaldıran Xavi, teknik direktörlük kariyerinde de Al Sadd ve Barcelona ile şimdiden 9 kupa kazandı.

BARCELONA'NIN EFSANESİ

Xavi’den söz ederken elbette yanına Barcelona’yı eklememek olmaz. 11 yaşında adım attığı Barcelona’da futbolcu ve teknik direktör olarak tam 27 kupa kazanan efsane isim, kulüp tarihine altın harflerle geçti.

Haberin Devamı

Barcelona’da A takımına çıktığı 1998-2015 arası tam 25 kupa kazanan Xavi Hernandez, kulüp tarihinde en fazla şampiyonluk gören oyuncu oldu.

Teknik direktörlük kariyerine de şimdiden 2 kupa ekleyen 43 yaşındaki efsane, Nou Camp’taki müzeye adını altın harflerle yazdırdı. Futbolculuğunda 8 La Liga, 4 Şampiyonlar Ligi, 6 İspanya Süper Kupası, 3 Kral Kupası, 2 UEFA Süper Kupası ve 2 FIFA Dünya Kulüpler Kupası kazanan Xavi, teknik direktörlükte de İspanya Süper Kupası ile La Liga’yı kaldırdı.

Barcelonada şampiyonluğun mimari Xavi Hernandez Kupa koleksiyoneri

Barcelona’da 6 Kasım 2021’den bu yana 86 resmi maça çıkan Xavi, 54 galibiyet, 16 beraberlik ve 16 yenilgi aldı. Futbolculuğu döneminde de bir rekor olarak 767 maça çıkan unutulmaz yıldız, 85 gol kaydetti.

LA MASIA KÜLTÜRÜ

Xavi Hernandez’in futbol kariyerinin tamamına yakını Barcelona’da geçti. 11 yaşında adım attığı Barcelona altyapısı La Masia’da sürekli gelişti, bir efsaneye dönüştü ve şimdi teknik direktörlük kariyerinde de Nou Camp koridorlarında yer alıyor.

Haberin Devamı

Xavi bu durumu şu sözlerle anlatıyor:

“Kendimi şanslı hissediyorum. Barcelona kültürüyle yetiştim ve bu sayede geliştim. La Masia’da öğrendiklerimiz sadece futbol sahalarında bizi geliştirmedi, tüm hayatımız boyunca bize rehber oldu.”

7 yıl yer aldığı Barcelona altyapısından sonra 1998 yılında A takıma adım atan Barça, 1991-2015 arası kesintisiz 24 yıl bordo-mavi renkleri taşıdı.

KATAR'DA ÇOK SEVİLDİ

Barcelona’da bir efsane olan Xavi Hernandez, futbolculuk kariyerinin son günlerini Katar’da Al Sadd Kulübü’nde geçirdi. 2015’te imza attığı Al Sadd’da 4 sezon boyunca 117 resmi maça çıkan Xavi, 25 gol attı. Al Sadd’da 1 Katar ligi, 1 Katar Kupa, 1 Emir Kupası, 1 Şeyh Jassim Kupası kazanan Xavi, teknik direktörlükte de ilk adımlarını burada attı. Al Sadd’da 2019-2021 arası görev yapan genç antrenör, 1 lig şampiyonluğu başta olmak üzere toplamda 7 kupa kaldırdı. Al Sadd Kulübü’nde Xavi için özel bir bölüm yaparak başarıları ölümsüzleştirildi.

Barcelonada şampiyonluğun mimari Xavi Hernandez Kupa koleksiyoneri

MESAİ ARKADAŞI INIESTA

Dünya futbolunda hiç kuşkusuz her dönemde farklı mevkiilerde unutulmaz isimler olmuştur. Hollanda’nın müthiş üçlüsü Van Basten-Rijkaard-Gullit, Manchester United’ın unutulmaz forvetleri Andy Cole-Dwight Yorke gibi fenomenler vardır.

Barcelona’da da Iniesta-Xavi damgasını vurmuştu. Bu ikilinin orta sahadaki büyük başarısıyla Barcelona 23 kupa kazanmıştı ve ‘tiki taka’ futbolunda bu iki yıldız başroldeydi.

2009'UN YILDIZI

Nou Camp’ta hiç kuşkusuz en unutulmaz başarılardan biri 2009 yılında geldi. Pep Guardiola’nın teknik direktörlüğünde 6 kupa birden kazanan Barcelona’da kadroda birbirinden değerli isimler göze çarpıyordu. Çoğu altyapıdan yetişen bu yıldızlar arasında Xavi Hernandez de özel bir yere aitti. Guardiola’nın ilk 11’inin değişilmezi olan Xavi, gerçek bir istikrar abidesiydi. 2008-09 sezonunda 54 resmi maç oynayan Xavi, aynı zamanda kulüp tarihinde bir sezonda en fazla maça çıkan oyuncu olmuştu. Iniesta ile orta sahada yakaladığı uyum, Puyol ile beraber takımın lideri olması, Lionel Messi’ye yaptığı asistler ve dünya futbolunda pas ustası olarak tanınmasıyla adından söz ettirmişti. 

Kulüp kariyerinde gerçekten şampiyonluklara ve kupalara adını yazdıran Xavi Hernandez, İspanya Milli Takımı’nın da tarihteki en önemli yıldızlarından biri oldu. İspanya ile 2010 Dünya Kupası’nı kazanan Xavi, EURO 2008 ve EURO 2012’de de zafer yaşadı. İspanya’da Puyol’la beraber takım kaptanı olan unutulmaz yıldız, 133 kez formasını taşıdığı İspanya Milli Takımı ile 13 de gol attı.

Barcelonada şampiyonluğun mimari Xavi Hernandez Kupa koleksiyoneri

CRUYFF - GUARDIOLA SENTEZİ

Xavi Hernandez’in teknik direktörlükte etkilendiği futbol stilleri dikkat çekiyor. 43 yaşındaki antrenör, Barcelona’daki büyükleri Johan Cruyff ve Pep Guardiola’nın ‘Total Futbol’ anlayışından yeni bir sentez hazırladı.

Teknik direktörlük kariyerinde Barcelona ile ilk kupalarını 2023 yılında kazanan Xavi Hernandez’in etkilendiği futbol stilleri ve akılları da hiç yabancı değil.
Barça’nın unutulmaz efsaneleri Johan Cruyff ve Pep Guardiola’nın Total Futbol anlayışını geliştirmeye çalışan Xavi, 2022-23 sezonunda başarılı örnekler sundu.

Johan Cruyff, Barça’da ilk Total Futbol anlayışını kurduğunda 1’i Avrupa şampiyonluğu olmak üzere 4 senede 11 kupa kazandı. Pep Guardiola bu anlayışı Barcelona B’den itibaren geliştirmeye çalıştı, 2008-2011 arası Şampiyonlar Ligi başta olmak üzere 15 kupa kaldırdı.

Artık Xavi, 2021’de aldığı görevde Total Futbol’u günümüz Avrupa futboluyla da sentezleyerek yeni bir döneme başlamak istiyor. Şimdilik 2 senede İspanya Süper Kupası ve La Liga zaferleri aldı. Henüz Şampiyonlar Ligi’nde beklenen başarıyı gösteremeyen ve hatta gruplardan dahi çıkamayan Xavi’nin yeni hedefi, 2023-24 sezonunda Avrupa’da başarı sağlamak.Xavi’nin ‘Total Futbol’unda pas oyunu elbette çok değerli. Ancak formasyonlar daha önemli. Artık Barcelona 3’lü savunmaya da döndüğünde Total Futbol oynayabiliyor. Yani Xavi, tek bir formasyonla Total Futbol anlayışını sürdürmüyor. Yeri geldiğinde 5’li savunmada da bu sistemi kurgulayabiliyor.

Yazarlar